Ogródek KaRo - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Krysiu z przyjemnością pooglądałem sobie Twoją prezentację. Zastanawiam się jak taką zrobić :lol: :lol: :lol:
Muszę brata się spytać on się zna troszkę na takich rzeczach bo nabrałem ochoty na takie coś. To jest super sprawa :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu! Prezentacja wiosny fantastyczna :) Z przyjemnością pooglądałam, fajny pomysł.

Mój głogownik szczepiony na pniu też ma brzydkie liście, wiatr dzisiaj mnóstwo ich zrzucił, ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość wypuszcza mnóstwo nowych listków :) Nie zabezpieczałam go wcale bo szczepiony jest na wysokości ponad 2 metrów.
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Grzegorz B

Post »

KaRo pisze:Mój głogownik nie jest w tym roku w najlepszym stanie .
Wcale źle nie wyglądał jeszcze w marcu,niczym nie okrywam go na zimy.
Przycięłam go ,chciałam zachować niski jego wzrost bo tak mi się komponuje na rabacie gdzie rośnie.
Niestety po ostatnich marcowych mrozach ,zauważyłam postępujące czernienie i zasychanie liści.
Nie ma natomiast oznak przyrostów.
Czekam ...to kolejne doświadczenie :roll: :D
Krysiu ja swojego okrywam na zimę, mimo że u mnie jest łagodniejszy klimat i muszę przyznać, że ma się rewelacyjnie, tak jakby zimy nie było, choć chyba u mnie tak naprawdę nie dała o sobie za bardzo znać.

Twój pewnie się odbuduje, niech no tylko się bardziej nagrzeje, trzymam kciuki ;:215

Odnośnie tulipanów, to zazdroszczę, gdyż u mnie jeszcze daleka droga do kwitnienia, a że wawrzynka nie rozpoznałem :oops: , przecież jest on na liście, do zakupu :roll:

Życzę udanej niedzieli :)
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

no prezentacja genialna! w ogóle mam jeszcze takie pytanie. z ostatnich trzech zdjęć jakie dodałaś na jednym jest taki krzew? krzaczek? z białymi kwiatami. mogłabyś mi pwoiedzie jak się nazywa? widziałem go dobre dwa lata tey w ogrodzie botanicznym w Opavie i od tego czasu łazi za mną i nie znam jego nazwy a bardzo przypadł mi do gustu. jedyne zdjęcia jego jakie mam wygląda tak:
Obrazek

a no i jeszcze jedno. jak Wy to wszyscy robicie, że macie takie piękne krokusy? ja jakieś 4 lata temu posadziłem sporo cebul, żeby mieć właśnie takie "kupki" jak u Ciebie Krysiu i wyszły tylko raz a teraz tylko pojedyncze sztuki, a o moich tulipanach w tym roku to już nawet nie mówie bo nie wyszedł chyba ani jeden a zawsze były piękne.... ach szkoda gadki. pozdrawiam :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grzesiu - mam nadzieję,że odrośnie mój głogownik ale czerniejące liście martwią mnie bo to wskazuje na poważne zagrożenie ...odnajdę tę dyskusję i podam link ,bo tak dziwnie mi to wygląda.Natomiast mam go ok 6 lat ..tak myslę,ten czas tak biegnie... nigdy go nie okrywałam i trzymał się świetnie aż do teraz .
Trudno,przyzwyczaiłam się,że czasem coś wypada z ogrodu ,trzeba się z tym pogodzić wymienić roślinę na nowy egzemplarz lub zastąpić inną.
:D
I chyba będzie koniecznością usunięcie mojego głogownika http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18348 myślę że to ta zaraza ogniowa :(

Janku to pieris japoński (pieris japonica), bardzo popularny już u nas.
Kupisz go z pewnością. Jest już wiele odmian i nie wiem na pewno czy nie masz przypadkiem już jakiegoś u siebie bo przecież masz całe mnóstwo roślin. :)
Może tylko Ci nie zakwitł jeszcze?
A jeśli nie masz to z łatwością kupisz skoro jesteś nim oczarowany.
Dla wszystkich roślin cebulowych Janku ,"wiosna zaczyna się jesienią",
czyli wtedy poświęcamy im nasza uwagę,dokarmiamy cebule by wraz z wiosną ruszyły pełną parą. POnadto tulipany trzeba często (najlepiej każdego roku,ale komu to się chce?:)) wykopywać i dzielić. Wtedy ich kwiaty są duże i dorodne.
Nie wykopywane kilka lat giną... zauważ,że ich cebule jakby się zapadały z czasem pod ziemię,każdego roku są coraz głębiej.
:D

Miłego wieczoru Wam życzę :P
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

no i to pewnie jest moja odpowieź. w takim razie pozostaje zobaczyć co wyjdzie potem wykopać a na jesień dosadzić nowch i dbać już porządnie :) a pierisa zaczynam szukać jak tylko mama da mi auto żeby gdzieś pojechać :) dzięki wielkie! miełego wieczoru!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Krysiu, naprawdę z dużą przyjemnością obejrzałam sobie Twój pokaz slajdów wiosennych.
Chciałabym Cię spytać, jak postępujesz ze swoim pierisem. Czy okrywasz go na zimę? Ile ma już lat. Ja właśnie w czwartek nabyłam jednego w OBI. U nas mają teraz duży wybór odmian pierisów. To piękne rośliny i chcę ich kilka posadzić na wrzosowisku.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Czy zarazę ogniową powinno się gdzieś zgłaszać? O qurcze, a co teraz z resztą Twoich krzewów? :cry:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aniu pierisa nie okrywam ,nigdy tego nie robiłam.
Kiedy był młodziutki zasypywałam go prawie całego trocinami na zimę .
Teraz ma już kilka lat ,może z 6 ,tak myślę i nawet tego nie robię.
Natomiast podsypuję jesienią kompostem i tak zostawiam do wiosny.
Faktycznie jest teraz ogromny wybór różnych jego odmian.
Mam jeszcze jeden o czerwono wybarwiających się młodych pędach.
Jednak w tym roku przystopował z tym kolorem i również nie kwitnie.
Nigdy nie kwitł ,więc nie mam doświadczenia jak to jest z tym ich kwitnieniem u odmian.
Nie spotkałam chyba nigdzie jeszcze kwitnącego okazu odmianowego.
Mam wrażenie,że to tylko gatunek tak okazale kwitnie.
Może jednak ktoś nam zaserwuje inne ,pozytywne relacje na które czekam?
Miłego dnia Aniu ... :)
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

bishop pisze:Czy zarazę ogniową powinno się gdzieś zgłaszać? O qurcze, a co teraz z resztą Twoich krzewów? :cry:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=33

Krysiu może to jeszcze nie wyrok :?: Mój też nie wyglada po zimie za dobrze .Jest teraz po oprysku miedzanem tak jak większość roslin u mnie.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

No nie,nie ... ja nie mam szkółki .
Nie wiem też co mam zarazę ogniową ... rdzę ogniową
Oczywiście odczekam jeszcze nieco zanim zdecyduję się na unicestwienie krzewu.
Też liczę Agato na ... dobry koniec.
Zaraz wstawię zdjęcie ,by pokazać Wam jak aktualnie wyglądają jego liście. :(

Zobaczcie jak to wygląda na dzisiaj

Obrazek
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

witam ,piekne kwiaty,ja dodam od siebie na temat pierisa ,ze mam odmiane z bialo zielonymi listkami ,
kwiaty ma na paru pędach tak ze nie wiele ,i tak kwitnie już drugi sezon

Obrazek

mam też odmianę z krwisto czerwonymi pakami ,słońce świeci mocno i tego nie widać,kwitnie na biało

Obrazek

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Krysiu! ta forsycja cieszy oko bardzo, a szczególnie, że zakwitła kurat na Święta. a tak poza tym to wiesz? kupiłem w końcu pierisa wczoraj. nieprawdopodobne ile radości moze dać jedna roślinka. :) pozdrawiam!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, mam nadzieję, że uda Ci się uratować pierisa.

Zdrowych i Wesołych Świąt.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Mój pieris właśnie dziś....w Święto :oops: :oops: :oops: wyleciał na kompost......
szkoda bo miał już ze 3 lata......teraz będą tam lilie...chyba........ :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”