witam,słoneczko trzeba wykorzystac,a pusta doniczka to poprzesadzeniu innego do większej,na nowe nabytki nie mamelik_49 pisze:Ale dzisiaj zafundowałeś swoim pupilom leżakowanie na słoneczku, zastanawia mnie czy ta pusta doniczka to na nowy jakiś ciekawy nabytek ? czy takie malutki kaktusiki jakie zazwyczaj kupuje się w kwiaciarniach też można już wystawić na balkon czy lepszym miejscem będzie parapet.
Krzysztof i moje kaktusy
-
Krzysztof N
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Krzysztof N

-
Krzysztof N

-
Krzysztof N

- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje kaktusiki wystawiam już jakiś czas na balkon, nie ma tam pełnego słońca cały dzień, uważam że świetnie im to służy bo widać żę rosną a najbardziej variegiata, zaczynają pojawiać się czerwone pazurki, jak często mam je podlewać robie to dotychczas raz na tydzień z dodatkiem nawozu mineralnego do kaktusów ale wydaje mi się że mają ciągle sucho.Dodam że maluszki ładnie rosną a te wysiane już po świetach też ładnie wykiełkowały.
Oto moje kaktusiki, debiutuję w wysyłaniu fotek ale może się uda
poza tym przy twoich okazach
i innych kolekcjonerów to moje bidulki, ale pieknie kwitnie mi kaktus wielkanocny i kalachoe
opuncja monacantha variegiata (chyba)
austrocylindropuntia subata (chyba)
kaktusik (nie wiem jaki)
proszę o poprawienie nazw jeśli są błędne
Oto moje kaktusiki, debiutuję w wysyłaniu fotek ale może się uda
poza tym przy twoich okazach i innych kolekcjonerów to moje bidulki, ale pieknie kwitnie mi kaktus wielkanocny i kalachoe
opuncja monacantha variegiata (chyba)
austrocylindropuntia subata (chyba)
kaktusik (nie wiem jaki)proszę o poprawienie nazw jeśli są błędne
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
Krzysztof N

No ja też jeszcze nie nawożę (w ogóle jestem z tym ostrożna, a raczej ignorancka w tej kwestii - raz, max. dwa razy na rok w zaniżonej dawce). Ale już od kilku tyg. wystawiam na kilkugodzinne promieniste sesje moje roślinki. Podlałam może 2 razy (raz z konieczności - podejrzenie wełnowca) i na razie bacząc na mroźne noce zostawiam je na "sucho". Dobrze??
-
Krzysztof N

-
Krzysztof N

-
Krzysztof N

- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyżby Krzysztof to ta sama kolczatka co u mnie w kompostowniku zrobiła sobie zimą legowisko
Mam pytanie jeszcze odnośnie tego podlewania, czy to znaczy że lepiej je przesuszyć niż przelać, ja uwielbiem podlewać i często zapominam że one tego nie lubią , wydawało mi się że raz na tydzien to minimum oczywiście niewielkiej ilości wody, na mojej opuncji najwyraźniej widać że rośnie ,uwidaczniają sie coraz bardziej czerwone pazurki.
Mam pytanie jeszcze odnośnie tego podlewania, czy to znaczy że lepiej je przesuszyć niż przelać, ja uwielbiem podlewać i często zapominam że one tego nie lubią , wydawało mi się że raz na tydzien to minimum oczywiście niewielkiej ilości wody, na mojej opuncji najwyraźniej widać że rośnie ,uwidaczniają sie coraz bardziej czerwone pazurki.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
Krzysztof N