Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój stoi na oknie zachodnim,bo na południowym za duże słońce.Muszę go więc przestawić.W doniczce starej sadzonki są trzy gałązki ,dobrze by było żeby każda kwitła na inny kolor,ale "niestety" wszystkie kwitną na żółto.Ale to nic,najważniejsze że są piękne.Ja swoich jeszcze nie wynoszę na zewnątrz,bo trochę się boję.Strasznie wieje i już mi połamało trochę kwiatów.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:1 Jaki cuuudny hibcio :!: :!:
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Jeszcze jeden maturalny kwiatek:

Obrazek

Więcej wrzuce do kaktusowego wątku jak załaduje na serwer reszte zdjęć. :)
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carolu
Przejrzałam wszystkie zdjęcia swoich hibków.Jedna moja mała sadzonka też mi się tak wybarwiała,ale teraz ma dużo jaśniejszy kolor.To chyba zależy od słońca.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

marzena 63 pisze:Ja swoich jeszcze nie wynoszę na zewnątrz,bo trochę się boję.Strasznie wieje i już mi połamało trochę kwiatów.
Jak nie wieje za mocno to ja wyciągam, ale ja wyciągam takie rośliny, którym raczej nic się nie stanie (cytryny, oliwka, mandarynka, fikusy, wiąz drobnolistny, hibiskus i ananas). Dzisiaj powiewa mocniej więc stoją w domu. :) Tak czy inaczej hibcio mi się podoba i jeszcze raz Ci za niego (nie)dziękuję :D

@Aguka, Agunia - dzięki :)
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cytrynę i mandarynkę też już wynosisz?Ja tylko odważyłam się wynieść figę .Cytrynę i mandarynkę trzymam cały czas w domu.Boję się że opadną mi kwiaty i owoce.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Tak wynosiłem je, bo u mnie zbytnio nie wiało, dopiero dzisiaj jakoś tak brzydko się zrobiło.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Karolu już pisałam w hibkowym, ale powtórzę - cudny hibciu :) Nie ważne, że nie jest żółty. Ale następny kwiatuszek może być innego kolorku. Często tak jest, że pierwszy kwiatuszek jest inny od kolejnych :)

Kaktusik również ma śliczny kwiatuszek :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Dziękuję :) Przyznam się wam, że dwa dni temu po raz pierwszy użyłem nawozu do takich roślin jak jukka, męczennice, maranta, bananowce i się stresuje.... chyba im nic nie będzie co? dałem mniej nawozu niż pisało na butelce.. nie lubie nawozić. Za to fikusiki, serissa, wiązy i sageretia dostały nawóz, ale bio-gold - naturalny. :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

O widzę że nie tylko ja mam opory jak chodzi o nawóz.
Nie wiem czemu ale też się bardzo boje nawozić roślinki.
Storczykowi to w ogóle nie daję bo znając mnie to go zniszczę :?
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Ja storczyki nawoziłem już w tamtym roku, więc nie mam oporów, widziałem że nic im nie jest, że ładnie rosną, więc dostawały nawóz. Natomiast jeśli chodzi o inne to mam troche opory, sam nie wiem czemu. Może przez to, że osoby produkujące nawozy czasem nie mają pojecia o roślinach i produkują np. nawozy zimowe mimo tego, że w zimie się nie nawozi... Potem człowiek nawozi co tydzień tak jak pisze na butelce a roślina pada... w książkach też jest mała poomc, bo piszą, żeby nawozić co tyle i tyle, nie znająć nawozu którego używamy, ani nie polecając jakiegoś wybranego. Za to do drzew używam nawozu biogold (do bonsai stosowany i w pełni naturalny) i tego się nie boje, bo cieżko przenawozić. Najgorsze jest to, że niektóre firmy do nawozów dodają chlorków, a to zabija rośliny... :? No nic, mam nadzieję, że sięprzekonam do nawozów i moje rośliny nie ucierpią, a wręcz odwrotnie - będzie im lepiej :) Tobie też tego życzę Krzysiu.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Nie wiem jak u was, ale u mnie znowu jest ładna pogoda :) Od razu jest ładniej :)

Dzisiaj chciałbym zacząć od nowości czyli anturium:

Obrazek

Dwa kwiaty epiphyllum ackermani (nie umiem zrobić zdjecia tych kwiatów, nic nie oddaje wszyskich szczegółów):

Obrazek

Teraz moje kwitnące storczyki - biały, fioletowy i zdjęcie wspólne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja gwiazda betlejemska, jedna zimowała w pokoju, a ta była w sieni w chlodzie z małymi ilościami wody. Ta z pokoju rośnie, puszcza zielone liście, a gwiazda z sieni niby chce kwitnąć, niby rosnąć, są niby przykwiaty ale jakoś słabo czerwone... nie wiem co z tą rośliną, może się opamięta:

Obrazek

Obrazek

Teraz moja kwitnąca azalia (ogrodowe ale doniczkowe :D):

Obrazek

Obrazek

Wejście do mojego domu :D Od dołu ananas, eszeweria, granatowce, oliwka, echinopsis multiplex, dwa fikusy benjamina natasha, cytryna z pestki, szczepiona cytryna, dwa hibiskusy (schowały siena zdjeciu) i na koniec mandarynka.

Obrazek

No i na koniec zdjecie kwiatu, nie wiem co to i jest to kwiat mojej mamy, ale spodobał mi się, więc postanowiłem dla was zrobić zdjecia :)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Ojej, ale przepiękne rośliny pokazałaś:) Gratuluję nowego nabytku:) storczyki i epiphyllum cudne:) a ja najbardziej zachwycam się tym, że udało Ci się przeziomować gwiazdę betlejemską:) Azalia jak sztuczna hihi, a wejście do domu do pozazdroszczenia:) pięknie wygląda!
P.S. A kwiat Twojej mamy taki staroświecki i sentymentalny... kojarzy mi się nie wiem czemu z czasami przedwojennymi i moją babcią:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

Powalające zdjęcia roślin .Biały storczyk pobił jednak wszystkie inne . No i to wejście do domu obstawione roślinami .A ja w tym roku zaplanowałam same pelargonie na zewnątrz .Chyba muszę jednak coś jeszcze dokupić ,bo normalnie mi wstyd jak widzę ile wszyscy mają roślinek na balkonach ... No i kwitnąca azalia. Moja jeszcze się zbiera ,ale sadziłąm ją dopiero na wiosnę . A na zimę potem chowasz azalię do pomieszczenia ,czy dołujesz doniczkę ?
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

piękne roślinki pokazujesz:) na jaki kolorek bedzie kwitło anturium? a epiphyllum ackermani dużo ma lat? i jakich jest rozmiarów że kwitnie? Mam nadzieję że moje kiedyś zakwitnie:) a storczyki I klasa super!!:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”