Moje storczyki - Anna

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu jeśli masz rację to nie będę go dotykać niech rośnie sam, może wtedy będzie miał szansę przeżyć w całości. Dzięki za podpowiedz. ;:31 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jeśli to taki pęd jak myslę, on może się złamać, ale może z tego kawałka puścić odgałęzienie. niestety czasem tak jest, że pędy wyrastają nie tak jak powinny.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie go obserwuję, jak będzie się coś działo napisze. :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Aniu ja tak teraz właśnie miałam ale na szczęście się nic nie złamało,końcówka ładnie wyszła i jest ok.. ;:6
A wyglądało mi to na basal keiki ale Dusia spostrzegawcza od razu się zorientowała że to pęd inaczej wychodzący..U mnie są fotki.. ;:3
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj ponownie Aniu :D
W końcu przeczytałam cały Twój wątek :oops:
Moja córcia też urodziła sie 1 marca :shock:
Uwielbiam falki w łatki,ciapki,kropki...Twój żółty jest śliczny-mam nadzieje,że kiedyś taki mi się trafi :roll:
Przeczytałam,że odsłaniasz zbrzęknięte oczka i dziś sama spróbowałam bo od dłuższego czasu takie napuchniete stoi mi w miejscu-a nuż ruszy :roll:
...to w takim razie jednak miłe rozczarowanie tą niespodzianką :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darlo nie wszystkie ale znaczna większość odsłoniętych oczek puszcza pędziki do kwitnienia wtórnego, więc myślę, że można odsłaniać te nabrzmiałe. Dziś robiąc porządki - mycie okien, etc. zauważyłam, że pędzik na violacea borneo rośnie w siłę. A u stuartiany pędzić wysuwa się coraz bardziej- nie dotykam by przetrwał.
Może jeszcze dzisiaj jak syn skopiuje zdjęcia z aparatu pokaże co zrobiłam. ;:13 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Darlo nie wszystkie ale znaczna większość odsłoniętych oczek puszcza pędziki do kwitnienia wtórnego, więc myślę, że można odsłaniać te nabrzmiałe. Dziś robiąc porządki - mycie okien, etc. zauważyłam, że pędzik na violacea borneo rośnie w siłę. A u stuartiany pędzić wysuwa się coraz bardziej- nie dotykam by przetrwał.
Może jeszcze dzisiaj jak syn skopiuje zdjęcia z aparatu pokaże co zrobiłam. ;:13 Ania
masz bellinę??? chciałabym, by i moja puściła pędzik. a stuartianę też bym chciała. z tych ciekawszych Phalaenopsisów pędzik puszcza liodoro. myślałam, że w tym roku nie zakwitnie, bo stara roślina nie ma stożka wzrostu, a keiki nie ma jeszcze korzonków, ale mile mnie zaskoczył. keiki puszcza swój pierwszy korzonek i pierwszy pędzik. za kilka miesięcy będą kwiaty. nie umiem się doczekać. uwielbiam zapach Liodoro.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu mam bellina alba i violacea borneo. 1.jest jeszcze młody ale może niedługo coś się zacznie dziać, na razie wypuszcza kolejny listek( u mnie już 3). Violacea właśnie wypuszcza pędzik kwiatowy. Moje Liodoro wypuściło kolejny listek, który jest dość duży liść. W zeszłym roku kwitł, nie wiem czy w tym zakwitnie. Ja bardzo lubię pachnące storczyki. ;:80 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też lubię pachnące. bellina przekwitała, gdy ją kupiłam, więc już nie pachniała. liodoro też kupiłam przekwitające, ale puścił mi nowy pęd i w wakacje kwitł. niestety trafiłam na roślinę bez stożka, pewnie ktoś mu urwał liść sercowy, bo nie był ugnity. całe szczęście poradził sobie, puścił keiki, które jest już duże, ale dopiero puszcza 1. korzonek. a bellinę mam normalną, żółto-rózową.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz może zdjęcie Liodoro z keikiem :?: Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miałam zdj. liodoro z kwiatami (z sierpnia), może tam widać keiki, ale jeszcze na pewno był wtedy malutki. to jest keiki spomiędzy liści. po prostu to są 2 rośliny w 1 doniczce.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To poproszę o pokazanie , bo chciałabym zobaczyć. Moje Liodoro jest duże ale 1, może kiedyś doczekać się u niego keiki. :D
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak chcesz, wstawię to zdj. ale nie wiem, czy widać na nim keiki. jak będę robić zdjęcia storczykom, mogę zrobić zdj. liodoro i pokazać, jak wygląda obecnie. liść sercowy tego keiki ma ok. 24 cm długości, a więc jest całkiem spory. moja bellina cała by się na tym liściu zmieściła (ma rozpiętość liści 23 cm).
Obrazek
tak Liodoro wyglądało latem. keika nie widać na tym zdjęciu, ale ono już na nim było, ale jeszcze malutkie. ten keiki wyrósł latem, chyba wtedy, gdy pęd był w pąkach.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki śliczne to Liodoro, faktyczne keika nie widać. Ale poczekam na kolejne zdjęcie jak będziesz robiła. ;:31 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak będę robić, to może mu zrobię, jak nie zapomnę. wtedy keiki było małe, więc go na żadnym zdjęciu nie widać. a teraz widać go. może na zdj. wyjdzie też jego pędzik.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”