Dziewczyno , szaleju się najadłaś, czy co , toć to całą dolinę Wisły zasadzisz, z drugiej strony, to u Ciebie przestrzeni, aj, przestrzeni co niemiara.Pierwsza próba wkrótce - wrzosy zamówione na 7 marca Smile Pestka - 700szt
Pochylony świat na piasku cz.1
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiem Tadeuszu, że to wygląda na szaleństwo, ale mam tego miejsca do zagospodarowania ok. 100m2. To wyjdzie tych wrzosów trochę. Po kilkanaście sztuk dostaną moja mama, siostra i babcia, a reszta u nas. Większość w jednym miejscu, ale po kilka też gdzie indziej. Chcę trochę ich posadzić tam, gdzie już nie będzie formalnie ogrodu, w tej części leśnej. Tak dla urozmaicenia podszycia. Akurat tu nie rosną jeszcze, bo to młodziutki lasek samosiejkowy, w okolicach jest natomiast dużo wrzosów, więc pewnie środowisko im odpowiada.tadeusz48 pisze:Dziewczyno , szaleju się najadłaś, czy co , toć to całą dolinę Wisły zasadzisz, z drugiej strony, to u Ciebie przestrzeni, aj, przestrzeni co niemiara.Pierwsza próba wkrótce - wrzosy zamówione na 7 marca Smile Pestka - 700szt
Lidko, zaszalałam, wiem, ale mam nadzieję, że za 2 lata będę się cieszyła efektem z WamiAgawa pisze:Aniu zaszalałaś z wrzosami, projekt super się zapowiada.

Jolu, koniecznie rozrysuj. Potem można coś pozmieniać, ale taki ogólny zarys jak się zaczyna od zera, tak jak my, moim zdaniem jest konieczny.jolami pisze:Jestem pod wrażeniem zaprojektowanej rabaty przez Twoją córkę...Super...Też miałam sobie rozrysować nasadzenia, ale niestety na planach jak na razie się skończyło....
Też mam nadzieję na ładną pogodę na jutro. Dziś nic na zewnątrz nie robiłam, ale jutro chętnie bym trochę popieliła, bo jeszcze mi dużo zostało do zrobienia w tej kwestii. U mnie jest piaseczek i właśnie odkryłam jego kolejną zaletę: nie robi się błotoe-genia pisze:Witaj Aniu właśnie wróciłam z ogrodu robiłam troszkę porządek ,chyba ze dwie godziny byłam na słońcu ,teraz chmurzy się ,ale nic nie sadziłam bo tylko te rabaty pod domem są odmarznięte a wszędzie odmarza i robi się ogromne błoto .Zobaczę jak będzie jutro ,żeby tylko nie padało .
Genia

W sobotę 28.02 zasiałam w pojemniczkach w domu gazanie, szałwię omączoną, szałwię powabną, gipsówkę, gaurę i motylka.
Wczoraj dla odmiany poobcinałam krzewy: dereń, tawułę japońską, pięciorniki, a także szałwie, które nie wyglądają najlepiej po zimie. P Poobcinane pędy zanurzyłam w ukorzeniaczu i powtykałam do doniczek. Zrobiłam im domki z poprzecinanych butli, może któryś się ukorzeni?? Poobcinałam tez goździki, które miały być jednoroczne, ale ładnie wypuszczają młode pędy, więc może są jednak wieloletnie?
Udało mi się też wypielić rabatkę pod hosty z grubego zielska

Witaj, Aniu.
Fajnie, że niedługo będziesz miała swoje wrzosy i to właśnie w takiej ilości. Wrzosowisko dopiero wtedy ma urok, gdy kwitnie na nim dużo kwiatów. A jaki efekt będzie za kilka lat ! Pamiętaj tylko, że wrzosy i wrzośce, jak im się u Ciebie spodoba bardzo się rozrosną i nie posadż ich zbyt gęsto.
Mimo że u Ciebie jeszcze dosyć zimno, widzę, że mocno popracowałaś już w ogrodzie. Ja zresztą też - zrobiłam pozimowy porządek na jednej dużej rabacie - powycinałam przekwitnięte kwiatostany, popieliłam trochę, powyrzucałam suche liście i poskracałam derenie, krzewuszki i pęcherznice. Ale pospalałam to wszystko i wrzuciłam na kompost, bo ja już nie mam gdzie sadzić nowych krzewów. Zresztą nie wiem, czy one o tej porze roku by się ukorzeniły?
Pozdrawiam cieplutko (u mnie 10 stopni w cieniu).
Fajnie, że niedługo będziesz miała swoje wrzosy i to właśnie w takiej ilości. Wrzosowisko dopiero wtedy ma urok, gdy kwitnie na nim dużo kwiatów. A jaki efekt będzie za kilka lat ! Pamiętaj tylko, że wrzosy i wrzośce, jak im się u Ciebie spodoba bardzo się rozrosną i nie posadż ich zbyt gęsto.
Mimo że u Ciebie jeszcze dosyć zimno, widzę, że mocno popracowałaś już w ogrodzie. Ja zresztą też - zrobiłam pozimowy porządek na jednej dużej rabacie - powycinałam przekwitnięte kwiatostany, popieliłam trochę, powyrzucałam suche liście i poskracałam derenie, krzewuszki i pęcherznice. Ale pospalałam to wszystko i wrzuciłam na kompost, bo ja już nie mam gdzie sadzić nowych krzewów. Zresztą nie wiem, czy one o tej porze roku by się ukorzeniły?
Pozdrawiam cieplutko (u mnie 10 stopni w cieniu).
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo podoba mi się ten projekt.
Taki ze szczegółami i odmianami - zrobiony bardzo fachowo.
No i do tego wysiane roślinki.
Będzie co podziwiać u Ciebie w tym roku, oj będzie.
Taki ze szczegółami i odmianami - zrobiony bardzo fachowo.
No i do tego wysiane roślinki.
Będzie co podziwiać u Ciebie w tym roku, oj będzie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Super projekt, ale pracy też Cię sporo czeka. Zrealizowc wszystko! Ja popieram Cię w kwestii działki na piachu. Nie ma błota, woda szybko wsiąka i szybko można na niej działac.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu - jestem oszołomiona ilością zamówionych wrzosów
Nie umiem sobie wprost wyobrazić takiej ilości w przydomowym ogrodzie ,
czekam więc z niecierpliwością jak przedstawisz nam już zagospodarowaną nimi rabatę i inne miejsca gdzie je posadzisz.
Jesteś szczęśliwa,że Twoje piaseczki pozwalają Ci już na wejście z pracami ...
u mnie ziemia jest jeszcze mocno zmarznięta... a jak odtaje będzie typowe błocko...
trzeba odczekać niestety .
Mimo to do wiosny coraz bliżej ,pozdrawiam

Nie umiem sobie wprost wyobrazić takiej ilości w przydomowym ogrodzie ,
czekam więc z niecierpliwością jak przedstawisz nam już zagospodarowaną nimi rabatę i inne miejsca gdzie je posadzisz.

Jesteś szczęśliwa,że Twoje piaseczki pozwalają Ci już na wejście z pracami ...
u mnie ziemia jest jeszcze mocno zmarznięta... a jak odtaje będzie typowe błocko...
trzeba odczekać niestety .
Mimo to do wiosny coraz bliżej ,pozdrawiam