Kolekcja sie rozrasta a parapety nie

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak tu namówić mojego chopa na wizytę w ogrodzie botanicznym :( Piękne te rośliny :)
Aguniu miałam Ci dać znać ile utrzymuje się u mnie kwiat hibka. Trzeciego dnia już się zwija i odpada :(
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko ale Twoje oczy cudeńka oglądały aż Ci zazdroszczę ostatnia fotka jest niesamowita :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

Te łosie rogi robiłam z dedykacja dla mamy , i ciągle jej powtarzam "takie sobie musisz uchodować" :;230 a ona mi na to żebym jej najpierw szklarnie wybudowała :D i tak żeśmy sobie pogadały :D
karinko powiedz mu że jest olbrzymia palmiarnia i gigantyczne rośliny i jest staw i jak już mu się znudzi to może sobie usiąść nad stawem i nawet pisać rozżalone smsy do kolegów , jaki to on jest nieszczęśliwy i gdzie musiał przyjść :D w każdym razie na mojego M to działa wiec dziś idziemy na powtórkę bo wczoraj nie zdążyłam obejżeć nawet połowy :D
Grażka zapraszam do Krakowa , ogród jest piękny o tej porze roku
;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

To czekamy na dalsze relacje z ogrodu(fotki) :)
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

ariadno macie jak w banku :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Pięknie tam, takie bujne te rośliny. Żeby tak mieć choć kawalątek tego ogrodu w domu.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

[quote="Agunia"]Te łosie rogi robiłam z dedykacja dla mamy , i ciągle jej powtarzam "takie sobie musisz uchodować" :;230 a ona mi na to żebym jej najpierw szklarnie wybudowała :D i tak żeśmy sobie pogadały :D

Ładna mi "dedykacja" Obrazek Lepiej powiedz, że robisz mamie na złość i pokazujesz takie roślinki jakich nigdy nie uhoduję Obrazek. O ty wyrodna córko Obrazek
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

Dla tych z was którzy by chcieli a nie mogą wybrać się na wycieczkę do ogrodu botanicznego umieszczam kilka zdjęć z dzisiejszego popołudnia :D
Pogoda była piękna więc krakowianie tłumnie wyruszyli na spacery .
My także postanowiliśmy skorzystać z dobroci natury. Na zewnątrz gorąco doskwierało choć nie tak jak w szklarniach. Wysoka temperatura zapierała dech w piersiach a astronomiczna wilgotność powietrza nie przynosiła ulgi . Czuliśmy się jak w tropikalnej dżungli, pot dosłownie spływał po plecach, na szczęście widok przepięknych egzotycznych roślin wynagradzały wszystko :D
Mimo, że sezon na storczyki przypada w listopadzie( ogród wtedy otwierany jest na jeden dzień by krakowianie mogli zachwycać się ich pięknem) udało nam się zobaczyć jeszcze kilka kwitnących okazów Obrazek
1Obrazek 2Obrazek
3Obrazek 4Obrazek

Pięknie "umaszczone" guzmanie zachwyciły nawet mojego M choć akurat komentarz do tej był nieco zaskakujący . Dowiedziałam się, że jemu przypomina to szyfr ukryty we wzorkach i jest ciekawy skąd roślina wie że ma tak wyglądać :D
5Obrazek
Dostałam także zgodę na zakup takiego caladium co niezmiernie mnie zachwyciło :D muszę tylko jeszcze gdzieś takie znaleźć , co może być nieco trudne :roll:
6Obrazek 7Obrazek

Z mimozą też było wesoło , niewielki podmuch sprawia że ta roślinka się "zawstydza" i składa listki :D Całe stoły zastawione tą roślinką sprawiły, że zaczełam marzyć o jej posiadaniu Obrazek
8Obrazek

Było tez kilka dziwolągów : Obrazek ogromny sznur korali wywołał uśmiech na mojej twarzy a wielka zielone piłki wyrastające prosto z pnia wprawiły nas w osłupienie :D czerwone "boa" było milutkie i zachęcało do pogłaskania , czego nie omieszkaliśmy uczynić :D
9Obrazek
10Obrazek
11Obrazek

Tuż przy szklarni zobaczyliśmy piękne rośliny wodne przygotowujące się do sezonu :D
12Obrazek
13Obrazek
14Obrazek

Difengachia prawie taka piękna jakie można zobaczyć u niektórych z was :D wiec nie możemy mieć kompleksów skoro w szklarniach nie urosła większa . Paproć która w domu chyba nigdy nie będzie tak wielgachna , no może jak ktoś ma 35st C i 90% wilgotności :roll:
15Obrazek
16Obrazek

Nie narzekają na te warunki cytrusy , ich gałęzie wprost uginają się od owoców , gdyby nie pan z ochrony kto wie czy byłby tam choć jeden owoc :D
17Obrazek

W palmiarni najbliższa memu sercu monstera miała blisko metrowe liście , a wspinała się na 10 m nad ziemie , piękny widok sprawiający że zwiedzający zamierali w zachwycie :D
18Obrazek
Cudne wzory na marantowych liściach przewijały się wszędzie , ta roślinka wychylała się spod liści nawet najmniejszego sagowca czy palmy :D
19Obrazek
Koniczyna o ogromnych kwiatach przyciągała wzrok nawet dzieciaków , mimo tego że odniosłam wrażenie , że przyszły zobaczyć tylko "STRRRRRASZNE" rośliny owadożerne .
20Obrazek
Rzędy pokrzywek kusiły by wziąść je do domu
21Obrazek
Piękne rośliny wodne o skomplikowanych nazwach rozchyliły swoje kielichy
22Obrazek
Jedyny hibiskuch który schylił swe kwiaty do nas zwiedzających dał się sfotografować, kwitły jeszcze dwa ( czerwony i żółty ) lecz wysoko pod "niebem' palmiarni Obrazek
23Obrazek

Tuż przy ziemi rósł sobie nieśmiało popularnie przez nas zwany "ciapatek"
24Obrazek

Osłonę tym roślinką dawały wszędobylskie drzewa z roślin popularnie trzymanych przez nas w domu :D np dębowce
25Obrazek
26Obrazek Obrazek

Były też maleńkie przy których masze palce były łapami olbrzymów
27Obrazek

Ciapata monstera moje marzenie na którą pewnie kiedyś wydam olbrzymie pieniądze :D
28Obrazek
i z tym niepokojem w sercu opuściłam palmiarnie zmierzając w stronę pięknych ogrodów rozkwitłych kwiatami roślin skalniakowych i całymi łąkami niezapominajek, by przypomnieć nam że zbliża się lato i mimo pięknie ukwieconych mieszkań należałoby się trochę rozruszać i zobaczyć jak świat nabiera barw :D
Zgłodniali wróciliśmy do domu by nabrać sił i już niedługo wrócić do ogrodu botanicznego by sprawdzić co zakwitło tym razem

przepraszam za przydługą wycieczkę i zachęcam was byście sami zobaczyli te cuda ;:109
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Ale raj dla oczu :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

czy to była łódźka palmiarnia ?
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

Krakowski ogród botaniczny :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Ach piękna wycieczka :) Aż się rozmarzyłam :)
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Rzeczywiście piękne okazy! Ja też dziś stałam się szczęśliwą posiadaczką storczyka z dużą ilością pąków. Później się pochwalę!
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

sorki doczytałam właśnie gdzie ten raj mam w łodzi podobny i aż wstyd się przyznać nie byłam tam dawno :oops:
ale nic to mam nadzieję że w to lato nadrobię .
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Nie-to "nasz" krakowski ogród botaniczny. :lol:
Jeszcze wypatrzyłam cudne oplątwy.Ta monstera robi wrażenie,dobrze że miejsca na takie wielkoludy nie mam.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”