Cudowny zakątek-kamieniołom na Zakrzówku k/Krakowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BożenaK
50p
50p
Od: 1 paź 2006, o 10:25

Cudowny zakątek-kamieniołom na Zakrzówku k/Krakowa

Post »

Chciałam podzielić się z Wami miejscem które mnie zachwyca. Wprawdzie to nie mój ogród :? lecz zawsze kiedy odwiedzam ten zakątek... zapera mi dech i nie mogę nacieszyć oczu tym cudownym widokiem którym upaja kamieniołom na Zakrzówku. Kamieniołam kiedyś należący do fabryki Solway w Krakowie, dziś rezerwat przyrody.
Moim zdaniem to jedno z najpiękniejszych miejsc w Krakowie. Ogród który każdy może odwiedzić

Kilka zdjęć zrobionych w róznych porach roku, kilka - wczoraj

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu jeszcze przed zalaniem terenu.
Obrazek

Mam nadzieję że się podobało i nie zaśmieciło działu :wink:

Życzę Wszystkim Wesołych Świąt :D
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oczywiście , że nie zaśmieciło. Świetne zdjęcia, dla mnie bardzo ładnie technicznie wykonane. :D :D
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W pierwszej chwili pomyślałam, że to "białe brzegi Albionu" czyli coś z Anglii. Rzeczywiście, kolejny raz sprawdza się porzekadło, że cudze chwalicie, a swego nie znacie.
Waleria
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37

Post »

Tak, przyznaję, to piękne widoki. Teren po dawnym Solwayu zwiedzałem w latach 70-tych. Pokazywał mi go mój ojciec, który tam kiedyś pracował. Przypomnę, że w Solwayu (fabryce papy) pracował w latach swej młodości Karol Wojtyła, późniejszy Papież Jan Paweł II.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Miejsce piękne ale zdradliwe i niebezpieczne. Pochłonęło dużo ofiar utonięć i...zabójstw. W lecie palca tam wetknąć nie można, ciało przy ciele leży.Podobno znalazł się już inwestor i teren ma być ucywilizowany.
Awatar użytkownika
BożenaK
50p
50p
Od: 1 paź 2006, o 10:25

Post »

leda16 pisze:Miejsce piękne ale zdradliwe i niebezpieczne. Pochłonęło dużo ofiar utonięć i...zabójstw. W lecie palca tam wetknąć nie można, ciało przy ciele leży.Podobno znalazł się już inwestor i teren ma być ucywilizowany
Czy dobrze zrozumiałam że jesteś negatywnie nastawiona dotego miejsca :?:

Od kilku lat teren jest dzierżawiony, ogrodzony i zamknięty , dostępny właściwie dla nurków (ew osób towarzyszących). Wstęp można też uzgodnić i wykupić w punkicie "dzierżawcy". Są tam ławeczki , duże kamienne grille, toalety. Teren jest sprzątany. Nie jest tam wpuszczana młodzież szukająca odprężenia w ramach " zajęć szkolnych" amatorzy pluskania, wędkarze idt. ... niestety nie wszyscy potrafią taką decyzję uszanować i ogrodzenie jest co jakiś czas niszczone, a tym samym powstają dzikie wyjścia. :?
Podobno znalazł się już inwestor i teren ma być ucywilizowany.

Tak, podobno ktoś wpadł na pomysł aby osuszyć teren, "ucywilizować" i wybudować tam hotel :evil: mam nadzieję że do tego nie dojdzie
Kacper pisze:Piękny zakątek Bożenko. :D Prosimy o następne zdjęcia. :P
wybieram się tam w poniedziałek, jeżeli będzie ładna pogoda :) jak tylko coś fajnego wypatrzę na pewno zrobię kilka fotek :) Już nie mogę się doczekać :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

też myślałam, że to nie u nas, niesamowite miejsce :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękne zdjęcia :) i jakość też bardzo, bardzo dobra :) Gratuluje śliczynych fotek :)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Bożenko aż trudno uwierzyć, że to nasz kraj. Po prostu śliczne miejsce. :D Aż chciałoby się tam być. 8)

p.s. Przychylam się do prośby Pana Kacpra o większą ilość fotek. 8)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

aurynka pisze:Bożenko aż trudno uwierzyć, że to nasz kraj. Po prostu śliczne miejsce. :D Aż chciałoby się tam być. 8)

p.s. Przychylam się do prośby Pana Kacpra o większą ilość fotek. 8)
Ja też, ja też .. się przychylam :wink: :lol:

Pozdrawiam :D
ewcik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2007, o 18:10

Post »

OOOO... byłam tam nie raz (mąż nurkuje):D Jest naprawdę rewelacyjnie.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Re: Cudowny zakątek

Post »

Mnie do Zakrzówka zabrała kiedyś córka studiująca geologię. Było pusto i cicho. Nie wyobrażam sobie tego miejsca inaczej, choć ślady po ogniskach i grilach wskazują na coś innego. Zachwycił mnie także cudownu kolor wody, jaki spotkałam wcześniej tylko na Wolinie.

Ale skoro jest już wątek o takim tytule (bez konkretnej nazwy), może pokazujmy tu miejsca, które nas zachwyciły, a nie są formalnie parkami do zwiedzania lub ogrodami botanicznymi, albo jakieś pojedyncze "smaczki" z takich ogrodów. W naszej przestrzeni publicznej (i nie tylko) jest sporo miejsc, które warto pokazać, żeby zachęcić nas samych i innych do dbałości o przyrodę, np. skwery, ciekawe aranżacje trawników pod blokami, stare ogrody, w których jeszcze tli się życie. Takie dowody inicjatywy ludzi, ich pomysłowości lub siły natury.

Jako pierwszy proponuję stosunkowo nowy skwer w Bielsku-Białej, nieopodal Starego Miasta. Okolica była zaniedbana. Ciekawe jak mu się powiedzie... Obrazek
Zdjęcie ze stycznia 2011 roku.

Jeśli jednak Administrator uzna, że lepiej to robić w nowym wątku, to zrozumiem.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Re: Cudowny zakątek

Post »

Obrazek
Toruń, VI 2010. Ciekawe jak dziś wygląda to miejsce, trudne dla roślin ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”