Maluchy Izuchy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum :D
Wszystki kwiatuszki śliczne, ale ten ostatni bije wszystkie na głowę.
Słodki berbeć :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Witaj! Przepiękne rośliny! :) Jeśli chodzi o storczyka, to pewnie czytałaś już o reanimacji? Jeśli nie, służę radą 8)
Powiedz, w jaki sposób uprawiasz rośline w wodzie? Jak często ją wymieniasz, czy nie rozmnażają się w niej glony itp. - jestem bardzo ciekawa:)
Awatar użytkownika
chabermona
500p
500p
Od: 30 sty 2009, o 11:58

Post »

kati-1976 pisze:Witaj na forum :D
Wszystki kwiatuszki śliczne, ale ten ostatni bije wszystkie na głowę.
Słodki berbeć :D
Przyłączę się .... ostatni kwiatuszek najcudniejszy
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Synek ma 14 miesięcy ( Krzysiu )

Papirus po wiecznych przesadzaniach trochę zmizerniał co widać na zdjęciu ( podsuszone końcówki liści) roślinka ma około 2 lat i cały czas ją podcinam właśnie ukorzeniłam 4 parasole . Im więcej ją tnę tym więcej młodych liści przybywa.

Pachira właśnie się chyba przyjęła bo młode listki puszcza wsadziłam ją jakiś miesiąc temu, a "gwizdnęłam" ją koleżance trzymała ją w wazonie i trochę podgniła, ale teraz mam nadzieję ,że będzie z nią wszystko ok
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Hmmmm... odnośnie storczyka to niby trochę wiem ,ale nowa wiedza się przyda :) Nie wiedząc jak go hodować po przekwitnieniu kwiatów obcięłam łodygi przy samej .... i na razie puszcza tylko co jakiś czas nowe korzenie i liście no i nic poza tym :cry:

Ta roślinka w wodzie to taka śmieszna sprawa stoi sobie tam już z 2 lata i jak ją płuczę to dolewam jej świeżej wody nic poza tym wiem ,że nie lubi bezpośredniego słońca bo żółkną jej wtedy liście teraz ma już z 1,5 metra ale dalej pnie się w górę . Nawet nie znam jej nazwy ,ale domyślam się ,że została odcięta z lucky bambo (Dracaena sanderiana). Glonów nie ma ,a dziś zauważyłam ,że z korzenia tego głównego w wodzie puszcza 2 odnogi .Zobaczymy co z tego będzie :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

Czyli nie robią Ci się żadne "brzydkie" rzeczy z korzniami? Nie gniją itp.? Zawsze mnie zastanawiał ten sposób uprawy.

Co do storczyka, to obcęcie łodyg nie jest takiew straszne - powinien wypuścić nowe. Ale problem jest z jego korzeniami.. są zgniłe - pewnie zostal zalany. Spróbuj wyjąć z podłoża, obciąć wszsytkie martwe/zgniłe, zasyp cynamonem, zostaw do osuszenia na 24 h i włóż do świeżego, zwilżonego podloża. Może przeżyje!
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

O dziękuję za radę :) A bałam się ze go zasuszyłam bo biedak wody potrafił nie pić przez 2 miesiące . Dobra jutro nowomiejskie kwiaciarnie moje :lol: ( bo pewnie ciężko będzie podłoże do storczyków kupić- przynajmniej u nas )
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Korzonki nie gniją a też byłam przekonana ,że coś się z nimi stanie 8)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p

Post »

:) od kilku dni testuję uprawę hydroponiczną (w keramzycie), a sama woda to już ekstremum:) super, że u Ciebie się sprawdza. Nie sprawia Ci klopotu wymiana wody? To całe przechylanie itp.? Jak często to robisz i dodajesz nawóz?

P.S. storczyk mimo wszystko ma nowy listek, a po przyjrzeniu się widzę też młode korzonki, więc nawet jeśli ciachniesz wszystkie pozostałe, to powinny wystarczyć do życia :wink: może był zalany już kwiaciarni? Ja ostatnio kupiłam przez net 4 zalane - teraz reanimacja, ale mają o wiele gorsze szanse, niż Twój więc głowa do góry:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Storczyk- wczoraj go dokładnie obejrzałam i stwierdziłam, że te korzenie ciemne są suche ja wiór . Aż wstyd się przyznać ale storczyka mam już półtorej roku i to pewnie ja doprowadziłam go do takiego stanu :oops:

Kwiatek w butelce- nie dodaje żadnego nawozu . Mam jeszcze 3 lucky bambo w wazonie już około 3 lata rosną wolno ale nic im się nie dzieje
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wodę wymieniam jak tak z połowa wyparuje :oops:
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

A mój nowy nabytek jak go zobaczyłam to się oprzeć nie mogłam ,a teraz nie wiem gdzie go postawie bo miejsca już dawno brakuje :cry:

Obrazek

Obrazek

Bluszcz ,Lady Frances ( tak mi się wydaję )
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Izo widzę że kolekcja się powiększa :wink: Nowość superaśna :lol:
I miejsce dla niego też się znajdzie :lol: U mnie też brakuje już miejsca no ale jak coś zobaczę to od razu kupuję jakąś roślinkę i potem myślę gdzie tu ją postawić :lol: M. mi zrobił specjalnie półkę na fittonie a teraz będę go namawiać na zrobienie jeszcze dwóch półeczek na moje wisiołki :lol:
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Mnie lucky bamboo jakoś nie tolerują :( Ostatnio zakupione właśnie zaczynają żółknąć :(

Nowy nabyteczek śliczny. Lubię takie kolorowe bluszczyki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Ja też je lubię szczególnie dlatego ,że można je łączyć z innymi roślinkami. Przynajmniej ja próbuję a co z tego wyjdzie zobaczymy. A może ktoś z was się pochwali jakimś bluszczykiem ciekawym :?: ;:114 ;:114 ;:114 ;:114
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Izo mam dwa bluszczyki i nawet fajnie mi rosną ale tylko te dwa bo inne odmiany mi padały :?

Obrazek Obrazek
Są u mnie w wątku

Pozdrawiam :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”