Pomysłów mam sporo tylko jak to kobieta boję się że mierzę siły nad zamiary
Mój ogród moje spełniające się marzenie - iwonaxp cz.2
- iwonaxp
- 1000p

- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam nietypową prośbę do was wszystkich!!!!!!!!!!1
Kiedyś trafiłam tutaj na wątek i budowę bądź rozbudowę ogrodu.Były pokazane fotki jak układali kostkę granitową obrzeża i inne .przeszukałam i nie mogę znaleźć ponownie tego wątku.Pamiętam że właścicielka tuż przy narożu domu miała obłożone kostką granitowa z wolnym miejscem na posadzenie róży.pokazane były różne etapy.Chciałam ponownie obejrzeć te fotki .Proszę jeśli wiecie czyj to ogród to dajcie znać lub wklejcie linka.
Z góry dziękuję
Kiedyś trafiłam tutaj na wątek i budowę bądź rozbudowę ogrodu.Były pokazane fotki jak układali kostkę granitową obrzeża i inne .przeszukałam i nie mogę znaleźć ponownie tego wątku.Pamiętam że właścicielka tuż przy narożu domu miała obłożone kostką granitowa z wolnym miejscem na posadzenie róży.pokazane były różne etapy.Chciałam ponownie obejrzeć te fotki .Proszę jeśli wiecie czyj to ogród to dajcie znać lub wklejcie linka.
Z góry dziękuję
Witam Iwono, jeżeli odkopiesz ją z dużą bryłą ziemi i zasilisz ją nawozem, to nie powinno się jej nic stać. Jak ją wykopiesz z mała bryłą, to może nie zakwitnąć i trochę może pochorować.iwonaxp pisze:Grażynko czyli co ? sugerujesz że mogę magnoli zrobić krzywdę ? Hmmm nie wiem co robić bo teraz widzę ze to miejsce w którym jest w przyszłości będzie nieodpowiednie nie będzie miała miejscanie jest duża ok 150 cm i u mnie ma w tym miejscu jest ok 3 lata .Czy naprawdę nie powinnam jej ruszać ?
A ja dzisiaj słyszałam w radio że zimowa aura potrwa do 15 kwietnia - tak mówią górale
Więc prace jeszcze mi się przedłużą:(Dzisiaj u nas halny wieje i jest bardzo zimno i pochmurno.
Wiosna bardzo się ociąga by do mnie zawitać
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2009, o 08:11
[quote=
Aniu ja mam tyle cebulek i roślin do siania że będę miała trudności z pomysłem na nasadzenie ich:)
Jutro postaram się porobić fotki tego co mam część wsadziłam do doniczek bo zaczęły kiełkować .Na domiar złego ciągle pada u mnie śnieg i wiosny nie widać.Czas ucieka a mnie czeka masa pracy .Nie wiem jak wszystkiemu podołam
[/quote]
To zupełnie jak ja, wczoraj liczyłam co nakupiłam ostatnio (część zakupów okazyjnych z późnej jesieni i zadołowanych na zimę) i robiłam wstepne projekty gdzie to posadzę......:
2 pierisy
skimia
jaśminowiec
2 żylistki
kolkwicja
pęcherznica
budleja czerwona
3 hortensje
aucuba czy jakoś tak
3 rododendrony
12 róż (na razie)
około 15 host
3 trzmieliny
4 hebe
4 clematisy
milin
wiciokrzew
3 hortensje pnące
kilka maleńkich iglaczków
2 malwy
około 10 lilii
dalie
serduszka białe i różowe
... i jeszcze trochę kwitnących bylin takich jak orliki, jeżówki, żurawki, łubiny....
nie wspomnę o cebulkach i jednorocznych, już posianych na parapetach.
Chyba wezmę urlop !!!!!!
Aniu ja mam tyle cebulek i roślin do siania że będę miała trudności z pomysłem na nasadzenie ich:)
Jutro postaram się porobić fotki tego co mam część wsadziłam do doniczek bo zaczęły kiełkować .Na domiar złego ciągle pada u mnie śnieg i wiosny nie widać.Czas ucieka a mnie czeka masa pracy .Nie wiem jak wszystkiemu podołam
To zupełnie jak ja, wczoraj liczyłam co nakupiłam ostatnio (część zakupów okazyjnych z późnej jesieni i zadołowanych na zimę) i robiłam wstepne projekty gdzie to posadzę......:
2 pierisy
skimia
jaśminowiec
2 żylistki
kolkwicja
pęcherznica
budleja czerwona
3 hortensje
aucuba czy jakoś tak
3 rododendrony
12 róż (na razie)
około 15 host
3 trzmieliny
4 hebe
4 clematisy
milin
wiciokrzew
3 hortensje pnące
kilka maleńkich iglaczków
2 malwy
około 10 lilii
dalie
serduszka białe i różowe
... i jeszcze trochę kwitnących bylin takich jak orliki, jeżówki, żurawki, łubiny....
nie wspomnę o cebulkach i jednorocznych, już posianych na parapetach.
Chyba wezmę urlop !!!!!!

- iwonaxp
- 1000p

No to nieźle poszalałaś 
Myślę ze poniekąd na nasze decyzje wpływa właśnie to forum hahaha to zaraza nooo:)
Jutro też zrobię spis to napisze co u mnie zagości na działeczce.
Mam jeszcze w planie zakup kilku azali i rododendronów zastanawiam się nad katalpą i chciałabym dorwać żarnowca piennego tylko nie wiem czy u nas w szkółkach dostanę tego żarnowca.
Także mam kolorowy zawrót głowy
Myślę ze poniekąd na nasze decyzje wpływa właśnie to forum hahaha to zaraza nooo:)
Jutro też zrobię spis to napisze co u mnie zagości na działeczce.
Mam jeszcze w planie zakup kilku azali i rododendronów zastanawiam się nad katalpą i chciałabym dorwać żarnowca piennego tylko nie wiem czy u nas w szkółkach dostanę tego żarnowca.
Także mam kolorowy zawrót głowy
- Ania Kropelka

właśnie... te róże i hosty to wina forum.......
ja żarnowca sobie odpuściłam. Posadziłam jednego dwa lata temu wiosną - jako jeden z pierwszych krzewów które kupiłam. Pierwszy sezon bidniał i bidniał. Myślałam że nic z niego nie bedzie, w zeszłym roku ku mojej radości odbił, puścił kilka listków. Nie zakwitł i na jesień usechł
. Tak samo było z migdałkiem.
Migdałka spróbuję jeszcze raz, żarnowca po dwuletniej przygodzie na razie odpuszczam. Może zaproponowałam mu złe warunki... nie wiem.
ja żarnowca sobie odpuściłam. Posadziłam jednego dwa lata temu wiosną - jako jeden z pierwszych krzewów które kupiłam. Pierwszy sezon bidniał i bidniał. Myślałam że nic z niego nie bedzie, w zeszłym roku ku mojej radości odbił, puścił kilka listków. Nie zakwitł i na jesień usechł
Migdałka spróbuję jeszcze raz, żarnowca po dwuletniej przygodzie na razie odpuszczam. Może zaproponowałam mu złe warunki... nie wiem.
- iwonaxp
- 1000p

Migdałek póki co pienny ładnie mi rośnie i kwitnie - przynajmniej do tej pory , nie wiem jak w tym roku to będzie bo zima już kilka roślinek mi zniszczyła na szczęście nie w całości.Przygodę z żarnowcem mam zamiar rozpocząć ale nie widziałam tych piennych u nas , były tylko te krzaczaste może w tym roku gdzieś je wypatrzę 
- Ania Kropelka

- iwonaxp
- 1000p

Ania myślę ze powinnaś dać mu szansę
a może gdybyś ją przycięła mocniej ? Dzisiaj dostałam sms od znajomej ze czytała nasze forum i to że poszukuję żarnowca piennego podobno są w OBI ale ja pojadę tam dopiero po 27.03 podobno ma być nowa oferta więc może uda mi się ją zakupić ? ciekawa jestem jaka jest cena takeigo żarnowca .
- Ania Kropelka