Nowe hobby - działka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Ogrodnik99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2009, o 11:00

Nowe hobby - działka

Post »

Dzień Dobry!!

Nazywam się Marcin i zaczynam przygode z forum ogrodniczym, a przede wszystkim działką.

Mam problem. Mam pod swoją opieką działkę (woj. łodzkie, okolice Strykowa) gdzie rośne kilkanaście drzewek owocowych niskopienne (gruszki, jabłka, śliwki wegierki, śliwka rajska (chyba takie małe owoce jak mirabelka tylko czerwone), czereśnia, wisienka i kilka rzewów porzeczek i agrest) razem około 20. Wszystkie są wieku około 14-15 lat. Właśnie przebrnąłem przez proces przycinania ( nie było nic robione prez kilka lat), ale udało się choć musiałem zatrudnić fachowca. Bałem się zrobić to sam pierwszy raz, lektura fachowych książek mnie powaliła na deski po pierwszej lekturze. :-)
Dzałką zajmował się teść, teraz już go nie ma wśród nas, a ja niebardzo przyglądałem się temu co robi z różnych powodów (no i było parę lat przerwy w pielęgnacji, ach ta rodzinka najlepiej z nią na zdięciach).
Jestem troszkę laikiem jeśli chodzi o pielęgnację chemiczną drzewek :shock: :( . Mam pytanko czy są jakiś niezbędne opryski (odżywcze czy ochronne) które nalezy wykonać niezbędnie, najszybciej i ewentualnie jakie preparaty. Wiem po lekturze mnóstwa postów i ksiązek, że każdy oprysk jest następstwen jakiegoś objawu. na pewno będę miał problem z robaczywymi śliwkami 60 % (teściu tego nie rozwiązał też). Ale chodzimi o jakieś podstawy. Niestety dopiero zaczynam odrabiać prace domową z pielegnacji drzewek i mam troszke mentlik (ale na pewno szybko nadrobię zaległości). Bardzo bym prośił o jakieś wskazówki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Marcin
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję zacząć od tej strony : http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=LO masz tam zagrożenia i co je powoduje {robale i choroby} -sami napiszą ze już trzeba opryskać i taka stronka : http://agrosimex.pl/index.php?page=wyszsor zaznaczasz roślinkę jaką będziesz opryskiwać fazę wzrostu w jakiej jest i robala ew chorobę jaka Cie interesuje i wyskakują ci środki jakimi się pryska- wybierasz któryś z nich śmigasz do sklepu po środek a potem tylko przeczytać instrukcje stosowania coby się samemu nie wykończyć i można pryskać :idea: :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum :)

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj nasze forum oczywiście :D
Tu znajdziesz wszystko o opryskach i o pielęgnacji drzewek. I o wiele więcej :)

Na początek znajdź w naszej wyszukiwarce hasło Miedzian, poczytaj o nim i ew. zastosuj. Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”