Pochylony świat na piasku cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu dziękuje za odwiedziny, szczególnie, że jak widzę masz co robić w ogrodzie. U Ciebie jest naprawdę pięknie, a piachem to się tak bardzo nie przejmuj, bo przynajmniej wolniej Ci wszystko zarasta i kopać też lekko (ja nie mogę sama sadzić drzewek ani krzaków, bo nie mam na tyle siły żeby wkopać się w ziemię, a jak coś przekuje to potem kręci mi się w głowie). U mnie prace idą chyba jeszcze wolniej, ale myślę, że do jesieni mamy jeszcze dużo czasu :). Jasiek nie ma jeszcze nawet 11 miesięcy, ale do chodzenia mu się chyba spieszy, bo już zaczyna chodzić podtrzymując się tylko jedną ręką. On jest w ogóle strasznie ruchliwy (chyba przez to ostatnio nie przybiera na wadze :? ), a raczkować zaczął jak miał 6 miesięcy. Niestety ciągle choruje. Już chyba trzy razy brał antybiotyk i dwa bactrim :(, a teraz jest na syropkach :( .
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Aniu, jak Ci się tak podobają trzmieliny, to ma dwie już ukorzenione w doniczkach. Mogą pojechać do Ciebie przy najbliższej okazji :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dalu, dziękuję, wiosennie faktycznie jest, ale żeby ślicznie...to trzeba jeszcze popracować.
Wrzosowisko będę pokazywać, jak cokolwiek na nim będzie. Na razie wrzosy z multiplat wędrują do większych doniczek. Tak mają rosnąć do lipca. Dopiero potem na miejsce stałe.

Geniu, mam nadzieję, że pasażerom na gapę moje piaski się nie spodobają. Te kilka które zobaczyłam, wrzuciłam do śmietnika, pojadą na wysypisko ;)
Cieszę się na myśl o floksach, ale to dopiero po niedzieli :)

Grażynko, dziękuję bardzo za wszelkie porady. Niestety w tym sezonie jeszcze nie mam kompostu :( Bardzo pilnie zbieram wszystko do kompostownika, ale dopiero od połowy października. Teraz po wiosennych porządkach w ogrodzie jest zapełniona połowa, ale to w większości zupełnie świeży materiał, który będzie się nadawał do ogrodu na przyszłą wiosnę. Dlatego tak dopytuję w czym posadzić te moje hosty. Mam nadzieję, że dobrze będzie tak: piasek + torf + urodzajna ziemia + glina. I ew. mikoryza, jak pisała Ella. No i oczywiście w sezonie podlewanie gnojówką z pokrzyw, lada dzień będzie można ją nastawić.

Izo, dziękuję, też czuję, że wreszcie jest na co popatrzeć, ale pracy i roślin jeszcze mnóstwo potrzeba, żeby można to nazwać ogrodem...

Magdo, masz rację, chyba dla mnie ten piach lepszy niż taka twarda glina. Łatwiej się go obrabia. Ale z drugiej strony na rodzimej ziemi naprawdę prawie nic prócz sosen, brzóz, rojników i rozchodników nie urośnie.
To z Jasia dzielny facet, Witek ma prawie 7 miesięcy i jeszcze nie raczkuje, ale jest już o krok. Podnosi pupę i buja się . Poza tym przemieszcza się po macie na podłodze przekręcając się.

Aniu, fajnie. Jak wiesz, u mnie wszystko mile widziane. A trzmieliny lubię bardzo bardzo. Mam już kilka, ale u mnie wszystko się przyda :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

kubanki pisze: Witek ma prawie 7 miesięcy i jeszcze nie raczkuje, ale jest już o krok. Podnosi pupę i buja się . Poza tym przemieszcza się po macie na podłodze przekręcając się.
Ale mnie to rozbawiało, przecież normalne dzieci ani jak mają 6 ani 7 miesiący jeszcze nie raczkują. Pyzatym teraz tak sobie przypominam Jasiek miał 6, ale był już blisko 7 jak zaczął. W każdym razie byłam w szoku, bo Isia miała skończone 8 jak zaczęła i to jest taki normalny wiek dla raczkowania.
A co do piachu to masz przecież dobre warunki na wrzosy, borówki (amerykańskie i brusznice) i żurawiny. U mnie niestety z tymi rzeczami ciężko. Zrobiłam sobie taką kwaśną rabatkę, nasypałam tam sporo torfu, zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie mogłam się oprzeć by nie zaznaczyć ,że jestem u Ciebie Aniu :D
Piękne masz prezenty,które zdecydowanie zaakcentowały wiosnę w Twoim ogrodzie.
A wrzosy ,czy pokażesz nam też swoją z nimi pracę?Jestem ciekawska sorry... :roll: :oops:
Pozdrawiam serdecznie
:D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Piękne roślinki dostałaś od kochanych forumowiczek ,biały narcyz -śliczniutki .Muszę sobie taki kupić .
Kamienne ścieżki rewelacyjne .Uwielbiam takie klimaty .
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ale cię genia obdarowała :shock: złota kobieta :wink:
śliczne pierwiosnki. to chyba kolejne piękności w których się zakocham :)
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

O tak, jest pieknie! teraz dodatkowo kolory roślin podkreślają otoczenie! Piekne barwy mają te rosliny na skalniak, te rozety, ale nie wiem co to za roślina.
A wiesz, ja wczoraj właśnie dostałam roślinę w prezencie od Sąsiadki, a u Ciebie dowiaduję się, że to omieg! Dzięki ;)!
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

No, no rabata, aż się patrzy... a jak podrośnie to już całkiem ślicznie będzie.
Niestety u nas równie sucho jest.
W zeszłym roku zrobiliśmy studnie, właściwie to odwiert, ale przynajmniej do podlewania mamy wodę.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, widac teraz Waszą pracę- jak rośliny zaczynają kwitnąć. Pięknie jest. Podobaja mi się te alejki-dróżki wyłożone kamieniami.

Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu i Twoje rabatki się zapełniają a jeszcze jak dojdą wrzosy i wszystko się rozrośnie.......to dopiero będzie widok :shock:
Teraz jest ślicznie a co dopiero będzie potem ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Czekam na męża wracającego z dziećmi z krótkich wakacji, więc wstawię moje rozchodniki. Niestety jeszcze nie udało mi się ich zidentyfikować:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ania ten drugi Rozchodnik to chyba Kamczacki :roll:
W maju organizuje spotkanie forumowe i chciałam się wstępnie zorientować czy przyjedziecie ,popodziwiać piękne krajobrazy i nie tylko to :wink: Szczegóły jeszcze ustalę :roll:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Aniu! jakie Ty cudeńka wklejasz! One są po prostu przepiękne! I tak pasują do Twojego piasku! Małe klejnoty Ogrodu! Naprawdę wspaniałości, jak naszyjniki królowych! Po co wzornictwo przemysłowe, gdy w naturze są tak niesamowicie piękne kształty i kolory!
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, jutro wezmę do pracy katalogi, szkoda że nie mówiłaś to wzięłabym do Ciebie i zdiagnozuję Ci te rozchodniki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”