Pomidory Black zebra

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryann -Tak, bo jest taka zasada, że wiekiem rozsady można wspomóc to, czego odmianie brakuje. Jeśli sadzisz rozsadę młodą, małą - to z reguły krzak będzie bujniejszy dzięki temu. Rozsada z jednym lub dwoma gronami kwiatowymi czyli zaawansowana w rozwoju - po zasadzeniu nie pójdzie już tak bardzo "w liście", bo ona już zaczęła następną fazę rozwoju.
Ale na tym nie koniec. W ciągu kilku następnych miesięcy nadal można wpływać na to, jak rośnie krzak pomidora, za pomocą temperatury (większa lub mniejsza różnica temperatury między dniem i nocą), wilgotnością i właśnie nawożeniem. Te wszystkie czynniki odpowiednio dobrane pobudzają albo wzrost wegetatywny, albo generatywny.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kubuś ,jak już pisałam , bawole serca oprócz Orange Strawberry , większość odmian samokończących , Black Pear , Malinowy Ożarowski , Pink King , Copia , to z tych które miałam ostatnio , a Bogdan rozesłał . Wcześniejsze zatarły się w pamięci .

Pozdrowienia , kozula .
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Kubuś pisze:No to może ktoś się pokusi o wypisanie odmian generatywnych ?

Pozdrawiam :wink:
Bawole Serce, Belladona, Pink King,
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

arisza pisze:lotta jak dobrze zrozumiałam Kozulę , to nie chodzi tutaj o nawożenie każdego krzaka inaczej , lecz w jakim momencie należy daną odmianę wsadzić na miejsce stałe do namiotu foliowego , aby mieć dużo pomidorków :D
Lotta dobrze ujęła sprawę i o ile dwiema pierwszymi grupami działkowicz może się nie przejmować , o tyle na trzecią grupę (wegetatywną ) narzekania na forum były , tylko nie był znany powód niepowodzeń w uprawie . Miejsce w tunelach zajęte , zbiory żadne , dodatkowo w smaku do niczego .
A wystarczy tylko później posadzić rozsadę ...

Maryann , rozumiem że masz pomidory w polu . Możesz powyższego nie czytać .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, faktycznie szklarniowcem nie jestem i nie byłem- i jak większość mam grunt i kawałeczek folii. Na tych spod osłon mi nie zależy na niczym - poza tym by wcześniej były. Po miesiącu, półtora przychodzą gruntowe i tamtym już dziękujemy. Nigdy jednak nie trafiła się odmiana, na którą bym narzekał z innego powodu niż smak czy zdrowotność.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Mam pomidory odmiany BARON F1 i tu moje pytanie mam je sadzic z 1 dobrze rozwiniętym gronem kwiatowym czy też 1 gronem tylko jeszcze nie rozwiniętym? I jeszcze jedno BARON to jaki pomidor, może generatywny?

Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O ile dobrze pamiętam Baron jest generatywny , czyli jak posadzisz młodą rozsadę nic złego się nie stanie . Wystarczy żeby było dobrze wykształcone grono .

Na szczęście wegetatywnych odmian jest mało , hodowcy dopuszczają do obrotu tego typu odmianę jeśli ma wyjątkowo smaczne owoce , to dlatego żeby nie utrudniać życia przeciętnym zjadaczom pomidorów .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Dzięki KOZULA

Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Dzisiaj wsadziłam na stałe miejsce 4 szt. pomidorów Black Zebra resztę jak tylko zacznie kwitnąc pierwszy kwiat na gronie. Tym sposobem chcę sprawdzić różnice w owocowaniu.
Kozula wcześniej pisała, że Black Zebra jest pomidorem zrównoważonym i powinno sadzić się go na miejsca stałe z pierwszym kwitnącym kwiatem.
Taki sam eksperyment zrobiłam z pomidorem Black Krim.

pozdrawiam :)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje wszystkie ,,blacki'', zebry własne i zdobyczne , tudzież inne wynalazki będę siać za kilka dni celem ożenku (krzyżowanie) , sprawdzę też jeszcze raz Black Zebrę co za jedna , bo w zeszłym roku siałam ją gdzieś koło lipca i mogła rosnąć nietypowo .
Arisza już posadziła , więc pewnie niedługo pochwali się paskowanymi zawiązkami .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ja jutro sadze te od ciebie i bogdana
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Mojej Black Zebrze powolutku zaczęły pękać pierwsze kwiaty, wiec jeszcze parę dni i zostaną wsadzone na miejsca stałe do tunelu, gdzie czekają na nie cztery wcześniej wsadzone "koleżanki" :wink:
Zauważyłam, że Zebra potrzebuje ciepła. Do tunelu powinna być wysadzana, kiedy miną zimne noce, czyli około 15 maja, ponieważ wsadzone 24 kwietnia stanęły i daleko im teraz do tych, które zostały w domu.

Obrazek

pozdrawiam :)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O , pomidorki w paski tuż, tuż . Właśnie niejako przy okazji wyszedł drugi powód dla którego lepiej przetrzymać rozsadę do kwitnienia , chociaż jest to kłopotliwe . W końcu muszą nadejść cieplejsze noce , więc pomidory ruszą z kopyta bez żadnych zaburzeń we wzroście .

Pozdrawiam , kozula .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

No to chyba narozrabiałam! Właśnie dziś wysadziłam więkoszość pomidorów w szklarni a dopiero teraz trafiłam na ten wątek. Niestety nie wiedziałam, że pomidory muszę tak długo trzymać w doniczkach. Do tej pory jak tylko pogoda dopisała to wysadzałam na miejsca stałe. Ale na niektórych to kwiatów na 100% nie było. Mam nadzieję, że coś mi tam urośnie. Najgorsze że zdecydownie za szybko wysadziłam Orange Strawbery. A tak mi na nim zależało :(
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mila1003 pisze:No to chyba narozrabiałam! Właśnie dziś wysadziłam więkoszość pomidorów w szklarni a dopiero teraz trafiłam na ten wątek. Niestety nie wiedziałam, że pomidory muszę tak długo trzymać w doniczkach. Do tej pory jak tylko pogoda dopisała to wysadzałam na miejsca stałe. Ale na niektórych to kwiatów na 100% nie było. Mam nadzieję, że coś mi tam urośnie. Najgorsze że zdecydownie za szybko wysadziłam Orange Strawbery. A tak mi na nim zależało :(
Nie martw się na zapas , pomidory będą . Orange Strawberry podlewaj oszczędniej niż inne do czasu kwitnienia , to go przymusi do bardziej generatywnego wzrostu . Zimne noce sprzyjają wzrostowi wegetatywnemu , dlatego jest łatwiej sobie poradzić z taką odmianą wysadzając rozsadę kwitnącą .

Sukcesów w uprawie pomidorów , kozula .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”