Sparaxis pochodzi z Afryki Południowej. W naszych warunkach do obfitego zakwitnięcia niezbędna jest chłodna i deszczowa wiosna. Stanowisko słoneczne z dobrym drenażem. W zeszłym roku byłam zaskoczona, bo zakwitły wszystkie posadzone cebulki. Niemniej w gruncie dużo lepiej udają się sprekelie i ismeny.
Ogród -mój azyl cz.1
-
Monia68
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu, dziękuję za zdjęcia
Sparaxis pochodzi z Afryki Południowej. W naszych warunkach do obfitego zakwitnięcia niezbędna jest chłodna i deszczowa wiosna. Stanowisko słoneczne z dobrym drenażem. W zeszłym roku byłam zaskoczona, bo zakwitły wszystkie posadzone cebulki. Niemniej w gruncie dużo lepiej udają się sprekelie i ismeny.
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje kochani za wizytę i rady odnośnie sparaxisa .Kupiłam go ,bo spodobały mi się jego kwiaty na zdjęciu .Nic o nim nie napisali ,więc kupiłam w ciemno .Dopiero w necie poczytałam .Jest troszkę skomplikowany w uprawie i nie wiem ,czy sobie poradzę .Jeśli nie ,to trudno ,strata nie będzie zbyt kosztowna .Może się uda i będę cieszyć oczęta jego pięknymi kwiatami .Wyczytałam ,że pochodzi z rodziny kosaćcowatych ,ale bardziej przypomina w uprawie frezje .
Sadzi się je w marcu ,kwietniu ,a kwitnie już w kwietniu ,maju .Więc bardzo szybko po posadzeniu .
Sadzi się je w marcu ,kwietniu ,a kwitnie już w kwietniu ,maju .Więc bardzo szybko po posadzeniu .
-
x-d-a
-
x-d-a
Witaj Jolu, życzę Ci, żeby z tych cebulek wyrosły piękne kwiaty, a róże dobrze się przyjęły. Chętnie obejrzę potem zdjątka z Twojego wiosennego ogrodu. Ja też w sobotę wybieram się do marketu ogrodniczego, bo muszę kupić ziemię i keramzyt, ale na pewno nie przejdę obojętnie obok cebul i nasionek. Pozdrowienia
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MONIKO ,MAJU, DALO I GABRIELO ,dziękuje ,że zaglądacie do mnie .
Cebulowych u mnie było sporo ,aż trudno wybrać ,mnóstwo dalii ,lilii,pustynników itd.,ale wydaje mi się ,że ceny dość wysokie .Za 1 kłącze pustynnika 10 zł ,to chyba lekka przesada .W ,,cebulach ,,to samo kłącze kupiłam za 6,99.Różnica spora .
Kupiłam też 4 olbrzymie wory torfu ,przyda się ,bo jak zaczną przychodzić wszystkie moje zamówione roślinki ,trzeba będzie im troszkę dogodzić .
Życzę wszystkim miłego dnia .
U mnie zima straszna ,śniegu prawie po kolana i cały czas jeszcze pada.
Cebulowych u mnie było sporo ,aż trudno wybrać ,mnóstwo dalii ,lilii,pustynników itd.,ale wydaje mi się ,że ceny dość wysokie .Za 1 kłącze pustynnika 10 zł ,to chyba lekka przesada .W ,,cebulach ,,to samo kłącze kupiłam za 6,99.Różnica spora .
Kupiłam też 4 olbrzymie wory torfu ,przyda się ,bo jak zaczną przychodzić wszystkie moje zamówione roślinki ,trzeba będzie im troszkę dogodzić .
Życzę wszystkim miłego dnia .
U mnie zima straszna ,śniegu prawie po kolana i cały czas jeszcze pada.