Leśny ogród Moni68 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś, naprawdę polecam :) Oto przepis:
Taboule z miętą i cytryną
Le boulghour to rodzaj kaszy, otrzymywany przez gotowanie całych ziaren pszenicy, suszenie ich i łamanie. Bardzo popularny w rejonie Morza Śródziemnego .Często mylony z kuskusem.Jego ziarenka są cienkie lub grubsze,biale albo brazowe.Gotujemy go, jak kaszę, w osolonej wodzie, możemy też namoczyc i zostawic do calkowitego wchłonięcia wody. Jest on interesujacy ze względu na duzą ilość magnezu, fosforu, zelaza i witamin. Daje też uczucie sytości na dłuższy czas. W delikatesach można go już u nas kupić. Z kuskus również smakuje wyśmienicie :)

250 g boulghour lub kuskus
3 pomidory
1 papryka
1 cebula
dwie garści posiekanej świeżej mięty
1 cytryna
oliwki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wsypać boulghour do miseczki i zalać 250 ml wody. Zostawić do napęcznienia w lodówce około 30min. Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać listki mięty. Kaszę porozklejać mieszając delikatnie widelcem. Dodać pomidory, paprykę, miętę, sok z cytryny,oliwę z oliwek, sol i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawic do lodówki na kolejną godzinę.

Smacznego :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Dalo :D Jeszcze nie dotarłam do Twojego ogródka, ale zaraz z przyjemnością poczytam o ziołach.
Masz rację i dlatego też mi się wydaje, że z rozmarynu muszę zrezygnować, przynajmniej na razie :)
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:Witaj, Dalo :D Jeszcze nie dotarłam do Twojego ogródka, ale zaraz z przyjemnością poczytam o ziołach.
Masz rację i dlatego też mi się wydaje, że z rozmarynu muszę zrezygnować, przynajmniej na razie :)
Monika nie musisz rezygnować, świetnie rośnie w gruncie, traktowany jak roślina jednoroczna.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo, bardzo dziękuję za informację :) Znajdę mu w takim razie jakieś słoneczne miejsce na jeden sezon.
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jest to jedyne ziółko, które uprawiam i bardzo lubię.Ale co roku je trzeba odkupić.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś, ale cóż to jest przy naszych zakupach roślinnych :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Monisiu dziękuje za przepis ;:168
Przyznam że ciekawa wydaje się ta sałatka i na pewno latem spróbuję jej przepis ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś, nie ma za co :) To jedno z najpopularniejszych dań w kuchni arabskiej, na upały idealne. Należy podawać schłodzone, w temperaturze pokojowej nie jest zbyt smaczne.
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:Iguś, ale cóż to jest przy naszych zakupach roślinnych :lol: :lol:
Nic, dlatego się nie przejmuję.Nawet jak była super ciepła zima i lwie paszczki przezimowały to rozmaryn nie.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia dla Ciebie na pierwszy dzień wiosny ObrazekPrzyznam ,że sałatkę taką robię-prawie ,ale mięta nie przyszła mi do głowy :roll: Ciekawe,ciekawe... :!:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iduś, bardzo Ci dziękuję za piękne tulipanki :) Nie mogę się już ich doczekać w swoim ogrodzie :)
Już prawie skończyłam plan nasadzeń dla Ciebie :) Sądzę, że do jutrzejszego wieczora się wyrobię, bo wiesz, jak to jest w domu...Poza tym jadę jutro z Pawełkiem do muzeum, nie mogę Go rozczarować :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Moniś jak u Ciebie pysznie się zrobiło w wątku :D Mam nadzieję, że Pawełek już całkowicie doszedł do siebie po chorobie. Pozdrawiam Was serdecznie :D
ida74
---

Post »

Moniko dziękuję Ci bardzo ,bardzo mi z Dala pomogłyście .Nie spiesz się ,wiosna się spóżnia ,a ziemia mokra i lepi się do szpadla.A do jakiego muzeum idziecie :?:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iduś, ten kawałek ogrodu prawdopodobnie będziesz robić cały sezon, nie da się od razu wszystkiego kupić i posadzić. Najważniejsze, żeby był plan, to powoli można go realizować :)
Idziemy do Muzeum Wojska Polskiego- chyba najbardziej interesujące dla chłopca w tym wieku :)

Witaj, Aguś :) Ciągle dochodzi do siebie- jest już niby dobrze, ale jest taki słabiutki...
AFRYKA
Mój ogród.
ida74
---

Post »

I nie tylko dla chłopców w tym wieku.Byłam w tamtym roku ze swoimi chłopami 10,14 35 :D Bardzo im sie podobało .Udanej wycieczki.Tylko planu się muszę trzymać,a kurcze strasznie jestem niecierpliwa :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”