Róże - sadzenie róż w kwietniu
Róże - sadzenie róż w kwietniu
Czy nie jest już za późno na sadzenie róż?
Wczoraj by zasilić moją różana rabatkę liczącą 7 szt, skusiłam sie na jeszcze 3 szt. były takie cudne, ale obawiam sie czy mnie ucieszą, czy aby nie za późno na sadzenie.
Poradźcie jak je posadzić .
Wczoraj by zasilić moją różana rabatkę liczącą 7 szt, skusiłam sie na jeszcze 3 szt. były takie cudne, ale obawiam sie czy mnie ucieszą, czy aby nie za późno na sadzenie.
Poradźcie jak je posadzić .
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ekspertem nie jestem, ale ja teraz sadzę róże i przesadzam- czytałam ,że do końca kwietnia można spokojnie sadzić, zwłaszcza dopóki nie mają liści.Tym bardziej, że skoro się skusiłaś
też tak mam-nawet latem-jak dopadnę ładną różę- nie ma przeproś-sadzę, cieniuję, i podlewam dwa -trzy razy dziennie 

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- monros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 lip 2007, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
właśnie zakupiłam 4 szt.róż - sympathia i rosarium uetersen, korzenie są gołe bez ziemi, jako że jestem początkująca mam gorącą prośbę o pomoc i radę w jaki sposób je posadzić - czy moczyc we wodzie czy nie, a potem w jaki sposób wsadzić do ziemi???
Liczę na Waszą pomoc
Pozdrawiam serdecznie:)
właśnie zakupiłam 4 szt.róż - sympathia i rosarium uetersen, korzenie są gołe bez ziemi, jako że jestem początkująca mam gorącą prośbę o pomoc i radę w jaki sposób je posadzić - czy moczyc we wodzie czy nie, a potem w jaki sposób wsadzić do ziemi???
Liczę na Waszą pomoc
Już teraz we mnie kwitną Twe ogrody <><
W zeszłym roku sadziłam wiosną i bodajże około 6 maja.Wszystkie 20 szt. zakwitło, jedne ładniej , drugie gorzej ale kwitły.Pamiętam jednak , że w zeszłym roku wiosenka nie przyszła tak szybko jak w tym.
Korzenie były gołe i moczyłam je około 3 godz. w wodzie, potem dołeczek, woda, przysypałam, przygniotłam i już.Nawoziłam chyba dopiero po 4 tyg. ale tu wyczytałam, że w pierwszym roku nie powinno się nawozić.Kilka razy opryskałam preparatem na grzyb i jakieś tam paskudy żywe.Nawoziłam do połowy sierpnia, i przezimowały wszystkie.
Korzenie były gołe i moczyłam je około 3 godz. w wodzie, potem dołeczek, woda, przysypałam, przygniotłam i już.Nawoziłam chyba dopiero po 4 tyg. ale tu wyczytałam, że w pierwszym roku nie powinno się nawozić.Kilka razy opryskałam preparatem na grzyb i jakieś tam paskudy żywe.Nawoziłam do połowy sierpnia, i przezimowały wszystkie.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na 24 godz. namoczyć całe w wodzie, żeby tkanki wypełniły się i miały rezerwę wodną do czasu, aż korzenie wypuszczą włośniki ( białe, cieniutki korzonki pokarmowe, podobne do niteczek).monros pisze:Witam
Liczę na Waszą pomoc
Potem dołek na 30-40cm, spulchniamy dno, łopata obornika lub kompostu, trochę ziemi (żeby korzeń nie dotykał do obornika) i sadzimy, rozkładając korzenie na wszystkie strony.
Zasypujemy, ugniatamy nogą, robimy kopczyk na 14 dni, żeby osłonić szyjkę korzeniowa przed przesychaniem. Robimy także misę z ziemi, podllewamy powoli min. 20 l wody ( wiadro).
I podlewamy przez cały, pierwszy rok, tylko wtedy, gdy koniec palca po wsadzeniu go
w ziemię koło róży, jest suchy.
Po 2 tygodniach rozgarniamy kopczyk - nasady pedów są już zahartowane.
I ładnego kwitnienia Ci życzę, bo kupiłaś świetne, żywotne i plenne odmiany :P .
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
nieśmiało dodam ze sadzenie wiosenne róż gorsze jest od jesiennego własnie z powodu ogromnego zapotrzebowania krzewów na wodę
8) ........potrzebuja duzo wody ale przesuszone w oczekiwaniu na klienta w krytycznym stanie korzenia beda rachityczne i krótkowieczne ....hmmm bezpieczniejsze i b. naturalne jest jednak jesienne sadzenie

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Ja dziś posadziłam moje pierwsze róże - nie wiem, czy był to dobry zakup
Tyle dobrze, że w całkiem w uśpionym stanie (takie wątłe zwiędniete białe pędy, ewidentnie rośliny trzymane były w ciemności?, żywe biedne pędy - niewiele na kilku krzakach wycięłam i róże przycięłam - mimo że były przycięte, to widać było martwe - przemarźnięte? końcówki pędów...
namoczyłam wcześniej biedactwa i posadziłam. Mam nadzieję, że cokolwiek się przyjmie...nauczka - nie kupować z internetu od psrzedawcy z dużą liczbą negatywnych komentarzy (sprawdziłam to dopiero po dość długim oczekiwaniu na przesyłkę)

namoczyłam wcześniej biedactwa i posadziłam. Mam nadzieję, że cokolwiek się przyjmie...nauczka - nie kupować z internetu od psrzedawcy z dużą liczbą negatywnych komentarzy (sprawdziłam to dopiero po dość długim oczekiwaniu na przesyłkę)

- monros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 lip 2007, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słuchajcie stało się coś dziwnego... róze Rosarium Uetersen mi zmarniały.... Jedna w ogóle się nie zazieleniła i po kolei pędy zaczęły się robić czarne a druga pięknie wypuściła łodyzki i listki ale w pewnym momencie stanęła w miejscu a teraz liście więdną...
Natomiat sympathia idzie jak burza ... Ta sama ziemia .. co sie stało..?

Już teraz we mnie kwitną Twe ogrody <><