Edyseja - orchidee
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to bardzo dużo... moje kupowałam z 1 kwiatkiem, nie było takich zaczynających kwitnienie. ale miał zaczątek nowego pędzika. kupiłam go na wiosennej wystawie w 2008 roku. miałam już kupione 5 storczyków i idac w stronę wyjścia zauważyłam liodoro z 1 kwiatkiem. już kiedyś widziałam takie na zdjęciu i od razu go poznałam. powąchałam i zapach mi się spodobał. nie mogłam go zostawić. w wakacje mi kwitł. jego zapach był tak cudowny, że mogłabym godzinami przy nim stać i wąchać...
- Storczykowa

moje liodoro też obecnie jest 2 rośliny w doniczce, bo wyrosło mu keiki boczne (nie ma stożka wzrostu i dlatego puścił keiki). keiki jest nieduże... najdłuższy liść ma 22 cm. ale roślinka nie ma jeszcze ani jednego własnego korzonka, nie jest zdolne do kwitnienia. gdyby nie ceny Phal. liodoro, chciałabym mieć jeszcze jednego. uwielbiam je.
tzn. lubisz fiołki ale ten konkretnie Ci się nie podoba? ;)renata75 pisze:fiołeczek bardzo nie zachwycił swoim urokiem ,lubię te kwiatuszki są takie wdzięczne
Pozdrawiam :P
ja najbardziej lubię fiołeczki-hybrydy o zdecydowanych barwach: od intensywnego różu, poprzez fiolety po bordo i malinowe, a z chimer takie z kontrastowymi paskami na płatkach
Edyta
- Storczykowa

- miaaa

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
I ja powzdycham nad fiołeczkiem Edytkoagata0806 pisze:No takiego Fiołka to jeszcze nie widziałam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Rany julek,!!!!!!!!!tfu tfu CUUUUUDOWNY
Pięknie się komponuje ze storczykami... ;:8
a u mnie połowa kwitnie, też mam 10 szt.. najlepiej się czują na zachodnim oknie (oczywiście w lecie we wczesnych godzinach popołudniowych trzeba je cieniować)renata75 pisze:Edytko wszystkie kolory fiołeczków mi się podobają w domu mam 10 szt .ale dopiero szykuję się do kwitnienia.
Pozdrawiam
moim zdaniem fiołki nie ustępują urody storczykom, a i miejsca dużo nie zajmują, bardzo je lubię ;:2
a że odpowiadają im podobne warunki uprawy jak falenopsisom to dodatkowy plus
Edyta
w okolicznych kwiaciarniach raczej nie widuję już takich najzwyklejszych fioletowych czy różowych fiołeczków.. jakoś trzeba przyciągnąć uwagę klienta więc oferują mniej typowe (ostatnio królują chimery)miaaa pisze:
I ja powzdycham nad fiołeczkiem Edytko![]()
![]()
ja też je bardzo lubię, są takie wdzięczne
ja mam granatowego, w kolorze biskupim i granatowego z białymi oblamówkami
Takiego jak Twój - żeby nie skłamać - widzę po raz pierwszy
cuuuudo prawdziwe :P
ostatnio sprawiłam sobie bordowego (kolor czerwonego wina).. hybryd jest takie mnóstwo, że można uzbierać imponującą, różnobarwną kolekcję
Edyta
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Edytko, ja rozmnażam sobie z listków, czasami nie do końca jest to co miało być ,ale i tak bardzo cieszy, uprawiam je już ponad 10 lat, jak jakiś padnie to sadzę nowy i tak się kręci. Są piękne co tu dużo kryć, pozbyłam się wielu kwiatów z domu na rzecz storczyków,ale fiołki i kaktusiki zostały.
Renatko, mój najstarszy to kilkulatek (z Biedronki, kupiony za grosze), był już rozsadzany, ma kilka rozetek.. do rozmnażania z listków nie mam cierpliwości - dostałam ich sporo od koleżanki ale zamiast wypuścić korzonki zaczęły pleśnieć i je ostatecznie wyrzuciłam.. wolę rozpoczynać moją przygodę z saintpaulią od ukorzenionej już sadzonki.. w zasadzie fiołków nie kolekcjonuję ale od czasu do czasu jakiś przybywa jak mi wpadnie w oko
najbardziej lubię "zwykłe" fioletowe, ich kolor przypomina mi leśne fiołeczki, a te uwielbiam (są prześliczne i cudownie pachną)
najbardziej lubię "zwykłe" fioletowe, ich kolor przypomina mi leśne fiołeczki, a te uwielbiam (są prześliczne i cudownie pachną)
Edyta
Dusiu, często podkreślasz, że najbardziej lubisz falenopsis.. znalazłam stronę, na której jest mnóstwo zdjęć:Storczykowa pisze:ja też kiedyś miałam fiołki, najbardziej lubiłam białe w niebieskie paski i białe w rózowe paski z falbanką. miałam też zwykłe rózowe, fioletowe, bordowe... teraz mam już same storczyki, w większości Phalaenopsisy.
http://www.bigleaforchids.com/coppermin ... t=2&pos=23
można dostać oczopląsu, co jedna to piękniejsza - wszystkie by się chciało mieć ;:13
Edyta