Czego nie siać i nie sadzić - rośliny niekontrolowane

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawłoć i pysznogłówka!

Nawłoć ma potwornie długie i mocne korzenie, trudno się ją wyrywa, szybko rośnie i uwielbia się rozsiewać. Wyrywanie jednej sztuki skończyło się rozrostem kolejnych jej dzieci (z pozostawionych resztek korzeni?). Nie lubię, chociaż ładna jest...

Niemal równie ekspansywna jest u mnie pysznogłówka. Rozłazi się przez korzenie, nawet pod prawie metrową ścieżką przelazła! Ale i tak ją lubię :)

Mięta - długie pędy mięty pieprzowej u mnie łatwo się zakorzeniają. Tak więc nie tylko przez korzenie (rozłogi), ale pilnować trzeba też rozłażenia się od góry grządki :) Uwaga też na zapylanie na krzyż wszystkich odmian mięt jakie rosną w okolicy. Lubią się krzyżować i stąd pewnie te setki odmian mięty :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak, moja mięta przelazła sobie do sąsiadki a u mnie nie ma nic. Pytała się czy może sobie zerwać, no to co miałam zrobić, pozwoliłam.
Ona piła miętę a ja zgrzytałam zębami.
W tym roku zasadzę pod bzem i nie będzie miała szansy się wydostać z okregu.
Sabina

Moje linki
tea
50p
50p
Od: 11 lis 2007, o 17:37

Post »

Nie polecamy również melisy, podobnie jak mięta rozłazi się przez rozłogi.
Sumak octowiec - pierwsza klasa jeśli marzysz o lasku sumakowym.
Tea
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trudno wytępić mozgę trzcinowatą..rozrasta się z najmniejszego kawałeczka!!niczym perz :roll:
Połamałam na niej dwa szpadle :evil: ograniczając jej ekspansywność.
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

Czytałam kiedyś żeby rozsiewać w ogrodzie miętę bo mszyce jej nie lubią, a to bym sobie narobiła :;230
W takim razie melisa i mięta do doniczek i obrywać ewentualne kwiatki. Mam nadzieję, że to wystarczy.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Groszek wieloletni - nie mylić z rocznym, pachnącym. Wetknęłam parę nasionek przy siatce,żeby stworzyć zielono-różową ścianę, a teraz znajduję siewki wszędzie, i w dodatku mają bardzo długie korzenie i chyba z kawałków nie usuniętych korzeni odrasta. Już go nie lubię i nie pozwalam zarastać siatki.
Waleria
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

A ja widziałam kiedyś na aukcji w allegro podagrycznika variegatę :twisted: O zgrozo!
Mam nadzieję, że nikt nie skusił się na to cudo.

Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że uciążliwa jest odętka wirginijska i wiesiołek. Co roku wiosną z połowę taczki jednego i drugiego się pozbywam.
Ines1977
100p
100p

Post »

tulipanka pisze: Co roku wiosną z połowę taczki jednego i drugiego się pozbywam.
Nie rozkręcajcie sie za bardzo bo nic mi nie zostanie :lol:
a chcialam jeszcze poszerzyć pytanie o roślinki których Wy nie lubicie jako sąsiedzi lub na które Wasi się skarżyli. Mam trochę płotów do zasłonięcia a nie chcę nikomu utrudniać życia. Moi sąsiedzi mają dla spokoju trawniczki i tuje i jeszcze nie wiedzą, że ich sąsiadka ma inne plany :tan
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To chyba maliny są najbardziej chętne do przełażenia przez płoty (dołem).

No i sławetny orzech włoski wycinający wszystko w pień. W jego okolicy mało co rośnie, a więc jeśli mamy niedaleko granicy działki orzecha, to i my i sąsiedzi będą mieli kłopot. Ale za będą pyszne to orzechy :)

Przypomniała mi się jeszcze niezapominajka. Nie daje o sobie zapomnieć, bo rozsiewa się kosmicznie i po dwóch latach z jednej rośliny mam niezapominajki na całej skarpie, to tu, to tam, pojedynczo i całymi zagonami...

A czy było coś o jasnocie? Rozrasta się nieprzytomnie, na szczęście jest łatwa do cięcia albo wyrywania, ale okiełznanie jej wymaga czasu i pracy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Proszę uprzejmie nie wieszać psów na orzechu włoskim. U mnie pod nim rosną maki, hiacynty, barwinek, bluszcz, tulipany, narcyzy i zamierzam dosadzić przebiśniegi i krokusy. Na tym forum pisano też o wielu innych roślinkach, które pod nim rosną.

Obrońca dobrego imienia orzecha włoskiego :D
Waleria
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witam. U mnie mimo posadzenia razem z doniczkami ,bardzo rozrastają się mozga (trawa ozd.),mięta. Od sąsiadów wrasta podagrycznik i maliny, dziki powój. Najgorszy ze wszystkiego co znam jest rdest, jest to wysoka na 2-3 m.roślina o pustych pędach i liściach podobnych do lipy, białych kwiatach przypominających te pokrzywy, co roku odrastająca z kłączy i b. głębokich korzeni. Tą roślinę sprowadzono kiedyś z Japonii jako ozdobną, teraz zdziczała i porasta nieużytki. Zastałam ją już w moim ogrodzie - porastała 2/3 działki. Walczę z nią do dziś, mimo wykopania korzeni, na głębokości do której udało mi się sięgnąć łopatą, wyrasta w różnych miejscach i wrasta zza płotu, gdzie cały czas jest. Czytałam, że wytwarza toksyny, żeby wyeliminować konkurencję. Przestrzegam wszystkich przed sadzeniem tej rośliny. Znam działkę całkowicie zarośniętą tym paskudztwem,żeby dalej ją użytkować będzie trzeba wykopać zielsko mega koparką . :evil: :twisted: Pozdrawiam. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Ines1977
100p
100p

Post »

Waleria pisze:Proszę uprzejmie nie wieszać psów na orzechu włoskim. U mnie pod nim rosną maki, hiacynty, barwinek, bluszcz, tulipany, narcyzy i zamierzam dosadzić przebiśniegi i krokusy. Na tym forum pisano też o wielu innych roślinkach, które pod nim rosną.
Rozumiem, że w jego towarzystwie rośnie ale nie wszystko? Ja mam w rogu na działce gałąź orzecha rosnącego u sąsiadów a chciałam ten róg obsadzić krzewami i pnączami. Czy to towarzystwo może im zaszkodzić:(?

W "Działkowcu" znowu czytałam, że mięta to lekarstwo na gryzonie i mszyce. Ani słowa wzmianki o jej ekspansywności. Teraz mam stracha przed rozsiewaniem innych roślin polecanych dla ochrony upraw. Spisałam takie, czy któreś z nich odradzacie?:
szachownica(korona cesarska), wilczomlecz, ułudka, nostrzyk, gorczyca, rumianek, czerwona komosa, cząber ogrodowy, aksamitki, nagietki, lawenda, tymianek, macierzanka, szałwia, hyzop.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Znalazłam wątek na zbliżony temat, poczytajcie koniecznie :)
- Parszywa dwunastka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ines1977
100p
100p

Post »

Nalewka pisze:Znalazłam wątek na zbliżony temat, poczytajcie koniecznie :)
- Parszywa dwunastka
Poczytałam :)
Dzięki. Po temacie wątku w życiu bym się nie domyśliła treści:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Mam u siebie więcej, aniżeli dwanaście.....
ale i tak na pierwszym miejscu stawiam - dąbrówkę rozłogową - jest wszędzie, wykopuję ją, a ona cały czas się pojawia. Ludzie, jak widzę, ze inni ja kupują w sklepach ogrodniczych.... ja za darmo bym ja oddała! Co roku, niczym chwasta tak z porządne wiadro usuwam.
Następne - malina sąsiadki (za płotem, a i tak mam ją u siebie cały czas).
Dalej - wspominane już mięta, melisa.
Orliki tez się nie słuchają.
Konwalie póki co są ujarzmione, bo maja po prostu ograniczoną manualnie przestrzeń życiową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”