Dala- mój piękny ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Witaj dalo!
Dzisiaj dotarłam do Twojego ogrodu, jest taki w moim stylu, mam podobny 20 - letni, ale nie aż tak ładny.Lubię kiedy jest tak dziko, ale jednocześnie zadbane, wszystko wygląda na takie 'niewymuszone'.Bardzo trudno osiągnąć taki efekt i wymaga czasu.Miałaś szczęście do poprzednich właścicieli, duża również ich zasługa, ale Twoja nie mniejsza i bardzo rozsądnie postąpiłaś na początku.Napisz proszę jaka jest gleba u Ciebie, bardziej gliniasta, czy lżejsza, piaszczysta? Mam obsesję na punkcie gleby, uważam, że od jej rodzaju zależy pewna bujność roślin, ale także mikroklimatu :)

Będę stale do Ciebie zaglądać jeśli pozwolisz i napisz chociaż , że u Ciebie też teraz smutno i szaro :lol: , tak chociaż na pociechę, żeby mniej Ci zazdrościć :lol:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każdy szczegół ogrodu jest dopracowany i wypieszczony.
Pięknie jest u Ciebie.
Trzymam kciuki za chorego pieska. Jutro zaświeci słońce.
x-d-a

Post »

Witam w Walentynki i życzę wszystkim dużo miłości.
U mnie dzisiaj bardzo zimowo i śniegowo, dlatego dla kontrastu załączam jesienne widoczki mojej ukochanej Sobótki i ogrodu Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Selli, ziemia u mnie jest raczej dosyć ciężka i urodzajna, bo nawozami organicznymi staram się ją nawozić jak najrzadziej, raczej stosuję kompost.
Moniko, Bożenko, Magdo, Ido, Teresko, Gieniu - dziękuję za słowa wsparcia i otuchy. Najgorsze jest to, że ze starości nie można wyleczyć ani człowieka, ani pieska...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalo, jesień niezwykle urokliwa i nostalgiczna...

A to dla Ciebie :)

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A kónia to skąd wzięłaś, Ha ?????
x-d-a

Post »

Moniko, serdeczne dzięki za śliczną Walentynkę! ;:167 ;:167 ;:167 A to serducha dla Ciebie, żebyś zawsze doświadczała dużo miłości i życzliwości.
Tobie też tego życzę Mariolko, a "kóń" nie mój, tylko sąsiada. Ale fotografować się lubi.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dala, w pięknym zakątku Polski mieszkasz, a ogród, w szacie jesiennej, cudnie się prezentuje !!!
Dziękuję za piękne zdjęcia :D

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :D :D
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Dala dla Ciebie też cmokasy ;:167 ;:166
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dala ale Ty masz tam piękne widoki latem ,zresztą jesienią też tam pięknie.W oddali piękne pola . Ja też mało używam nawozów sztucznych ,tylko raz trochę wiosną ,a tak samo jak Ty daję kompost
Genia ;:97
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Piękny ogród Dalu, więc nie będę oryginalna piejąc z zachwytu jak moi poprzednicy.Rzeczywiście, do złudzenia przypomina angielskie country. Zresztą w UK można spotkać dwa style urządzania ogrodów. Pierwszy to uporządkowany naturalizm z wybijającymi się na pierwszy plan różami i ostróżkami, bardzo podobny do Twojego stylu, drugi - obrzydliwa geometryzacja, której też staram się unikać. Zresztą gdzie mi tam do Twojego ogrodu, choć mój ma ponad 3000m.i też dopiero od 5-ciu lat regularnie się nim zajmuję. U Ciebie najbardziej zdumiały mnie hosty i inne bujnie rosnące rośliny tuż przy fundamentach i ciekawa jestem czy masz przynajmniej dla tych host nawadnianie automatyczne, czy ryzykownie zamoknięte fundamenty? Również uważam, że zrobiłaś mądrze nie niszcząc starych owocowych, bo właśnie w nich zawiera się urok dojrzałego ogrodu. Ale będę wdzięczna jeśli napiszesz, co firma zrobiła z nimi, bo moje od ub. roku przestały owocować. Zresztą chyba w lutym należy przede wszystkim przyciąć jabłonie?
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu jak zwykle pięknie u Ciebie- po angielsku......pozdrawiam ;:97
x-d-a

Post »

Halinko, Moniko, Grzesiu, Geniu dla Was w podziękowaniu za wizytę... drzewa.
"o, cóż jest piękniejszego niż wysokie drzewa" jak pisał poeta Obrazek Obrazek
Ledo, drzewa owocowe możnaby już ciąć pod warunkiem, że nie będzie mrozu. Ale póki co jest za zimno i trzeba poczekać. Stare drzewa owocowe należy odmłodzić i prześwietlić, wyciąć wszystkie krzyżujące się i rosnące do środka gałęzie. Można też obniżyć koronę. U mnie po takich zabiegach kilkudziesięcioletnie jabłonki owocują jak szalone i nie bardzo wiadomo, co z tymi setkami kg jabłek robić. Podobnie grusza, która rodziła maleńkie jak ulęgałki owoce, okazała się być całkiem smaczną odmianą.
Jeśli chodzi o hosty, to niektóre rosną przy murze, ale tzw. domku ogrodnika, a nie domu mieszkalnego, tak więc podlewanie nie jest problemem. Niektóre z nich mają już kilkanaście lat, a hosty, jak doskonale wiesz, pełnię swego piękna pokazują dopiero po kilku latach.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalo, pięknie oddałaś naturę drzew- majestat i lekkość...
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Witam w tę zimową niedzielę. Na szczęście wczoraj byłam w markecie ogrodniczym i kupiłam sobie trochę wiosenki - nasionka aksamitki wąskolistnej, rącznika i kobei, a także cebulki mieczyków (białe, bo zamierzam w tym roku rozbudować moją białą rabatę). Chyba jutro wg kalendarza księżycowego będzie dobry dzień na wysadzanie i wysiewanie....
Dzisiaj jeszcze dwa widoczki z mojego ogrodu - niepotrzebna jest tam moja osoba, ale mój M. nie lubi fotografować samych roślinek, taką ma dziwną fanaberię....Jedno zdjęcie przedstawia KALINĘ Boule de neige, a drugie fragment mojego kącika wypoczynkowego Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”