Puszkinia cebulicowata (Puschkinia scilloides)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W takim razie są to kwiatki w sam raz dla mnie! :heja
Cebulica hiszpańska powiadasz? W takim razie muszę jeszcze o niej poczytać.
A jesienią "idę" na łowy cebulowe do supermarketów! Ech... gdyby napisali na opakowaniu po ludzku "cebulica" zamiast "scilla" to prędzej by mi zaklikało, żeby więcej tego kupić :wink: a tak to nie miałam pojęcia, co kupuję, hihihi....
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Mam pytanie w sprawie śnieżników. Piszesz Mietku że masz niebieski i różowy. Do tego mam jeszcze biały. Pokazywałam je wszystkie ostatnio. Mam pytanie ? Czy śnieżnik niebieski może zmieniać kolor w zalezności od gleby. Ja mam w dwóch miejscach. W jednym jest jasnoniebieski taki jak u Ciebie a w drugim zdecydowanie ciemniejszy. Na zdjęciu to niezbyt dobrze widać. Będę musiała odkurzyć swoją starą lustrzankę bo tymi cyfrowymi wychodzą bardzo złe a na Makro mimo, że jest taka funkcja nic nie wychodzi. Albo moje cyfrówki mają kiepskie parametry albo ja nie umiem robić. Zazdroszczę Ci pięknych zdjęć. Pokazuj jak najwięcej. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Puszkinie wytwarzają cebule przybyszowe ale tworzą się one nielicznie. Na tworzenie nasion rośliny zużywają bardzo duże ilości składników pokarmowych. Celowe jest "osmykiwanie" kwiatów z szypułek po przekwitnięciu. Zapewnimy wtedy lepszy przyrost cebul.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

ciotka pisze:Mam pytanie w sprawie śnieżników. Piszesz Mietku że masz niebieski i różowy. Do tego mam jeszcze biały. Pokazywałam je wszystkie ostatnio. Mam pytanie ? Czy śnieżnik niebieski może zmieniać kolor w zalezności od gleby. Ja mam w dwóch miejscach. W jednym jest jasnoniebieski taki jak u Ciebie a w drugim zdecydowanie ciemniejszy...
Marysiu, białej chionodoxy nie spotkałem. Co do niebieskich to myślę, że są dwie odmiany: kwitnąca fioletowo-niebiesko Chionodoxa gigantea (ta u mnie) i Chionodoxa luciliae Bois o kwiatach niebieskich. Może masz obie odmiany. Co do ewentualnej zmiany barwy w zależności od gleby nie mogę się wypowiedzieć, gdyż moje chionodoxy rosną w jednym miejscu.

Tu jest jedna kępka z moich różowych:

...................................................
fox pisze:O ile mnie pamięć nie zawodzi to puszkinia nie tworzy cebul przybyszowych, pozostają więc tylko nasiona
Puszkinia wytwarza cebulki przybyszowe tak jak i inne cebulowe. Oddziela się je od cebulek macierzystych w sierpniu.
Mietek.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zarówno Chionodoxa gigantea (śnieżnik olbrzymi) jak i Chionodoxa luciliae (śnieżnik lśniący)są reprezentowane przez odmiany o białych kwiatach.U obu gatunków nosi ona nazwę 'Alba'. U Chionodoxa sardensis (śnieżnik sardeński) prawdopodobnie brak odmiany o białych kwiatach.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Przemku ! To może przy okazji jak jesteś takim znawcą powiesz jak nazywają się moje i czy ten niebieski jest jeden , czy jest ich dwa. Fotki nie sa najlepsze ale dopiero się uczę. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Droga Marysiu! Ja też mam problem z oznaczeniem swoich śnieżników. Tak jak i u Ciebie mam 2-3 odcienie błękitu i 2 różu. Zastanawiam się czy kwiaty po zapyleniu nie zmieniają koloru? Wrócę do tematu ale dopiero w poniedziałek, gdyż jadę z młodzieżą na 3- dniowe marsze na orientację. Myślę, że założymy osobny temat-"śnieżniki". Postaram się pożyczyć lustrzankę cyfrową i statyw i porobię trochę zdjęć lepszej jakości. Widzę, że przy twoim białym śnieżniku jest etykieta. Co na niej pisze? To może nam dużo pomóc.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przemku,to jest mój śnieżnik na ogródku
Obrazek

A to opakowanie z opisem
Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tu chyba zaczyna się " problem" z prawidłowym oznaczeniem. Na opakowaniu napisane jest "gigantea",co jest nieprawdą,bo jak ma 10 cm - to wszystko!A poza tym odmiana gigantea ma podobno kwiaty tylko koloru niebieskiego.....Mam mętlik w głowie :lol: :lol: :lol:

Marysiu pokaż co Ty masz na znaczniku napisane....(chyba będzie zabawnie)
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

basow@ pisze:I tu chyba zaczyna się " problem" z prawidłowym oznaczeniem. Na opakowaniu napisane jest "gigantea",co jest nieprawdą,bo jak ma 10 cm - to wszystko!A poza tym odmiana gigantea ma podobno kwiaty tylko koloru niebieskiego.....Mam mętlik w głowie :lol: :lol: :lol:

Marysiu pokaż co Ty masz na znaczniku napisane....(chyba będzie zabawnie)
Ba ! :? Co ja mam napisane ? Właśnie przez ostatnich kilkanaście minut usiłowałam to ze zdjęcia przeczytać. Przeczytałam też zapiski w swoim kajeciku i mam tylko napisane swoją własną ręką " śnieżnik biały 10 sztuk". Odkryłam jeszcze jeden ciekawy zapis "Puszkinia Alba" tuż pod śnieżnikiem. Wygląda na to, że posadziłam też białą puszkinię tylko nie wiem gdzie. Wszystko się wyjaśni w niedzielę gdy pojadę na działkę. A to wszystko przez moją sklerozę i niedbalstwo. Jeśli się zapisuje to trzeba dokładnie. :evil: ;:24

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

basow@ pisze:I tu chyba zaczyna się " problem" z prawidłowym oznaczeniem. Na opakowaniu napisane jest "gigantea",co jest nieprawdą,bo jak ma 10 cm - to wszystko! A poza tym odmiana gigantea ma podobno kwiaty tylko koloru niebieskiego.....Mam mętlik w głowie :lol: :lol: :lol: ...
Małgosiu, oznaczenie "gigantea" w nazwie nie musi odnosić się do wysokości rośliny.W tym przypadku odróżnia może gatunek po wielkości kwiatów. Kwitnący intensywnie niebiesko śnieżnik sardyński ma kwiaty średnicy 8-10 mm. Botaniczna odmiana tej rośliny ma rzeczywiście kwiaty niebieskie z białym środkiem. Odmiany hodowlane występują w trzech kolorach: niebieskim, różowym i białym.
Mietek.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, oczywiście masz rację ,Mietku.Zasugerowałam się wysokością całej rośliny,nie wzięłam pod uwagę tego,że może chodzić o wielkość kwiatów :oops: :oops: :oops: i sama zrobiłam sobie mętlik w głowie....Już mi się trochę rozjaśniło :lol: :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzisiaj moje drobnocebulowe otrzymały porcję nawozu a następnie podsypałem je torfem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Tak wygląda z bliska :D Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O matko! Taka rozwinięta? U mnie tylko czubki wystają z ziemii a przecież jesteśmy z tego samego regionu :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”