jak to "formujesz bochenek"?
 jak to "formujesz bochenek"?  
   W automacie formujesz? :P
 W automacie formujesz? :P To ja też bedę wyciągać mieszadełka bo raz zrobiłam dziurę na pół chleba bo mi wlazło do srodka jak wyciągnąć chciałam! :x

No otwieram automat, odgarniam ciasto, wyjmuję, i ponieważ to ciasto po moim grzebaniu leży byle jakbasga pisze:No tak,wiem że poza pojemnikiem...jak to "formujesz bochenek"?

W automacie formujesz? :P
To ja też bedę wyciągać mieszadełka bo raz zrobiłam dziurę na pół chleba bo mi wlazło do srodka jak wyciągnąć chciałam! :x
 układam je w mniej - więcej kształt bochenka
  układam je w mniej - więcej kształt bochenka  można je wtedy pomalować jajkiem (bochenek będzie błyszczący) posypać makiem lub ziarenkami, lub pomiziać widelcem albo nożem (będzie wzorek na wierzchu). Oczywiście, zmieni jeszcze kształt, bo wyrośnie.
 można je wtedy pomalować jajkiem (bochenek będzie błyszczący) posypać makiem lub ziarenkami, lub pomiziać widelcem albo nożem (będzie wzorek na wierzchu). Oczywiście, zmieni jeszcze kształt, bo wyrośnie. 

ale dam radę
  ale dam radę 
  tak wyglada
   tak wyglada

Może to 2000 to rok produkcji?liska pisze:I ja dziś upiekłam chleb (z mojego przepisu na drożdżach).. coś mnie podkusilo, zeby zmienić przepis i dodałam tej mojej mąki żytniej 2000 (cokolwiek to znaczy) i trochę ciężki jest ...
ale i tak już połowę nie ma hihihihih (choć mój jest okrągły i wielki)

a Ewa pozwoli? No poszłam zrobić zdjęcie...bishop pisze:Może to 2000 to rok produkcji?liska pisze:I ja dziś upiekłam chleb (z mojego przepisu na drożdżach).. coś mnie podkusilo, zeby zmienić przepis i dodałam tej mojej mąki żytniej 2000 (cokolwiek to znaczy) i trochę ciężki jest ...
ale i tak już połowę nie ma hihihihih (choć mój jest okrągły i wielki)
A gdzie zdjęcia?

Poczytaj przepisy i z pewnością znajdziesz taki z dodatkiem mąki razowej.
 Poczytaj przepisy i z pewnością znajdziesz taki z dodatkiem mąki razowej. 

Ad 1) Mąki nie trzeba kupować specjalnej, jeśli masz niedaleko młyn, lub dobrze zaopatrzony sklep. Kupisz bez problemów. Ja kupuję w Auchanie.ogis1 pisze:Witam wszystkich
1) Nie mam maszyny do pieczenia chleba ale czytając Wasze posty to jakoś mi się zbiera na kupno.Tylko, że pewnie trzeba by kupować mąkę/ mieszankę specjalną do takiego pieczenia? Jak myślicie?
2) Tak czytam i czytam to faktycznie nas wzięło na te pieczenie
Ale to pewnie tylko do wiosny bo jak pójdziemy na działki albo do ogrodów to czasu braknie na pieczenie chleba.
Ewa

więc myślę, ze to może być fajny prezent.
  więc myślę, ze to może być fajny prezent.  

...bo nic mi sie nie chce.. i  sie czuję jakbym była obok...
  ...bo nic mi sie nie chce.. i  sie czuję jakbym była obok...