Smolkus1993 pisze:Powiedźcie mi która odmiana jest lepsza Malinowy ożarowski ,rumba ożarowska,Krakus chodzi mi m.in o plenność . I czy wy już rozsialiście swoje pomidorki.
Smolkus1993- jak Ja mam Ci odpowiedzieć , jak nie wiem jak smaki pomidorów preferują Twoje kubki smakowe. Co mnie smakuje, to ja wiem i też pod tym kątem zakupuję odpowiednie odmiany pomidorów.
Czytam Wasze zapytania, jak smakuje taka , czy inna ,wymieniona przez Was odmiana pomidora i i nadziwić się nie mogę że zadajecie takie pytania. Przecież każdy człowiek ma inne kubki smakowe, i ten sam smak każdy inaczej odczuwa. Najlepszym doradcą jest skosztowanie przez siebie odpowiedniej odmiany pomidora, i w ten sposób wybranie odpowiadającej naszym smakom odmiany . W handu są setki odmian pomidorów i każdy może sobie dobrać odmianę do swojego smaku.
Pomijam istotną uwagę, że o smaku decyduje w niewielkim zakresie odmiana pomidora, znacznie większą rolę w nadaniu odpowiedniego smaku owocu pomidora ma sposób uprawy oraz dostarczane podczas tej uprawy składniki pokarmowe. Inaczej będzie smakował pomidor uprawiany w ziemi , na naturalnym nawozie( obornik, czy kompost) , a inaczej na innych nawozach,czy na przenawożonej ziemi.
By najlepiej dopasować odmianę pomidora do własnych potrzeb smakowych najlepiej kupić kilka, czy kilkanaście odmian pomidora, wysiać po kilka nasion każdej odmiany , oznaczyć co,gdzie jest, posadzić je do gruntu, czy donicy , doczekać się plonów( uprawa każdej z odmian jest jednakowa) i wtedy wybrać co komu smakuje.
Pytanie innych, co dla mnie dobre, jest pójściem na skróty( które zazwyczaj są dłuższe niż nam się wydaje).
Rozumiem że niektórzy by chcieli już ,tak bez czekania, ale tak się nie da, nie tylko z uprawą pomidorów.
Od dłuższego czasu czytam Wasze posty, obserwuje , jak chcecie wyważać ,już wyważone drzwi, a wystarczy (dla chcących) usiąść na godzinę, czy dwie przed komputerem ,wpisać do wyszukiwarki temat pomidory, a tam wszystko pisze, nikt nic nowego nie wymyśli w tym zakresie, na tym forum preferujemy tradycyjne uprawy, a te się od lat nie zmieniają.
Przepraszam że się rozpisałem ,ale dłużej już nie mogłem wytrzymać, wybaczcie,jeżeli kogoś uraziłem.