Moja przestrzeń - koza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam nasionka firmy nieznanej... TerraDena
Warzywniak : Kapusta brukselska(życzenie M), arbuz (eksperyment), ogórki : IZYD i KRONOS SKIERNIEWICKI
Kwiaty : Portulaka (swoim zebranym mało ufam|), przypołudnik (j.w), gazania, przegorzan niebieski, orlik pospolity, i znów nasturcja pnąca wysoka (firma ? - nasionka znaku TIP :lol: )
Znakiem TIP czyli wg najtańsze (wykiełkują? ) dodatkowo koper kupiłam.... I wiecie co . W Realu były nasionka firmy zachodniej ( nie zanotowałam nazwy) ale ceny torebek 6-8 PLN!!!! ;:98
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uluś, aleś tego nakupiła :roll: ...arbuzami mnie zaskoczyłaś :roll: ale trzymam kciuki :D
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ulka, dlaczego nie ufasz swoim nasionom? :shock: One lepsze od tych kupionych, bo na pewno swieże, a kupione - różnie bywa :roll:
A w magii to ja sama taka mocna nie jestem :( Potrzebuję wsparcia.
Ale jak się trochę dobrych wiedźm uzbiera, to na pewno piękną magię wykrzesamy :lol:
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś!! Nasiona dimorfoteki i słonecznika pierwszy raz zbierałam po sezonie 2007 .
I tylko ich... W 2008 sprawdziły się na 100% ale to te najłatwiejsze.... W ubiegłym roku zebrałam wszystko co się dało :lol: Ale czy dobrze, we właściwym czasie ?? Prawda wyjdzie na jaw niedługo :lol: Jak wyjdzie, to z całą pewnością bedę sie dzielić i zachwalać. Teraz mam tylko pewność do nasionek kleomy, maku, tykw i innych łatwych !! Oczywiście diimorfoteka i słoneczniki :lol: :lol: :lol:
A co do magiii !!!! Służę pomocą ;:15 Czarujmy ,by "Berty" nas omijały i wiosna szybko przyszła!!! Kiedy i u kogo zbieramy wszystkie siły , by marzenia o szybkiej wiośnie zapewnić????
Gucia!!! Powiem tak !! Uwielbiam konsumować arbuza. :lol: A jak te nasionka zobaczyłam i poczytałam na torebce to wyszło na to, że mogę mieć nadzieję... Ja też nie wierzę ale za niecałe 3 PLN... można się łudzić !!!!!!!!
Buziaki serdeczne - koza
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ula odbierz maila. Próbowałam z melonami i nie wyszło.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czemu miałabys "źle" zebrac nasionka? :shock: Portulaka sama wysiewa się jak chwast, to czemu miałaby nie wzejść wysiana? Wszystkie wzejdą! ;:333
A z tymi czarami, to moze lepiej poczekać. Dopiero luty mamy :? Czy aby nie za wiele chcemy? W lutym wiosna? :shock: :lol:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ostatecznie luty sobie odpuścimy, ale w marcu musi być koniecznie...bo mnie już chyba sz....g trafi w domu :evil:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W marcu musi ;:228 :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ulka u nas melony i arbuzy to tylko pod osłonami mają szansę.
Potrzebują bardzo pulchnej i żyznej ziemi oraz dobrego nawodnienia ptzez cały czas wegetacji.
Chorują jak nasze ogórki, więc jak najdalej od ziemniaków.
Udać Ci się może na ziemi kompostowej i pod folią zawieszoną na łukach z drutu.
Możesz też spróbować na czarnej folii, która przyciąga i kumuluje ciepło na korzeniach a dookoła obsadzić grzędami z innymi roślinami lub plecionym płotkiem z wikliny, brzozy czy innych gałązek.
Poza tym musisz profilaktycznie ich opryskiwać choćby mlekiem czy szałwią, żeby nie chorowały.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Iza!! Święte słowa :D :D :D Czy można u Ciebie nasze wczorajsze ustalenia ogłosić ???
Grażynko!!! Z tym arbuzem oczywiście przesadziłam !!!! Ale spróbuję , foliowy namiocik dostanie, nawozu dostatek, a ziemniaków nie sadzę :lol: Dzięki za wskazówki !!!
U mnie pada praktycznie bez przerwy od piątku !!! Osiedlowych dróg ani chodników nikt nie odśnieża. Trawniki i ich krawężniki na osiedlu tworzą jednolity biały snieżny całun. Łatwo o wywrotkę ;:214
Ale co tam u mnie w Mysłowicach....... wiem , że ranczo zasypane!!! I wiem, że mieszkańcy wsi (ranczo za wsią) są dojazdowo odcięci od świata.... Mają nadzieję, że jutro jakiś pług umożliwi im przejazd do większej miejscowości . Trzymam za nich kciuki !! Dobrze , że choć połączenia komórkowe działają. Pozdrawiam serdecznie - koza
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ulko, jasne! Ogłosić mozemy i u mnie, i u Ciebie, i gdzie jeszcze się da :lol:

U mnie też cały czas padało, właśnie teraz przestało. Ale mam już własne góry na podwórku :lol:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

koza pisze:Czy ja dobrze rozumiem ???Mogę siać w pojemniczkach po jajkach ???? A czy wtedy roślinkę z pojemniczkiem można do ziemi ???? Tektura (to chyba jakiś rodzaj tektury) sam się rozłoży ???
Ubiegłoroczne doświadczenia z siania w kubeczkach po jogurcie i przesadzania do ziemi roślinek nie napawają mnie optymizmem!!! Gromadzę więc od jakiegoś czasu tekturowe rolki na który papier toaletowy był nawinięty , czym wzbudzam zresztą chichot M :lol: Ale pojemników po jajkach też mam sporo !!!
Pozdrowionka i buziaki - koza
Tektura i papier to celuloza, Uluś.
A celuloza, to część łykowatych komórek roślinnych,
dziękim którym krzewy, drzewa i bylinki, stoją sztywno i prosto do góry. :lol:
Więc wytłoczek jajeczny z nasionkiem, to nic innego, jak nowa roslinka,
w koszulce ze starej rośliny. :lol:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uli jeszcze dzisiaj nie widać, czy całkiem ją zasypało? Na ranczo śnieg to chyba dobrze, bo roślinki okryte. :lol:
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ulka pewnie medytuje na kiedy dać hasło do zlotu.
Trzeba jej nie przeszkadzać, żeby wróżba dobrze wypadła i wiosna szybko wróciła. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ulka buziaki przesyła
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”