Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

storczykowawiem ,ze vandy uprawiane są inaczej,dlatego opisałam to co widzialam i o czym opowiadał wlasciciel szklarni.Z cala pewnością to osoba kompetentna z doświadczeniem.Nikogo nie zmuszam do takiej hodowli.Opisałam to czego sie dowiedziałam.Dla mnie to była bardzo ciekawa lekcja i zupelnie co innego niz slyszałam i czytałam.Poza tym był to program bardzo dobry dla tych ,ktorzy uwazają ,ze storczyki to bardzo wymagajace kwiaty.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda, że nie oglądałam tego programu, ale może będzie jeszcze okazja :roll: A co do uprawy Vand w podlożu czy bez, myślę że każdy sam musi wybrać metodą odpowiednią do warunków panujących w konkretnym domu. Na wystawie widziałam Vandy w doniczkach z podłożem i takie bez. Mam jedną Ascocendę i po przeczytaniu wielu opinii z różnych for storczykowch umieściłam ją w wazonie. Jak do tej pory (mam ją od wrześnie 2008r) rośnie dobrze i właśnie wypuszcza pęd :heja
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aldonko bardzo ładnie prezentują się Twoje storczyki w osłonkach, i co najważniejsze, nie będą się już przewracały, :D ,,Ciapatek,, :D pięknie Ci zakwitł, czy ma dużo pąków :?: A program ,,Rok w ogrodzie,, oglądałam, faktycznie bardzo ciekawy.Staram się oglądać go w każdą sobotę, ponieważ wielu interesujących rzeczy można sie dowiedzieć się, i przekazanych w bardzo dostępny sposób :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESSJa tez czekam na ten program co sobotę i wląsciwie tylko dla tego budzę sie o tej porze.Leze sobie w wyrku z kawą i ogladam.Bardzo ciekawy program ,zwlaszcza jak mamy oprocz kwiatów domowych ogrody pełne krzewów,drzew i kwiatów,Dużo sie można ciekawych zeczy dowiedzieć.MAMBOno ja tez tak myśle ,ze każdy hodujacy storczyki ma już odpowiednio wypracowaną technikę uprawy,ale dla poczatkujących,,,wydaje mi się ,ze to najlepszy sposob na hodowlę vandy.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mamba pisze:Szkoda, że nie oglądałam tego programu, ale może będzie jeszcze okazja :roll: A co do uprawy Vand w podlożu czy bez, myślę że każdy sam musi wybrać metodą odpowiednią do warunków panujących w konkretnym domu. Na wystawie widziałam Vandy w doniczkach z podłożem i takie bez. Mam jedną Ascocendę i po przeczytaniu wielu opinii z różnych for storczykowch umieściłam ją w wazonie. Jak do tej pory (mam ją od wrześnie 2008r) rośnie dobrze i właśnie wypuszcza pęd :heja
ja nigdy nie widziałam Vand w podłożu, wszystkie które widziałam były w wazonach lub wiszące. ja uprawiam w wazonach. uprawa na wisząco bardziej nadaje się do szklarni, gdzie Vanda może wisieć pod sufitem i po moczeniu woda sobie kapie na ziemię, a w domu kapałaby na podłogę albo parapet. żeby moje Vandy wsadzić do ziemi, musiałabym mieć bardzo duże i szerokie doniczki, bo 2 moje Vandy mają korzenie bardzo rozrośnięte na boki, jednej korzenie zamiast w dół sterczą do góry, a 4. ma normalnie w dół, ale długie.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W programie korzenie vandy zostały przycięte tak aby zmieściły się do doniczki.I nawet właściciel nie bal się ,ze spowoduje to gnicie korzeni.Przed wsadzeniem do podloża korzenie potraktował bioseptem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja bym tak nie chciała robić moim Vandom, według mnie i tak mają za mało korzeni.
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

PESTKA@ pisze:Zakupiłam dziś doniczki do storczyków.Co prawda plastikowe,ale już szalu dostawałam .Co jakiś czas ktoryś ze storczyków leżał.Może nie są piekne ,ale jak się ma duzo storczyków to nie mozna sobie powolic na donice za 20 zł.Te doniczki mają w środku nózki na których zatrzymuje się doniczka,a w to miejsce mozna wsypac wilgotny keramzyt.Wybrałam dwa kolory,bo nie było z jednego koloru tyle sztuk.Kolorki doniczek były piekne,jak tęcza,ale nie każdemu ostry róż do pokoju pasuje ,Jak się ogarnę z nimi wstawię fotkę.
Pestka,ja trzymam swoje storczyki w szklanych osłonkach,w których na dnie są ozdobne kamienie.Jak myślisz,czy zamiast tych kamieni magłabym dać keramzyt tak jak Ty do swoich plastikowych osłonek? Obrazek
A "ciapatek" piękny.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie ,ze możesz.Z całą pewnością bedzie to lepsze dla storczyków.Kamienie pieknie sie prezentują w twojej doniczce.Ja niestety nie mogę sobie pozwolic na szklane....Mam za duzo storczyków.Byla by to fonansowa ruina dla mnie :wink:
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37

Post »

mam kilka phalaenopsisów posadzonych w tych doniczkach szklanych, z keramzytem na dnie. Może uda mi się dziś wrócić za dnia do domu to zrobię zdjęcia. Taki sposób uprawy służy tym moim brzydalom.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam oslonki roznego typu.....plastikowe,wiklinowe,gliniane ,ale w każdej jest na dnie keramzyt.Kązdemu storczykowi sluzy taka uprawa,bo keramzyt oddaje wilgoć kiedy jest tego potrzeba ,a kiedy jest za mokro w korzeniach po prostu go zabiera.Poza tym jest jakas cyrkulacja powietrza....
Grymasella
200p
200p

Post »

Ja z kolei sadzę storczyki w wiklinie, glinie i w tym szkle własnie. Zawsze z grubą warstwą keramzytu na dnie.
a swoją drogą - nabyłam drogą kupna w castoramie metalową kuwetę - i w niej fajnie mieszczą się cztery cambrie. Jak ktoś lubi zimny metal to polecam bo grosze kosztuje taka kuweta (5-6 zł) a zasłania brzydki plastik a jednoczesnie na dnie miesci sie duuuzo keramzytu :) Do tej kuwety wstawilam storczyki wraz z doniczkami.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grymaselkoto wspanialy pomysł z tą kuwetą.Może nie każdemu pasuje taka ozdoba ,ale ja już mam wizje pomalowania jej na stare antyczne zloto i to by bylo to co mi pasuje w pokoju.Kochana możesz zrobic fotke tej kuwetki???? Mozna pzreciez taka kuwetę przemalowac ,albo inaczej ozdobić według wlasnego pomyslu i tego co nam pasuje.Gdzie te kuwetki są???? W jakim dziale????
Grymasella
200p
200p

Post »

więc właśnie z przemalowaniem będzie kłopot - bo forma zostanie. A ta jest taka jakby stworzona do stali. Zrobię zdjęcia, wkleję.
I u nas stoi toto przy kwiatach - przenieśli bo wczęsniej było na metalowym i tam nie szło. Więc patrz raczej na metalowy w pierwszej kolejności.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie...Widzisz no dobrze ze spytałam gdzie to stoi.Czekam na fotki... :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”