Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo kochana, bluszcz rośnie bardzo szybko. To znaczy stary, zasiedziały bluszcz. Ja specjalnie sfotografowałam te śliczne nowe pędy, tak zalotnie uniesione w górę na końcach, bo mam wrażenie, że one zimą urosły. Pewnie to mylne wrażenie ale jakoś nie pamiętam, żeby jesienią tak ładnie zawijały sie do góry. Co do nowych nasadzeń, to sie obie przekonamy jak to szybko idzie. Ty na swoich murkach, a ja pod sosną. Jak wiesz walczę aby uzyskać pod sosną stanowisko takie jak u Eweliny, czyli Rh, azalie, mnóstwo bluszczu i innych mniejszych roslinek .Nie pokusze się o dzbany czy misy, bo to juz byłby plagiat kompletny. Poniewaz jeszcze na wiosnę pod sosną miałam tylko szary piach przysypany igłami, więc moje nasadzenia w tym miejscu sa bardzo młodziutkie. Posadziłam Rh, azalie, borówki brusznice, wrzosy, gloterię i również dużo wąsów bluszczu i barwinka i zobaczymy czy się przyjmą i jak szybko zaczną się rozprzestrzeniać. Jesienią pilnie podlewałam no i to wszystko. Co do przedwiośnia, to rzeczywiście już się je czuje w moim ogródku i martwi mnie, co się stanie, jeżeli znów chwyci mróz, bo rośliny się rozhartowały i nie maja snieżnej przykrywy. Tak mnie to męczyło, że wczoraj poprosiłam w MarPolu o kartonowe pudła po bananach i w nocy przykrywałam nimi hortensje ogrodowe. Na dwa krzaczki zabrakło mi kartonów i jeszcze dzisiaj muszę je skąś zdobyć. O resztę się jakoś mniej boję. Hortensje się pewnie zdziwiły, że nagle otoczyła je kompletna ciemność. Może wydłubię jakieś otwory w tych pudłach, bo nie wiem czy to dobrze, że są w tych pudłach a przecież już wypuściły zielone pączki. Och, i tak żle i tak niedobrze.. Serdeczności dla Ciebie i Zbyszka.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu
I znów mam następne chciejstwa.Potrzebuje roślin zadarniających a Ty piszesz,że tymianek i Floks Szydlasty dobrze się u Ciebie sprawiły.Napisz proszę,czy sadziłaś sadzonki czy z nasion masz te rośliny.Ja też mam hortensję pnącą,tylko chyba źle posadzona /przy płocie sąsiedzkim/ bo co ja podwiąże to ona przechyla się w inną stronę.Jeszcze mi nie kwitła jest młodym krzewem.Może ją przesadzić?
Bogusiu napisz mi proszę jak nazywa się Twój bluszcz i jak się go rozmnaża
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Haniu, zarówno floksy szydlaste jak i tymianki (dwa rodzaje czy może gatunki) kupiłam jako sadzonki. Strasznie lubie tymianek, bo ślicznie pachnie. Jeden nazywa się macierzanka cytrynowa a drugi nie wiem jak. Pachnie tak bardzo właśnie macierzanka cytrynowa. Wsadzałam te sadzonki z doniczek do mojego piasku.W dziury dałam ziemię ogrodniczą czytaj torf, bo tylko torf jest w sklepach ogrodniczych jako podłoże, i sypałam garstkę Osmocote, no i podlewałam. Tak samo sadziłam floksy szydlaste. Tymianki vel macierzanki przyjęły mi się dużo lepiej niż floksy. Mam jednak nadzieję, że wiosną floksiki bardziej się rozrosną. Posadziłam 10 sadzonek floksów i tyle samo tymianków. Co prawda miejsce jest bardzo ciężkie, bo trudno je podlać. Woda spływa po piasku i od razu wymywa piasek na schodki a ja tego nienawidzę. Bardzo się męczę, podlewając te roślinki. Czasem je podlewam używając takiej maleńkiej konewki jak czajniczek do herbaty, czasem robie dziurki w piasku ale i tak woda spływa po powierzchni. Najlepiej sprawdza się deszczownica ale tuż obok rosną róże i nie chcę ich zalewac. I tak żle , i tak niedobrze. Ale i tak jest juz lepiej. bo brzegi wzduż schodków są trochę obrośnięte.
Haniu nie wiem jak się mój bluszcz nazywa, bo go zastałam juz w ogrodzie. Przyjrzę się dokładnie listkom i poszukam w internecie i jak mi sie uda identyfikacja, to Ci później odpowiem. Wydaje mi się, że jset to najbardziej pospolity rodzaj bluszczu. Natomiast jeżeli chodzi o rozmnażanie, to ucinam kawałek pędu, kładę płasko na podłożu, przysypuję ziemią ucięty koniec i na środku pędu i podlewam. Chyba się udało, bo widziałam zielone listki bluszczu pod sosną, który w ten sposób sadziłam jesienią.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Bogusiu, jeśli bluszcz ten najbardziej pospolity to - hedera helix - też kupiłam kilka sadzonek w ubiegłym roku i po śladach Eweliny ;) ... jak wiele z nas :D ... posadziłam pod naszą wielką wierzbą w nadziei, że obrośnie pień i zacznie się wspinać na liczne ... konary ;)

W tych pudłach, chyba rzeczywiście przydałyby się jakieś otworki, ale to tylko tak intuicyjnie - trzeba zapytać bardziej doświadczonych.

Dzięki za ciepłe słowa Bogusiu i zapraszamy ponownie, do naszego świerkowego buszu :D
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Boguniu, kochanie najlepsza do okryć jest fizelina. Ja używam od lat te same kawałki i łatwe są w ubieraniu. Póki co dobrze że zaopatrzyłas je w kartony a h. wcale nie muszą mieć jeszcze takiego światła. Moje są opatulone od listopada, choć Krysia i wiele innych osób na forum wcale nie okrywa hortensji. I też im kwitną! Boguniu myślę że Twoje są posadzone w dość osłoniętym miejscu, mają kopczyki i nic nie będzie. Najgorsza może być tylko Zocha! :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Bogusiu u Ciebie to już prawdziwna wiosna :shock: :lol: i nadal jest tak bez śniegu .Ależ Ty masz różnych krzewów :shock: kochanie a jak zakwitną te wszystkie różaneczniki i rododendrony to dopiero musi być pięknie :lol: Już nie mogę się doczekać aby je zobaczyć :lol:
Kochanie dziękuję za bardzo miłe słowa Obrazek Nawet nie wiesz jaką mi sprawiłaś radość :lol:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Bogusiu........bluszcz dla smoka jest egzotyka :( ........zaden nie wytrzyma zimnej górskiej wiosny pewinie dlatego tak lubie Twoje klimaty :D

zmykam do 14 02.....moze przywioze kilka zdiec alpejskiej wiosny

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Smokini, wytrzyma, wytrzyma ale Hedera Helix.
On leśny, naturalny, po śniegiem utulony, a u mnie nawet w przeciągu przeżył już 3 zimy :shock: .
To odmiana masochistyczna.
Do Smoka pasuje, jak ulał! :wink:

Miłeczko, Acropolis " znam " tylko z netu, bo w pagórach takich odmian kwiaciarskich i kalifornijskich nie ma.

Ale zmienność kwiatu mozna obserwować na zdjęciach ze świata/.
Jak różne wybarwienie, jak całkiem odmienne pokroje...

http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=44392&tab=10
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boguniu widzę ,że ta Kusicielka i Ciebie kusi różami :lol: :lol:
Haniu jak zwykle piękności pokazujesz :lol:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Jadziolku, kusi-nie kusi.
Pokazuje tylko. :lol:
Zawsze trzeba zwracać uwagę na określenie strefy klimatycznej w HMF-ie.
Bo np. producent ma szkółkę w Nowej Zelandii i róża NIE ZNA ZIMY.
Tzn, zna, ale taką +16/ +3 C :lol:
I posadzona u nas, na dworze..... :?
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu coś dawno Cię nie było czy wszystko ok :)
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu jak zwykle dziękuję pięknie za odwiedziny Obrazek
Kochanie nasze pieski były szkolone i od małego uczone ,że nie można niczego gonić , więc teraz jak są takie sytuacje to one tylko patrzą . Latem w ubiegłym roku Tekla z Guciem znalazły na polu gniazdo z małymi zajączkami , to znaczy z takimi już kicającymi :lol: Oba pieski tylko podeszły powąchały i na tym się skończył strach maluchów . Ja byłam dość daleko i nie widziałam co oni mają , a jak podeszłam to maluchy były przytulone do siebie , a pieski patrzyły co to takiego malutkiego :lol:
Bogusiu co tam słychać u Ciebie w ogrodzie , u mnie ciągle zima i nic nie wskazuje na to ,że szybko odejdzie :) . Ale nie ma co się smucić wszystko w swoim czasie :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dużo miłości nie tylko z okazji walentynek :wink: :D
Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu!- jestem u Ciebie z rewizytą i jestem zauroczona szczególnie Twoją "różanką"-co za różnorodność odmian!!!O większości z nich nawet dotychczas nie słyszałam.Co prawda różami się zbytnio nie interesowałam ale jesienią zarażona wirusem
forumowym coś niecoś kupiłam ale takich popularnych.Jeszcze bym chciała "dopaść " Balzaca i Edena.Zobaczymy,może się uda.Ale ja będę szukać u szkółkarzy miejscowych .U Ciebie przeszłam szkolenie w zakresie uprawy i ochrony róż.Jakby co to będę do Ciebie zaglądać ale nie tylko w sprawie róż.Piękne masz również hortensje i różaneczniki.
A poza tym podoba mi się cała aranżacja Twojego ogrodu.Gratuluję serdecznie.
Bardzo dziękuję,że zechciałaś wpisać kilka słów u mnie.To takie miłe i budujące.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Maria. ;:63
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Bogusiu :D POBUDKA! juz wiosna..........zapraszam do watku :lol: i do prac polowych

a Ty pewnie bawisz nad Loara albo Dunajem :lol: .........odezwij sie Skarbie proszę

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”