@Anoli - dziękuję, jednak na razie za kolejne owadożerne dziękuję, musze nauczyć się dbać dobrze o tą którą dostałem a potem pomyśle o innych
Zieloni przybysze - Carol1
Tak wygląda młodziutka passiflora:

Tak młoda strelicja (identycznie jak młode banany
):

Przedstawiam państwu eukaliptusy, mimozy wstydliwe i akacje:

Jedna gwiazda betlejemska po zimie puszcza listki, ale jak widać zaczyna od czerwonych, czyli chce kwitnąć? Jedną trzymałem w pokoju cały czas i ma zielone normalne listki, a ta była na klatce schodowej i miała ciągle okres spoczynku:

Storczyk, trzy lata nie chciał kwitnąć, teraz ma 2 pedy i zapowiada się, że będzie dużo kwiatów
:

Dzięki Anoli (bo od Anoli) mam rosiczke, jeszcze zbytnio się nie dogadujemy (z rosiczką), troche się powadziliśmy (dostała ziemie, kamyczki zalane wodą, żeby miała wilgotno, przestrzeń, parapecik, a jak chciałem ją poczęstować to ona nie chciała, mówie "czuje się zobowiązany, goszcze Cię u siebie i chciałbym Cię poczęstować, długo się starałem aby mieć dla Ciebie taki smakołyk" a ona mi na to "nie! dziś jeść nie będę" i nawet się nie ruszyła
) i musiałem przez nią szukać torfu wysokiego który jest tylko w jednym sklepie w tym mieście.... no ale mam nadzieje, że bedzie już coraz lepiej:

Tak młoda strelicja (identycznie jak młode banany

Przedstawiam państwu eukaliptusy, mimozy wstydliwe i akacje:

Jedna gwiazda betlejemska po zimie puszcza listki, ale jak widać zaczyna od czerwonych, czyli chce kwitnąć? Jedną trzymałem w pokoju cały czas i ma zielone normalne listki, a ta była na klatce schodowej i miała ciągle okres spoczynku:

Storczyk, trzy lata nie chciał kwitnąć, teraz ma 2 pedy i zapowiada się, że będzie dużo kwiatów

Dzięki Anoli (bo od Anoli) mam rosiczke, jeszcze zbytnio się nie dogadujemy (z rosiczką), troche się powadziliśmy (dostała ziemie, kamyczki zalane wodą, żeby miała wilgotno, przestrzeń, parapecik, a jak chciałem ją poczęstować to ona nie chciała, mówie "czuje się zobowiązany, goszcze Cię u siebie i chciałbym Cię poczęstować, długo się starałem aby mieć dla Ciebie taki smakołyk" a ona mi na to "nie! dziś jeść nie będę" i nawet się nie ruszyła

- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Ale hodowla!
i pewnie towarzyszą jej niemałe emocje - wyjdzie spod ziemi czy nie wyjdzie ;) urocze są takie małe rośłiny;)
i gratuluję poczucia humoru w stosunku do rosiczki
i gratuluję poczucia humoru w stosunku do rosiczki
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Ależ masz hodowlę, mi mimozy padły, a tak się starałam
Rosiczka dostała nakaz nie przynoszenia wstydu, więc szybko się pozbiera
Ładnie wyszły na zdjęciu te kropleki rosy 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Kolejny smakołyk jej dałem, pochodził po niej, usiadł, posiedział (wyglądało jakby na zachód słońca patrzył) a jak sięzrobiło ciemno to poszedł, a rosiczka zamiast się poczęstować to jak ławka zadziałała... Wierze w nią i wierze, że się pozbiera
Jeśli chodzi o maluchy to ja nie będę miał co z taką ilością zrobić, więc dla eukaliptusów i mimoz (może dla strelicji jak wyrosną) będę się starał znaleźć nowy dom, ale to za jakiś czas, jak będą większe, pewne i ja będę miał więcej czasu.
Zapomniałem wkleić tutaj... w moim domu zaowocował fikus:

trzeba umyć. :P
Zapomniałem wkleić tutaj... w moim domu zaowocował fikus:

I widać, że na oknie jakieś plamy...anoli pisze:Ładnie wyszły na zdjęciu te kropleki rosy
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Nic nie robie, posadziłem do bardzo przepuszczalnej ziemi i rośnie sobie w niej
Pytałem o niego forumowiczów i powstał taki temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=fikus
Tak wygląda mój owocujący fikus:

Tak wyglądał jego owoc:

Tak owoc po rozkrojeniu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=fikus
Tak wygląda mój owocujący fikus:

Tak wyglądał jego owoc:

Tak owoc po rozkrojeniu:

Wracając do moich wysiewów, to mam jeszcze cytrusy, które mają mi posłużyć do nauki szczepienia:

Dziś wróciłem do domu wcześniej i mogłem porobić spokojnie zdjęcia roślin na dworze. Zauważyłem, że zaczynają się rozbijać pąki u wiąza drobnolistnego, który całą zime spędził na balkonie (1), tawuła zmienia już kolor liści (2), Miłorząb dwuklapowy puszcza liście (3 i 4), dąb czerwony pokazał pierwsze listki (5), moje rojniki strasznie się zaczerwieniły(6), a czereśnia pokazała kwiaty(7):

Jeśli chodzi o rośliny, które nie są w donicach to ładnie ruszył i kwitnie barwinek (1,2 i 3), młode liście orzecha wyglądają dość egzotycznie (4), a na kwiatach widać już różne stworzenia (5):

Dziś wróciłem do domu wcześniej i mogłem porobić spokojnie zdjęcia roślin na dworze. Zauważyłem, że zaczynają się rozbijać pąki u wiąza drobnolistnego, który całą zime spędził na balkonie (1), tawuła zmienia już kolor liści (2), Miłorząb dwuklapowy puszcza liście (3 i 4), dąb czerwony pokazał pierwsze listki (5), moje rojniki strasznie się zaczerwieniły(6), a czereśnia pokazała kwiaty(7):

Jeśli chodzi o rośliny, które nie są w donicach to ładnie ruszył i kwitnie barwinek (1,2 i 3), młode liście orzecha wyglądają dość egzotycznie (4), a na kwiatach widać już różne stworzenia (5):