Ćmówki z PESTKĄ@
storczykowawiem ,ze vandy uprawiane są inaczej,dlatego opisałam to co widzialam i o czym opowiadał wlasciciel szklarni.Z cala pewnością to osoba kompetentna z doświadczeniem.Nikogo nie zmuszam do takiej hodowli.Opisałam to czego sie dowiedziałam.Dla mnie to była bardzo ciekawa lekcja i zupelnie co innego niz slyszałam i czytałam.Poza tym był to program bardzo dobry dla tych ,ktorzy uwazają ,ze storczyki to bardzo wymagajace kwiaty.
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda, że nie oglądałam tego programu, ale może będzie jeszcze okazja
A co do uprawy Vand w podlożu czy bez, myślę że każdy sam musi wybrać metodą odpowiednią do warunków panujących w konkretnym domu. Na wystawie widziałam Vandy w doniczkach z podłożem i takie bez. Mam jedną Ascocendę i po przeczytaniu wielu opinii z różnych for storczykowch umieściłam ją w wazonie. Jak do tej pory (mam ją od wrześnie 2008r) rośnie dobrze i właśnie wypuszcza pęd 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aldonko bardzo ładnie prezentują się Twoje storczyki w osłonkach, i co najważniejsze, nie będą się już przewracały,
,,Ciapatek,,
pięknie Ci zakwitł, czy ma dużo pąków
A program ,,Rok w ogrodzie,, oglądałam, faktycznie bardzo ciekawy.Staram się oglądać go w każdą sobotę, ponieważ wielu interesujących rzeczy można sie dowiedzieć się, i przekazanych w bardzo dostępny sposób 
AGNESSJa tez czekam na ten program co sobotę i wląsciwie tylko dla tego budzę sie o tej porze.Leze sobie w wyrku z kawą i ogladam.Bardzo ciekawy program ,zwlaszcza jak mamy oprocz kwiatów domowych ogrody pełne krzewów,drzew i kwiatów,Dużo sie można ciekawych zeczy dowiedzieć.MAMBOno ja tez tak myśle ,ze każdy hodujacy storczyki ma już odpowiednio wypracowaną technikę uprawy,ale dla poczatkujących,,,wydaje mi się ,ze to najlepszy sposob na hodowlę vandy.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja nigdy nie widziałam Vand w podłożu, wszystkie które widziałam były w wazonach lub wiszące. ja uprawiam w wazonach. uprawa na wisząco bardziej nadaje się do szklarni, gdzie Vanda może wisieć pod sufitem i po moczeniu woda sobie kapie na ziemię, a w domu kapałaby na podłogę albo parapet. żeby moje Vandy wsadzić do ziemi, musiałabym mieć bardzo duże i szerokie doniczki, bo 2 moje Vandy mają korzenie bardzo rozrośnięte na boki, jednej korzenie zamiast w dół sterczą do góry, a 4. ma normalnie w dół, ale długie.Mamba pisze:Szkoda, że nie oglądałam tego programu, ale może będzie jeszcze okazjaA co do uprawy Vand w podlożu czy bez, myślę że każdy sam musi wybrać metodą odpowiednią do warunków panujących w konkretnym domu. Na wystawie widziałam Vandy w doniczkach z podłożem i takie bez. Mam jedną Ascocendę i po przeczytaniu wielu opinii z różnych for storczykowch umieściłam ją w wazonie. Jak do tej pory (mam ją od wrześnie 2008r) rośnie dobrze i właśnie wypuszcza pęd
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
-
elizabett-1977
- 200p

- Od: 20 sty 2009, o 14:12
Pestka,ja trzymam swoje storczyki w szklanych osłonkach,w których na dnie są ozdobne kamienie.Jak myślisz,czy zamiast tych kamieni magłabym dać keramzyt tak jak Ty do swoich plastikowych osłonek?PESTKA@ pisze:Zakupiłam dziś doniczki do storczyków.Co prawda plastikowe,ale już szalu dostawałam .Co jakiś czas ktoryś ze storczyków leżał.Może nie są piekne ,ale jak się ma duzo storczyków to nie mozna sobie powolic na donice za 20 zł.Te doniczki mają w środku nózki na których zatrzymuje się doniczka,a w to miejsce mozna wsypac wilgotny keramzyt.Wybrałam dwa kolory,bo nie było z jednego koloru tyle sztuk.Kolorki doniczek były piekne,jak tęcza,ale nie każdemu ostry róż do pokoju pasuje ,Jak się ogarnę z nimi wstawię fotkę.

A "ciapatek" piękny.
-
Grymasella
- 200p

- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
-
Grymasella
- 200p

Ja z kolei sadzę storczyki w wiklinie, glinie i w tym szkle własnie. Zawsze z grubą warstwą keramzytu na dnie.
a swoją drogą - nabyłam drogą kupna w castoramie metalową kuwetę - i w niej fajnie mieszczą się cztery cambrie. Jak ktoś lubi zimny metal to polecam bo grosze kosztuje taka kuweta (5-6 zł) a zasłania brzydki plastik a jednoczesnie na dnie miesci sie duuuzo keramzytu
Do tej kuwety wstawilam storczyki wraz z doniczkami.
a swoją drogą - nabyłam drogą kupna w castoramie metalową kuwetę - i w niej fajnie mieszczą się cztery cambrie. Jak ktoś lubi zimny metal to polecam bo grosze kosztuje taka kuweta (5-6 zł) a zasłania brzydki plastik a jednoczesnie na dnie miesci sie duuuzo keramzytu
Grymaselkoto wspanialy pomysł z tą kuwetą.Może nie każdemu pasuje taka ozdoba ,ale ja już mam wizje pomalowania jej na stare antyczne zloto i to by bylo to co mi pasuje w pokoju.Kochana możesz zrobic fotke tej kuwetki???? Mozna pzreciez taka kuwetę przemalowac ,albo inaczej ozdobić według wlasnego pomyslu i tego co nam pasuje.Gdzie te kuwetki są???? W jakim dziale????
-
Grymasella
- 200p