Marysiu jak będziesz wiedziała więcej daj znać, chętnie bym przyjechała.amba19 pisze:Przed chwilą usłyszałam w naszym Gdańskim radiu bardzo interesującą wiadomość.
Otóż w miejscowości Mokry Dwór pod Pruszczem Gd. na przełomie kwietnia i maja ma się odbyć impreza polegająca na układaniu kwiatowych dywanów z kwiatów tulipanów, pochodzących z profesjonalnych hodowli, których jest wiele na Żuławach. Hodowcy scinają kwiaty(same główki) w tym okresie i całymi przyczepami wywożą na śmietnisko. W tym roku postanowiono je wykorzystać w wyżej opisany sposób. Powiem Wam że ja nie mogę się już doczekać tego widowiska
Działka na Kaszubach - amba 19 cz.2
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
empuza pisze:Marysiu jak będziesz wiedziała więcej daj znać, chętnie bym przyjechała.amba19 pisze:Przed chwilą usłyszałam w naszym Gdańskim radiu bardzo interesującą wiadomość.
Otóż w miejscowości Mokry Dwór pod Pruszczem Gd. na przełomie kwietnia i maja ma się odbyć impreza polegająca na układaniu kwiatowych dywanów z kwiatów tulipanów, pochodzących z profesjonalnych hodowli, których jest wiele na Żuławach. Hodowcy scinają kwiaty(same główki) w tym okresie i całymi przyczepami wywożą na śmietnisko. W tym roku postanowiono je wykorzystać w wyżej opisany sposób. Powiem Wam że ja nie mogę się już doczekać tego widowiska
Masz to jak w banku!
Postaram się dowiedzieć więcej na ten temat i będę was informować na bieżąco. Może uda nam się spotkać

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Sezon 2009 - rozpoczęty!
Pierwszy wysiew już za mną. Pierwiosnek ząbkowany (wyciągnięty z zamrażalnika) już posiany. I co teraz z nim zrobić? Na parapet czy na balkon?
No i mam kolejny nabytek. Pojechałam po ziemię do centrum ogrodniczego a wróciłam z kolejnymi cebulkami - to jest Leucocoryne czyli ..... męczennica. Zawsze myślałam że męczennica to passiflora czyli pnącze. A to są cebulki i będą miały 40 cm wysokości.
. Czy ktoś miał tę roślinę - chodzi mi o to że nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy cebulki wykopuje się na zimę?
Pierwiosnek
Męczennica(?)

Pierwszy wysiew już za mną. Pierwiosnek ząbkowany (wyciągnięty z zamrażalnika) już posiany. I co teraz z nim zrobić? Na parapet czy na balkon?
No i mam kolejny nabytek. Pojechałam po ziemię do centrum ogrodniczego a wróciłam z kolejnymi cebulkami - to jest Leucocoryne czyli ..... męczennica. Zawsze myślałam że męczennica to passiflora czyli pnącze. A to są cebulki i będą miały 40 cm wysokości.

Pierwiosnek
Męczennica(?)

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu, wydaje mi się,że męczennicę ma w swoim Ranczu Nokły Tadeusz 48, to by wiedział,czy jej nie trzyma w pudle ze styropianu niewykopanej?Coś tak mi świta.Teraz rozumiem, bo także myślałam o pnączu.Znalazłam tylko,ze wysadzanie III/IV na głębokość do 5 cm i w rozstawie 5 na 5 cm.Kwitnie VII/VIII.
Pierwsza cebulowa męczennica jest z niemieckiego portalu, pozostałe francuskie.Bardzo subtelna jest ta trzecia od lewej.

Pierwsza cebulowa męczennica jest z niemieckiego portalu, pozostałe francuskie.Bardzo subtelna jest ta trzecia od lewej.