Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

leda16 pisze: Mam nadzieję, że chociaż z tydzień popada.
No coś Ty, Ledo ? :wink: Ja nie mam i nie chcę mieć takiej nadziei !
Niech sobie pada - ale tylko w nocy :lol: :lol: :lol:

Słoneczne pozdrówki ;:3
Maro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 kwie 2007, o 10:49

Post »

Witaj Ewelino,
jestem nowa na forum i tak przechadzając się tu i tam :wink: trafiłam do Ciebie - WOW :shock: , ale Ty masz piękny ogród, serdecznie gratuluję i jestem naprawdę pełna podziwu i uznania :D .

U mnie jest jak na razie ugór/ koszmar :( , ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się stworzyć chociaż namiastkę tak czarującego miejsca jakie masz Ty, tylko niestety nie wiem zupełnie jak się za to zabrać :( - póki co kopię zawzięcie :wink: .

Napisz mi proszę czy zakładając swój ogród posiadałaś dużą wiedzę ogrodniczą, wiedziałaś jakie roślinki posadzić, co gdzie dobrze rośnie itd?

A piesia jest najcudowniejsza pod słońcem :D .
Pozdrawiam serdecznie :D
Maro
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fretkomamo !- Miło mi ,że do mnie zaglądasz... mieszkam w P-niu, na Umultowie , a dzielnica nie jest willowa lecz " domkowo- ogródkowa" po prostu. Fakt, że sąsiedzi dbają o otoczenie domów, a to zobowiązuje, a nawet skłania do mini- rywalizacji :wink: A Trawnik...to mój pot i łzy, ale w tej chwili rzeczywiście wygląda nieźle , był już 2x koszony !
------------------------------------------------------------
Dorotko ! -Ja nie mam wielkiego ogrodu, raptem 1500m.Powoli nie mam już gdzie sadzić roślin , a ciągle coś zwożę i nie umiem powiedzieć "stop".Cieszę się , jak Ty , każdym listkiem i kwiatuszkiem, ciągle coś poprawiam, biegam z aparatem i fotografuję , a potem Was zasypuję zdjęciami...
------------------------------------------------------------
Ledo! - U nas się zbierało lecz porządnie nie popadało, tyle ,że zrobiło się pochmurnie, wietrznie i zimno. A przydałby się deszcz, bo jest strasznie sucho. Szczęście,że mam już uruchomione nawadnianie, bo inaczej stałabym godzinami z wężem.Tu jest teren piaszczysty i ziemia " nie trzyma"wilgoci.To spory problem zwłaszcza w okresie upałów.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

MARO ! Nie przejmuj się , ogród stworzysz po kawałeczku, z czasem i nawet się nie obejrzysz , jak będzie gotowy. W sumie to tworzenie , sadzenie i planowanie jest najfajniejszą pracą , dającą na dodatek masę satysfakcji :D Ja zaczęłam "zabawę" w ogrodnika 8 lat temu i nie miałam wówczas żadnejwiedzy na ten temat. Metodą prób i błędów osiągnęłam obecny efekt, z którego jestem bardzo dumna, ale dostrzegam braki i minusy. Ciągle coś poprawiam i zmieniam i pewnie tak będzie zawsze. Dziś ogród to moje hobby, praca, przyjemność,miejsce relaksu i spotkań z przyjaciółmi. Nie wyobrażam sobie, by miało go nie być ! Pozdrawiam i zapraszam na wirtualny spacerek- opisałam w tym wątku rozmaite aspekty mojej ogrodowej pasji...
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

To i mnie pocieszyłaś Ewelinko bo ja zaczynam również bez jakiejkolwiek wiedzy :oops:
Ale niekiedy ręce mi opadają jakie popełniam błędy :evil: . Ale cieszę się, że żyję w czasach kiedy jest internet mogę zapytać, poradzić się, podpatrzeć ;:12
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:Ewelinko mając tak piekny ogród , to ja leżakowałabym codziennie :lol:
----------------------------------------------------------------
Jasne...a wszystko by się wokół robiło samo... Ciekawe,że tak właśnie myśli moja rodzinka , a i niektórzy goście, że "samo" rośnie, samo się podlewa, sprząta, pieli, grabi, kosi...wymieniać dalej ? :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A odnośnie zachwycania się każdym kwiatkiem... zaczęła kwitnąć magnolia !Ma bardzo dużo pączków , więc chyba nieźle się zapowiada. To odmiana "Susan", a w ubiegłym roku miała około 300kwiatów !!! Wiem, bo liczyłam obłamywane po kwitnieniu nasienniki :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 20:33

Post »

No , że w Poznaniu to wiedziałam , lecz byłam ciekawa gdzie dokładnie :D Ogrody z super zadbanym trawnikiem, rododendronami , czyli takie jak twój , kojarzą mi sie z dzielnicami willowymi, tak właśnie wyobrażam sobie przedwojenne ogrody przy willach w centrum Poznania.
Magnolia przepiękna i bardzo pasuje do twojego ogrodu :) Kiedyś chciałam posadzić magnolię , ale stwierdziłam , że nie będzie pasować do mojego ogrodu, który ma być sielsko - wiejski.
Podziwiam cie za cierpliwość , doliczyć sie 300 nasienników...dobra jestes :lol:
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Ewelinko, bardzo dziękuję za nasionka pluskwicy. Posadzę je w odrębnych pojemniczkach, będę trzymać w domu, wystawiać na balkon do słońca i podlewać. Jak podrosną, przewiozę do ogrodu. Na wczoraj zapowiadano przygruntowe przymrozki, rzeczywiście było zaledwie 2C. Winszuję sobie, że nie posadziłam jeszcze mieczyków. Z trawnikiem też chyba nie ma co się śpieszć, ponieważ przy takich nocnych temperaturach, trzeba czekać z miesiąc na kiełkowanie, szarpać się z podlewaniem a jeszcze ptaki, których w ogrodzie jest mnóstwo, zjedzą połowę nasion, bo należy je zaledwie lekko przykryć ziemią, więc są doskonale widoczne, zwłaszcza na mokrej ziemi.
Dziękuje również za piękne zdjęcie Twojego ogrodu. Czy ta roślina z brzegu zdjęcia to hortensja pnąca?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Leda, przepraszam,że nie odpowiem, ale nie pamiętam, jakie wysłałam Ci zdjęcie- mam ich wiele i dołączam wszystkim do wysyłanych nasionek czy bylin...Mam w ogrodzie pnącą hortensję, więc może... :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

W ogrodzie już całkiem zielono

Obrazek Obrazek

ale pojawia się coraz więcej kolorów : Kolejny zakup- pelargonie w niesamowitym kolorze,clematis bylinowy(takiego jeszcze nie miałam!)Arabella, czerwienią się młode przyrosty Pierisów,i zaczęła kwitnąć kalina

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

bieleje tawuła , kwitną białe narcyzy, niebieszczą sie niezapominajki i zakwitł mój ulubiony Psiząb!żagwiny komponują się nieźle z trzmieliną,a mocne czerwone akcenty tworzą tulipany.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że zakupy się udały :) , powojnik śliczny i z tego co wyczytałam to długo kwitnie , a pelargonie mam w podobnym kolorze :wink: ,

Wiosna u Ciebie piękna , już nie mogę doczekać się kwitnienia Twoich rododendronów ależ bedzię cudnie ;:31
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ewelino pieknie u Ciebie jak zawsze ,urzekają mnie te sosny, ile one wprowadzają przytulnosci ,jak pod nimi extra sie wszystko prezentuje i na dodatek dają tyle cienia .Ja też mam taką pelargonie dostałam ją od kuzynki, mam ja ze 3 lata ,a teraz cała rodzina jest nią obdarowana ,.tylko nie wiem czy to akurat ta sama co Twoja ale kolor podobny -możesz potwierdzic?? Obrazek
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Grażynko- kolor moim zdaniem identyczny !
Anetko - na razie to mam zielone pędy i kolorową karteczkę , a nie powojnik :wink: Ale może taki będzie , gdy zakwitnie...On jest odmiany bylinowej, czyli cała część nadziemna zamiera zimą( odpada problem, jak ciąć !)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I jeszcze parę zdjęć:

Kolejno: rojnikowiec, pierwiosnek ogrodowy , 2x omieg ( bardzo te jaskrawe "słoneczka " lubię),rabatka kwiatowa zdominowana chwilowo przez niezapominajki,macierzanka, tulipanki, pierwiosnek omszony,

złoci sie berberys, dalej- dom i ogród widok z boczku, zaczyna kwitnąć pragnia w cienistym zakątku, a także smagliczka skalna na słoneczku,Kolejne zdjęcia to niezawodne bratki,na ganku pelargonie ( mam nadzieję,że już nie zmarzną) i też bratki,

Obrazek Obrazek

Porządku pilnuje oczywiście mój pomocnik. I jeszcze rzut oka na "przedogródek-wysprzątałam, wysypałam nową korę tuje zostały przycięte. Uff, koniec zdjęć ( na dziś :wink: )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”