Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pahl. peloric jest śliczny :D Jeszcze takiego nie widziałam :?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Co prawda Colmanarami się nie interesuję, ale ta ma fajny piegowaty pędzik :P
Zakupy według mnie bardzo udane - :shock: phalaenopsis jest niesamowity
Od początku, gdy go zobaczyłam (albo podobnego :lol:) na zdjęciach z wystawy w Sosnowcu,
strasznie mie się spodobał przez tę swoją niespotykaną 'inność' :D
Co do Maxillarii tenuifloii, jestem ciekawa jak zakwitnie :) W internecie szukałam jej zdjęć
i ma nawet ciekawy kolorek :wink: i jeszcze te bordowe łatki... :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję za miłe komentarze ;:58 :)
Aniu, bardzo mne cieszy ten pęd u Colmanary. Kupiłam ją w sierpniu ub. roku w stanie bardzo zaniedbanym, przekwitającą, prawie "wychodzącą z doniczki".
Była to dla mnie wielka niewiadoma, czy zechce u mnie kiedykolwiek zakwitnąć :?:
No i udało się. Teraz czekam na kwiaty... :)
U pelorica spodobał mi się ten kontrastujący z resztą - liliowy "nosek", dlatego jako tło (dla podkreślenia tego koloru) podłożyłam mój sweterk w tym samym kolorze.
Syn śmiał się, że mam już prawie studio fotograficzne :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu powalasz na kolana, takie cudności pokazujesz, perolic piękny taki nie spotykany nic dziwnego, że wpadł Ci w oko. Gratuluję pędu u Colmanari, już się nie mogę doczekać jak się pokaże w całej swej okazałości.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, dzis rano zauważyłam, że rośnie pęd u cambrii, którą dostałam od Ciebie.
Ma już kilka cm. Ale niespodzianka ;:1
To już 3 -cia z kolei cambria, która chce mnie uszczęśliwić :)
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale się u Ciebie dzieje, pęd u Colmanary śliczny- gratuluje, masz do nich rękę. Phalaenopsis bardzo oryginalny aż trudno oczy oderwać. Powodzenia i prosze o kolejne zdjęcia z chęcią popatrze na takie cuda. ;:80 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Asiu miło słyszeć taką informację, cieszę się razem z Tobą ;:11

Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Kontakt:

Post »

Ta Maxillaria jest oryginalna i bez kwiatów wygląda ciekawie i stanowi nie lada ozdobę :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za komplementy dla moich storczyków :)
Fibius, zgadzam sie z Tobą, że Maxillaria jest bardzo dekoracyjna.
A będzie pewnie jeszcze ładniejsza, bo ma mnóstwo młodych przyrostów (w takie równie dekoracyjne drobne segmenciki)
i wydaje mi sie, że jest co najmniej 1 pączek, ale ciiiii..... :wink:

A oto kolejne roślinki z Sosnowca:

Mini Mark, którego nie planowałam kupować, ale trudno było przejść obok niego obojętnie :roll:

Obrazek Obrazek

Następna to Encyclia vitellinum

Obrazek

I ostatni zakup nie kwitnący to Phalaenopsis bellina, którego muszę przesadzić z tego mchu.
Przez ścianki foliowej miękkiej 'doniczki' - korzonki wyglądają zdrowo, ale mają zero przewiewu powietrza.
Może ktoś z Was podzieli się ze mną doświadczeniem, w jakim podłożu (o jakiej granulacji, ewent. z jakimi dodatkami)
macie swoje, tego rodzaju małe roślinki ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Piekne zakupy, Encyclie mam tez wlasnie bieze sie do kwitniecia i ma juz kilka paczköw. Gratulacje ;:63

Phalaenopsis bellina mam juz wsadzona w drobna kore gdzie na spodzie dalam 1 cm warstwe sphagnum :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asiu dla większości małych storczyków robię sobie taką mieszankę: najdrobniejsza kora, do tego odrobinę pociętego sphagnum, malutkie kawałeczki węgla drzewnego i można dodać agroperlitu. W taką wilgotną mieszankę wsadzam maluszki i rosną, że aż miło popatrzeć. Na dno doniczki, zamiast keramzytu, daję pokruszone kawałeczki styropianu. Wykorzystuję styropian, który najczęściej jest dodawany do opakowań, jako wypełniacz (np. w dostawach leków w aptekach). Kawałeczki małe i łatwo się kruszy. Wolę styropian, zamiast keramzytu, bo ten nie podsiąka wodą od spodu i jest dla mnie jakiś taki bardziej higieniczny.
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

o mamo jakie śliczności :shock:
siedzę i patrzę i nie mogę oczu oderwać :P
Patrysia
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Asiu, powaliłaś mnie na kolana, piękny MM, nic dziwnego że nie mogłaś przejść obok niego obojętnie, Encyclia vitellinum ma piękny kolorek, bardzo lubię kwiaty w tym kolorze, bardzo ładnie się komponuje z MM. Palaenopsis bellina, ma piękne liście, na zdjęciu nie wygląda na malutką roślinkę.

elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Asiu,cuda,cudeńka.MM to już Ci gratulowałam,a phal.bellina rzeczywiście okazale się prezentuje i wygląda na sporą roślinkę.Mnie się jej nie udało wypatrzeć na wystawie a tez miałam na nią ochotę.Pomarańczowa Encyclia to też piękność.Mnie tak urzekła Twoja czerwona cambria,że sobie ją kupiłam i teraz podziwiam na swoim parapecie :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cuda! wszystkie. Mini Mark ma dużo kwiatków, Encyclia bardzo ciekawa. bellina ładniutka. to chyba jeden z moich ulubionych Phal. moja bellina rośnie w korze zmieszanej z kawałkami beżowego mchu. na tegorocznej wystawie widziałam belliny, liścia mają chyba nawet ładniejsze niż moja, ale ceny miały straszne... ja za kwitnącą mniej dawałam...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”