Taboule z miętą i cytryną
Le boulghour to rodzaj kaszy, otrzymywany przez gotowanie całych ziaren pszenicy, suszenie ich i łamanie. Bardzo popularny w rejonie Morza Śródziemnego .Często mylony z kuskusem.Jego ziarenka są cienkie lub grubsze,biale albo brazowe.Gotujemy go, jak kaszę, w osolonej wodzie, możemy też namoczyc i zostawic do calkowitego wchłonięcia wody. Jest on interesujacy ze względu na duzą ilość magnezu, fosforu, zelaza i witamin. Daje też uczucie sytości na dłuższy czas. W delikatesach można go już u nas kupić. Z kuskus również smakuje wyśmienicie
250 g boulghour lub kuskus
3 pomidory
1 papryka
1 cebula
dwie garści posiekanej świeżej mięty
1 cytryna
oliwki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wsypać boulghour do miseczki i zalać 250 ml wody. Zostawić do napęcznienia w lodówce około 30min. Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać listki mięty. Kaszę porozklejać mieszając delikatnie widelcem. Dodać pomidory, paprykę, miętę, sok z cytryny,oliwę z oliwek, sol i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawic do lodówki na kolejną godzinę.
Smacznego



