Dala-mój piękny ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

trzeba rac sie do pracy... ja się zastanawiam też dziś nad działą chociasz brak słoneczka i wiatrzysko... no i zobaczymy czy działka czy basen z synkiem :)
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Witaj Dalo , wszyscy o pogodzie to ja też u mnie tak ja w marcu..........troche słonka trochę chmur ,ale upału nie ma a zapowiadali do 15 st
x-d-a

Post »

Witam w tę sobotę, która miała być bardzo ładna i pogodna, a jest taka sobie :cry:
Mój M. dzisiaj wyjechał, więc musiałam wykorzystać taką okazję i popracować w ogrodzie. Na dzisiaj zaplanowałam sobie prace z sekatorem:
1. obcięcie róż i hortensji
2. wycięcie suchych, przemarzniętych i rosnących do środka gałęzi niektórych krzewów ozdobnych

Kocham róże, ale nie przepadam za pracami przy nich, bo mimo grubych rękawic zawsze gdzieś się skaleczę, ukłuję albo zadrasnę. Z tego też powodu skróciłam róże wielkokwiatowe, w miarę potrzeby wszystkie inne, z wyjątkiem okrywowych, gdyż ten gąszcz zostawiam Mojemu M. Niech i on coś zrobi :!:

W sumie to wszystko zajęło mi kilka godzin, ale jak zwykle miałam niezawodnego towarzysza, mojego Ptysia, który nie odstępuje mnie na krok.

Reniu,
a Ty byłaś w ogrodzie mimo zmiennej pogody?

Carlo,
no i co wybrałaś?

Olu,
u mnie wczoraj nie padał grad - widocznie Ślęża mnie chroniła, jak zwykle...

Gieniu,
ale w przyszłym tygodniu już na pewno bedzie ładnie.

Ewo,
a sprawdzałaś, czy Twoja gunnera przeżyła zimę? Ciekawa jestem, jak ją zabezpieczyłaś, bo z tego co wiem, to ona rośnie tylko w dwóch O.B. w Polsce - właśnie we wrocławskim i jeszcze jednym, bodajże poznańskim, ale nie jestem pewna. Jest bardzo wrażliwa na mróz i -uwaga!- na wilgoć. Paradoksalnie zimą nienawidzi wody.

Grzesiu,
ja mam nawet dwie pary rąk (łap) do pomocy. Patrz wyżej.

Cynthio,
u mnie tego słoneczka w sumie było mało, ale najważniejsze, że pracować się dało.

Moniko,
jeśli masz (a masz) duży ogród, to gunnera jest wspaniałą rośliną ogniskującą uwagę w tej części ogrodu, w której rośnie. Ale absolutnie inne rośliny nie mogą jej rozpraszać - ona jest typową gwiazdą.
Oprócz miejsca potrzebuje latem słońca i dużo wody, a zimą dobrego zabezpieczenia przed zimnem i wilgocią.

Alinko,
bardzo bym się zasmuciła, gdyby moja gunnerka mi padła.

Alu,
a może jakiś projekt Twoich letnich rabat, żeby siać te kwiatki, które będą Ci póżniej ładnie się komponować i pasować do siebie. Taki plan bardzo ułatwia życie, ja mam Taki swój ogrodowy kajecik, w którym zapisuję różne rady, nazwy, pomysły...

Dzisiaj nie robiłam zdjęć w ogrodzie, ale namęczyłam się, żeby pięknie uczesać mojego psiulka i muszę Wam pokazać tego białego diabełka
Obrazek
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Bardzo kocham psiaki. Cudowny ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajna maskotka, bo to niemożliwe by to był prawdziwy pies :;230
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dalu. Przyszłam z wizytą do Ciebie a tu wiosenka w ogródku. Bardzo lubię gunnerę i życzę Twojej dużo
zdrowia i PREEEEEEEEEOGROMNYCH liści. :lol: :lol: :lol: Jak ją ochroniłaś na zimę?
Twój piesiu prześliczny. Pogłaskaj go ode mnie.

Miłego wieczorka Dalu.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Dalo witam wieczorkiem .Tak jak Ty cały dzień spędziłam w ogrodzie .Roboty full wykonałam ,chociaż to kropla w morzu ,ale małymi kroczkami posuwam sie do przodu :lol: Życzę słonecznej niedzieli . :lol:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ptyś jak zwykle uroczy :D
Nie mogłabym mieć takiego pieska bo bym go zagłaskała,zaduźdała i zaprzytulała :lol: :lol:
Ciężki żywot by miała psina ze mną :roll:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dala, Twój biały diabełek Ptyś ... cudny !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Dala pewnie odpoczywa po pracowitym dniu :)

A ja te z sobie rysuje co gdzie sadze, chociażby dlatego żeby wiedzieć potem co jest gdzie, i żeby jakoś to rozplanować :)
x-d-a

Post »

Witam!
Dzisiaj u mnie było dosyć ciepło, ale ponuro - słońca ani na lekarstwo. :(
Jak przystało na niedzielę, w ogrodzie tylko spacerowałam i bawiłam się z pieskami.
Cieszy mnie dłuższy zdecydowanie dzień po zmianie czasu :D

Jutro ma być cieplutko i słonecznie, planuję nawożenie roślin (dobry dzień wg. kalendarza biodynamicznego).

Alu,
dziękuję za wizytę i życzę miłego wieczoru.

Halinko,
Ptysia mam od niedawna i jestem strasznie w nim zakochana.

Cynthio,
to jest właśnie taki piesek do miziania.
Ta rasa to jedna z najstarszych ras na świecie - ma ok. 3 tys. lat, a na pewno najstarsza z ras do towarzystwa.
One nienawidzą samotności, najlepiej czują się blisko człowieka, chociaż niekoniecznie są typowymi kanapowcami - uwielbiają spacerki i zabawy.

Ido,
jak tam przeszła Ci niedziela? Podziwiałaś tylko swój ogród, czy też coś zrobiłaś?

Wiesiu,
witam w moim ogródku, rzeczywiście coraz bardziej wiosennym.
Gunnerę najpierw otuliłam korą i suchymi liśćmi - ale taką warstwą kilkunastocentymetrową, na to wstawiłam wiklinowy koszyk do góry nogami, a na koszyk płyta steropianowa przywalona kamieniem, żeby nie uciekła. Płyta miała chronić korzeń przed wilgocią, czego gunnera zimą nie lubi.
A teraz biegnę do Ptysia pogłaskać go od Ciebie.

Mariolko, Alinko,
Ptysio jest malutki (3,5 kg), ale to prawdziwy piesek, wielki duchem.

Pozdrawiam.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Dalo całą niedzielę podróżowałam .Byłam na targach.Owszem kupiłam pare rzeczy ,ale w sumie nic takiego specjalnego.Wystawców było mało ,pogoda nie pewna ,rośliny biedne po zimie.Wszyscy szykują się maj.Dzisiaj tylko zdjęcia robiłam .Miłego wieczoru.Lilji, o które pytałaś nie było niestety.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Dalu napisałas u Ady ,że kwitną Ci już narcyzy :shock: :D :D
Proszę koniecznie o fotki ;:138
Takiego widoku nie mogę sobie odmówić :!: :!:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Dalu. Dziś również tak jak Ty leniuchowałam. Taki dzień jest potrzebny każdemu. A od jutra pełne zapału znów przystapimy do pracy. Miłego wieczoru życzę.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Witaj Dalu niedzielnym wieczorkiem,
oj to chyba wszystkich nas dzisiaj okropny leń dopadł :lol: Z prac ogrodowych, udało mi się tylko parę fotek pstryknąć. Resztę dnia spędziłam na zakupach, ale tym razem NIE ogrodniczych :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”