Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Justa1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2007, o 12:13

Post »

Moja babcia hoduje miniaturowe pomarańcze i nie mają one wysokich wymagań. Stoją na południowym oknie w zimie. Od maja wystawia się je do ogrodu. Rosną cudnie każdego roku mają owoce. Jedyne co im przeszkadza to przeciągi. Bardzo tego nie lubią.
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Podstawiłem mojemu cytrusowi większą podstawkę z wodą, aby parowała woda ( co widać na zdjęciu), mam też nawóz do cytrusów ( niestety instrukcja po niemiecku). Zraszam ją też raz dziennie (oczywiście nie w słońcu). Jak to nie pomoże to już nie wiem, co!!
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

ania007 pisze:ja posadziłam sobie manadarynkę z pestki ale jakoś nie chciała urosnąć, chyba było za zimno. Za to grapefruity to rosną mi pięknie - chyba im nasz klimat odpowiada. a mandarynkę może kupię sobie gotową w palmiarni taką już z owockami
Z 6 pestek posadzonych mandarynek wykiełkowało mi 6 :D
Rosną jak głupie.
Ale fakt, że przygrzewałam je lampą dopóki nie wykielkowały :)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Pestki ładnie schodzą. Mi nie wszystkie wykiełkowały, ale też nie robiłem żadnych specjalnych zabiegów. Wychodzi na to, że łatwo je uzyskać, ale gorzej już z hodowaniem. Ale nadal mam nadzieję, że moje zabiegi coś dadzą. Niestety na razie zero rezultatów.
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Kielkowanie cytrusow

Post »

Pestki cytrusow przed wsadzeniem do ziemi nalezy lekko naciac (uwazac aby nie przeciac gleboko) i wlozyc do wody na 1 dzien. Nastepnie wsadzic do doniczki z zyzna ziemia i ustawic w slonecznym, cieplym miejscu. Ja tak wsadzilam cytrynr, mandarynke i pomarancze. Wszystkie wykielkowaly dosc szybko ale tylko jedna mi sie uchowala. No i mam problem bo nie pamietam czy to jest cytryna :?: ponarancza :?: czy mandarynka :?:
W tym tygodniu przesadzilam cutruska do wiekszej doniczki, przycielam i wstawilam do tunelu foliowego. Zobacze co z tego wyniknie :?:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czekamy na efekty. Pokaż fotki są tu specjaliści od cytrusów to ocenią co to. :D :D :D
Tęcza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2006, o 23:19

Post »

Słuchajcie! Moja mała cytrynka blednie. Jak dotąd było wszystko ok, a teraz liście z tegorocznego przyrostu tracą chlorofil, podejrzewam oparzenie słoneczne, ale to zaczęło się jeszcze zanim wyniosłam roślinkę do ogrodu. Tylko jeden dzień stała na powietrzu, bo w nocy było za zimno i zabrałam ją z powrotem do domu, no i klapa :( . Co teraz?
epik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2007, o 19:01

Post »

Moze niedostatek składników pokarmowych?
Przelanie?
Tęcza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2006, o 23:19

Post »

Obrazek
Przepraszam, nastąpiła pomyłka, tutaj jest moja roślinka :oops:
epik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
To moja cytryna. Nie choruje - chcialem sie tylko pochwalić. Mam ją z sadzonki od sierpnia 2006, na zime zgubiła liście.
Widoczne obecnie listki przyrosły w ciągu 1,5 miesiąca. Nawoże ją nawozem do cytrusów i czasami biohumusem
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Ehhh. Smuci mnie moja cytrynka. Podłożyłem jej druga większą podstawkę, w której jest woda. Stosuję nawóz do cytrusów. Zraszam roślinkę przynajmniej 2 razy dziennie. Niestety uparła się i nic nie rośnie. Przyczaiła się i nie chce współpracować. Już nie wiem, czego jej brakuję.
Co do cytrusów z pestki to mam kilka jak widać na zdjęciu. Gdy jadłem jakiś owoc to po znalezieniu pestki wrzucałem ją do ziemi i prawie wszystkie mi wykiełkowały. Widzę, że prędzej mi te będą owocować, (czyli za 10 lat!!) niż ta duża zacznie rosnąć.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
beholderka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 lis 2006, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:( Ja swoją mandarynkę kupiłam na Allegro pół roku temu.Pięknie mi rośnie.Nie wysiłam się i nie tańcuje koło niej.Podlewam raz w tygodniu,w żadnej wodzie nie stoi,a i nie zraszam jej wcale. I jest okaz zdrowia.Podlewam zwykłym nawozem do kwiatów raz na dwa tygodnie.Zauważyłam,że jak się za dużo chodzi koło kwiata to go to męczy i nie ma dobrych efektów.Pozdrawiam. :o
beholderka :)
epik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zaczarowany : ja gdy kupilem swoja tez bylem podlamany, nie rosla wcale, zakwitła, kwiaty opadly, liscie opadly, mialem wyrzucać. Po okresie spoczynku ruszyla jak na drozdzach
Wiec mysle ze moze to brak okresu spoczynku?
Będzie kwitła wiec nie chce jej sie rosnąć w liscie (zbiera siły)?
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p

Post »

Ja kupiłem na allegro na początku stycznia. Była kwitnąca. Kwiaty opadły jak również kilka liści. Winiłem zbyt suche powietrze.
Brak okresu spoczynku? Mogła odpoczywać w spokoju przecież jej nie przeszkadzałem.
epik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Heh... chodzi o zimowy spoczynek..
W koncu cytryny rosna w Grecji, Hiszpanii a tam zimą jest ponizej 20stopni, latem wiadomo upaly i slonce. Tak samo unas powinien byc podobny cykl, latem na balkon, zimą na parapet gdzie temp. jest nzsza np. 15-18stopni. Ja mysle ze musisz po prostu czekac, wreszcie sie ruszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”