Kaktusy darekcn4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj interes zrobiłem
. Aparacik Kodaka łyknąłem za 20 zł
. Cyfróweczka. Porównywalna z moim Fujifilm 
http://www.allegro.pl/item574370965_kod ... n_k_o.html
Taki ten

http://www.allegro.pl/item574370965_kod ... n_k_o.html
Taki ten

Pozdrawiam, Darek.
mam ogromną prośbę o pradę...ponieważ rozpoznałeś ten katus na wątku "rozpoznaniowym" wiec automatycznie do Twojego wateczku zagladnelam...
mam Echinocactus grusonii, czy jest jakikolwiek sposób, żeby zmusić kaktusa do rośnięcia wszerz a nie do góry!? czy to zalezy od gatunku? przepraszam, laik zupełny jestem...
mam kilka kaktusów i wszystkie w formie pałki, a ja chciałabym kulę...
mam Echinocactus grusonii, czy jest jakikolwiek sposób, żeby zmusić kaktusa do rośnięcia wszerz a nie do góry!? czy to zalezy od gatunku? przepraszam, laik zupełny jestem...

-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam nadzieję, że Darek się nie obrazi, ale może ja spróbuję pomócjaaneta pisze:mam ogromną prośbę o pradę...ponieważ rozpoznałeś ten katus na wątku "rozpoznaniowym" wiec automatycznie do Twojego wateczku zagladnelam...
mam Echinocactus grusonii, czy jest jakikolwiek sposób, żeby zmusić kaktusa do rośnięcia wszerz a nie do góry!? czy to zalezy od gatunku? przepraszam, laik zupełny jestem...![]()

Powodem wyciągania kaktusów najczęściej jest zbyt mała ilość światła i zimowe podlewanie w ciepłym pomieszczeniu. Rośliny wtedy rosną, a że światła nie ma to "idą w górę".
Dawid
no tak, ciepło miały, poprzednie zimy normalnie, jak w mieszkaniu, tej zimy około 12, 13 stopni...podlewam tez jak wszystkie kwiatki, raz na tydzień...czyli żle? ok, bardzo "zielona" jestem, ale teraz przynajmniej znam prawdopodobna przyczynę...tengel27 pisze:Mam nadzieję, że Darek się nie obrazi, ale może ja spróbuję pomócjaaneta pisze:mam ogromną prośbę o pradę...ponieważ rozpoznałeś ten katus na wątku "rozpoznaniowym" wiec automatycznie do Twojego wateczku zagladnelam...
mam Echinocactus grusonii, czy jest jakikolwiek sposób, żeby zmusić kaktusa do rośnięcia wszerz a nie do góry!? czy to zalezy od gatunku? przepraszam, laik zupełny jestem...![]()
Powodem wyciągania kaktusów najczęściej jest zbyt mała ilość światła i zimowe podlewanie w ciepłym pomieszczeniu. Rośliny wtedy rosną, a że światła nie ma to "idą w górę".
dzięki
edit: jaka więc temp. w ziemie i jaka "ciemność" ma być...ja w pomieszeniu bez okien? czy może stać w pomieszczeniu względnie jasnym, ale wtedy nie podlewać?
-
kaktusową..taką gotową, z worka...tengel27 pisze:Zimować na sucho (całkiem)Temperatura zimowania ok. 10 stopni - może być parapet w nieogrzewanym pokoju. ;)
Dodatkowo zapytam jeszcze jaką ziemię stosujesz?
PS. Oj zmyje mi Darek głowę
edit: zima dla kaktusów trwa od kiedy do kiedy?
i skoro do tej pory raczej nie zimowały (mają juz po dobre 5 lat) to nic się im nie stanie jak zostawię je przyszłej zimy całkiem bez wody?