Ogródek EdytyB - początki amatora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agawa pisze:
EdytaB pisze:Alu , Izo - zakupiłam posadziłam - bo mi tak pan kazał (ja posłuszna jestem). Kupiłam na allegro, z jedengo szczepienia wychodziły po 2 albo 3 pędy (rany nie pamiętam) i dorzucił po takiej jednopędowej , sadzonki były zieloniutkie z wyrażnymi zawiazkami nowych liści.
Tylko źle posadziłam bo pojędynczo a nie jak piszą 2-3 na m2
Ale co tam przesadzić zawsze można, żeby tylko się przyjęły.
Obiecuję te fotki - nie wiem czemu tak ciężko mi się do tego zabrać.
Może zaproszę jakiegoś fotografa pasjonata to przeleci obiektywem po działce :)
Edyto też będę przsadzać, bo niestety uczę się na swoich błędach.

Dlatego ogród jest taki super nie ma monotonii, cały czas się coś zmienia :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bw22 pisze:Dodam jeszcze do tego co napisałam u siebie (sama i do gruntu) że, partiami co tydzień żeby dłużej kwitły i że warto je posiać bo mało wymagające i że u mnie ślimakom smakują więc tego muszę pilnować :)
Więc i ja zacznę. Ślimakom smakują to ja żyłam w przekonaniu, ze właśnie nie :shock:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
bw22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sty 2008, o 19:50

Post »

Może jakiś nowy gatunek aksamitkożerny u mnie wyewoluował ;)
Dokładnie to one, te ślimaki zżerały listki w młodych roślinkach zostawały same łodyżki. Dorosłych roślin nie ruszały, wybredne jakieś :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku posadziłam na cmentarzu aksamitki i też zostały tylko badylki . Czytałam gdzieś ,że przeciw ślimakom jest dobra begonia drobno-kwiatowa więc ją posadziłam przy płocie i też mi ją obżerały. Na nie nie ma mocnych chyba tylko więcej żab
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogródek Edyty

Post »

miło mi poznać nową odrodniczkę ja swoj ogród tworzę już pięc lat tez musialam nazmagać się z zielskiem , ponieważ mialam kamienie też stworzyłam skalniak a drugi powstał przy karpie której nie mogliśmy potłuc , więc postanowiłam ją zagospodarowac , mój ogród urządzałam samodzielnie , dużo iglaków i krzewów ukorzeniłam samodzielnie , nie mam tylko babci ,która by mi przeszkadzała , ale z babciami tak jest że wszystko wiedzą najlepiej i trzeba ich w tym utwierdzać a nie przeszkadzać . i najlepiej pytać ich o rade ale samemu robić jak się zaplanowało .. wtedy wszyscy będą zadowoleni .życzę pomyślności w tworzeniu pięknego ogrodu .. Obrazek Obrazek oto moje okazyjne skalniaki ,jeden przy karpir a drugi utworzony z rampy ,która się wjeżdżało na piwnice ..
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Bardzo fajnie wykorzystana stara karpa .Mam do wycięcia jedno drzewo to też tak zrobię .
Dzięki za inspirację .
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas wykarczowane zostały 2 stare śliwy, których owoce (już niejadalne) spadały na trawę i masliły się pod grabiami , zostawiłam 2 stare wiśnie, które ocieniają budę psa i pięnie kwitną ale owocy potem nie mają :)
Teraz umówiłam się w jednej szkółce na zakup jodeł kalifornijskich i świerków srebrnych :)
Już sie doczekać nie mogę
Ogródek EdytyB

zapraszam
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Liczymy ,że pokażesz je nam jeszcze przed posadzeniem .
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mojego drogiego M wyślę w sobotę do "obfotografowania" ogrodu,
Pokażę wreszcie Wam to co mnie czeka :(
AAAA i właśnie dowiedziałm się, ze teściowa zakupiła mi w anglii 2 róże :)
Wie, ze wolę taki prezent zamiast kolczyków i bluzek :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Edytko czekamy z niecierpliwością na zdjęcia :D Super, że Teściowa przy prezentach kieruje się Twoim gustem, a nie swoim, bo z tym różnie bywa :lol: :wink:
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

Och Edytko ile Ty masz miejsca na nowe pomysły.
Wazne, że masz tyle zapału i pomysłow
.. oczywiście czekamy na super fotki :)
pozdrawia sąsiadka :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Ogródek Edyty B

Post »

Narzeka na babcie a chwali teściową .. nietypowa rodzinka ,przeważnie jest odwrotnie Aksamitki sialam jako pierwsze na rabatkach jeszcze dobrze nieodchwaszczonych , zagłuszają wszystko zielsko jak posiane są gęsto . , pierwszy raz mialam samo pole aksamitek ,prawda że różnokolorowych i o różnej wielkości ale tylko aksamitki , kupiłam kilkanaście torebek , gdy się dowiedziałam że ułatwią mi wolkę z zielskiem , pomogło ,nawet perz wyglądał anemiczny .. tylko na jesieni musiałam nawieść kompostem bo ziemia była jalowa i teraz sadze różne odmiany i kolory ,ładnie wyglądają do samych mrozów . Obrazek tak wyglądala rabatka z żółtymi aksamitkami ... Teraz kupiłam z czerwonymi , ma to być nowośc , ciekawa jestem koloru kwiatów ..
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ogródek Edyty B

Post »

maniusika pisze:Narzeka na babcie a chwali teściową .. nietypowa rodzinka ,przeważnie jest odwrotnie Aksamitki sialam jako pierwsze na rabatkach jeszcze dobrze nieodchwaszczonych , zagłuszają wszystko zielsko jak posiane są gęsto . , pierwszy raz mialam samo pole aksamitek ,prawda że różnokolorowych i o różnej wielkości ale tylko aksamitki , kupiłam kilkanaście torebek , gdy się dowiedziałam że ułatwią mi wolkę z zielskiem , pomogło ,nawet perz wyglądał anemiczny .. tylko na jesieni musiałam nawieść kompostem bo ziemia była jalowa i teraz sadze różne odmiany i kolory ,ładnie wyglądają do samych mrozów . Obrazek tak wyglądala rabatka z żółtymi aksamitkami ... Teraz kupiłam z czerwonymi , ma to być nowośc , ciekawa jestem koloru kwiatów ..
Ja czekam własnie z wysianiem do pojemników moze w sobotę to zrobię - dziś wg kalędarza księżycowego nie należy siać kwiatów.

Co do rodzinki to bywa i tak. Za teściów jestem losowi wdzięczna - są naprawdę OK :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Edyta Ty wrzuć w końcu jakieś zdjęcia bo tu wszyscy nogami ze zniecierpliwienia przebierają :!: :!: ;:65 ;:65 :;230
Wiosnę pokaż u siebie i co Ci tam na parapetach rośnie :D :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynthia pisze:Edyta Ty wrzuć w końcu jakieś zdjęcia bo tu wszyscy nogami ze zniecierpliwienia przebierają :!: :!: ;:65 ;:65 :;230
Wiosnę pokaż u siebie i co Ci tam na parapetach rośnie :D :D
Tak jak pisałam wcześniej - fotograf pilnie potrzebny, chyba że starego zmuszę w sobotę , pokuśtyka po ogrodzie i zrobi,
Cierpliwości
Ogródek EdytyB

zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”