Uratowane storczyki (Art) :)
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co prawda Colmanarami się nie interesuję, ale ta ma fajny piegowaty pędzik :P
Zakupy według mnie bardzo udane -
phalaenopsis jest niesamowity
Od początku, gdy go zobaczyłam (albo podobnego
) na zdjęciach z wystawy w Sosnowcu,
strasznie mie się spodobał przez tę swoją niespotykaną 'inność'
Co do Maxillarii tenuifloii, jestem ciekawa jak zakwitnie
W internecie szukałam jej zdjęć
i ma nawet ciekawy kolorek
i jeszcze te bordowe łatki... 
Zakupy według mnie bardzo udane -
Od początku, gdy go zobaczyłam (albo podobnego
strasznie mie się spodobał przez tę swoją niespotykaną 'inność'
Co do Maxillarii tenuifloii, jestem ciekawa jak zakwitnie
i ma nawet ciekawy kolorek
Dziękuję za miłe komentarze
Aniu, bardzo mne cieszy ten pęd u Colmanary. Kupiłam ją w sierpniu ub. roku w stanie bardzo zaniedbanym, przekwitającą, prawie "wychodzącą z doniczki".
Była to dla mnie wielka niewiadoma, czy zechce u mnie kiedykolwiek zakwitnąć
No i udało się. Teraz czekam na kwiaty...
U pelorica spodobał mi się ten kontrastujący z resztą - liliowy "nosek", dlatego jako tło (dla podkreślenia tego koloru) podłożyłam mój sweterk w tym samym kolorze.
Syn śmiał się, że mam już prawie studio fotograficzne
Aniu, bardzo mne cieszy ten pęd u Colmanary. Kupiłam ją w sierpniu ub. roku w stanie bardzo zaniedbanym, przekwitającą, prawie "wychodzącą z doniczki".
Była to dla mnie wielka niewiadoma, czy zechce u mnie kiedykolwiek zakwitnąć
No i udało się. Teraz czekam na kwiaty...
U pelorica spodobał mi się ten kontrastujący z resztą - liliowy "nosek", dlatego jako tło (dla podkreślenia tego koloru) podłożyłam mój sweterk w tym samym kolorze.
Syn śmiał się, że mam już prawie studio fotograficzne
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale się u Ciebie dzieje, pęd u Colmanary śliczny- gratuluje, masz do nich rękę. Phalaenopsis bardzo oryginalny aż trudno oczy oderwać. Powodzenia i prosze o kolejne zdjęcia z chęcią popatrze na takie cuda.
Ania
AniaPoczątek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
Dziękuję za komplementy dla moich storczyków
Fibius, zgadzam sie z Tobą, że Maxillaria jest bardzo dekoracyjna.
A będzie pewnie jeszcze ładniejsza, bo ma mnóstwo młodych przyrostów (w takie równie dekoracyjne drobne segmenciki)
i wydaje mi sie, że jest co najmniej 1 pączek, ale ciiiii.....
A oto kolejne roślinki z Sosnowca:
Mini Mark, którego nie planowałam kupować, ale trudno było przejść obok niego obojętnie

Następna to Encyclia vitellinum

I ostatni zakup nie kwitnący to Phalaenopsis bellina, którego muszę przesadzić z tego mchu.
Przez ścianki foliowej miękkiej 'doniczki' - korzonki wyglądają zdrowo, ale mają zero przewiewu powietrza.
Może ktoś z Was podzieli się ze mną doświadczeniem, w jakim podłożu (o jakiej granulacji, ewent. z jakimi dodatkami)
macie swoje, tego rodzaju małe roślinki ?

Fibius, zgadzam sie z Tobą, że Maxillaria jest bardzo dekoracyjna.
A będzie pewnie jeszcze ładniejsza, bo ma mnóstwo młodych przyrostów (w takie równie dekoracyjne drobne segmenciki)
i wydaje mi sie, że jest co najmniej 1 pączek, ale ciiiii.....
A oto kolejne roślinki z Sosnowca:
Mini Mark, którego nie planowałam kupować, ale trudno było przejść obok niego obojętnie

Następna to Encyclia vitellinum

I ostatni zakup nie kwitnący to Phalaenopsis bellina, którego muszę przesadzić z tego mchu.
Przez ścianki foliowej miękkiej 'doniczki' - korzonki wyglądają zdrowo, ale mają zero przewiewu powietrza.
Może ktoś z Was podzieli się ze mną doświadczeniem, w jakim podłożu (o jakiej granulacji, ewent. z jakimi dodatkami)
macie swoje, tego rodzaju małe roślinki ?

-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Asiu dla większości małych storczyków robię sobie taką mieszankę: najdrobniejsza kora, do tego odrobinę pociętego sphagnum, malutkie kawałeczki węgla drzewnego i można dodać agroperlitu. W taką wilgotną mieszankę wsadzam maluszki i rosną, że aż miło popatrzeć. Na dno doniczki, zamiast keramzytu, daję pokruszone kawałeczki styropianu. Wykorzystuję styropian, który najczęściej jest dodawany do opakowań, jako wypełniacz (np. w dostawach leków w aptekach). Kawałeczki małe i łatwo się kruszy. Wolę styropian, zamiast keramzytu, bo ten nie podsiąka wodą od spodu i jest dla mnie jakiś taki bardziej higieniczny.
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, powaliłaś mnie na kolana, piękny MM, nic dziwnego że nie mogłaś przejść obok niego obojętnie, Encyclia vitellinum ma piękny kolorek, bardzo lubię kwiaty w tym kolorze, bardzo ładnie się komponuje z MM. Palaenopsis bellina, ma piękne liście, na zdjęciu nie wygląda na malutką roślinkę.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
-
elizabett-1977
- 200p

- Od: 20 sty 2009, o 14:12
Asiu,cuda,cudeńka.MM to już Ci gratulowałam,a phal.bellina rzeczywiście okazale się prezentuje i wygląda na sporą roślinkę.Mnie się jej nie udało wypatrzeć na wystawie a tez miałam na nią ochotę.Pomarańczowa Encyclia to też piękność.Mnie tak urzekła Twoja czerwona cambria,że sobie ją kupiłam i teraz podziwiam na swoim parapecie 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale cuda! wszystkie. Mini Mark ma dużo kwiatków, Encyclia bardzo ciekawa. bellina ładniutka. to chyba jeden z moich ulubionych Phal. moja bellina rośnie w korze zmieszanej z kawałkami beżowego mchu. na tegorocznej wystawie widziałam belliny, liścia mają chyba nawet ładniejsze niż moja, ale ceny miały straszne... ja za kwitnącą mniej dawałam...