Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taki wiszący kwietnik AnnoL, to bardzo praktyczne rozwiązanie :wink:
Też mam wiszący na łańcuchach w południowym oknie, prawie pod sufitem.
Jednak nie trzymam tam storczyków. Za upalnie.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Moja skrzynka wisi jakieś 110 cm od sufitu, mam tam cały czas termometr , którym kontroluje temperaturę. Latem,gdy jest ciepło mam zrobioną mikro wentylację w pokoju a gdy jestem w domu okno lub balkon są otwarte więc nie ma tam aż tak gorąco. Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

W środku doniczki są nozki ,ktore przytrzymuja doniczkę.
....to zakupiłaś doniczki, czy osłonki :?: :shock: :?:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

fajne te doniczki

ja tez niedawno na allegro kupowałam plastikowe osłonki, co prawda doniczka wchodzi cała do osłonki, ale za to osłonka jest szersza i spokojnie powietrze dochodzi.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Hibiskus

Moje piekne Storczyki

Post »

PESTKA@ pisze:Witaj HIBISKUSna forum :P Pochwal się swoimi storczykami.
Obrazek :lol:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

HIBISKUSmasz cudowne storczyki.Ten rozowy jest przepiekny :lol: Są piekne i zdrowe.Opowiedz mnam coś o nich i o sobie....Ewo przepraszam..to oslonki oczywiście sąMała Mi te oslonki tez sa szersze u góry i zwężaja się ku dołowi.Na zdjeciu tego nie widac ,ale mają bardzo fajny wyglad lekkiej klepsydry.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ogladaliście w sobote o 7,30 na tv pr 1 rok w ogrodzie? Sluchajcie..myślałam ,ze umrę z radości.Program był o storczykach.Były porady zwiazane z przesadzaniem i pielegnacją i potrzebami storczyków.Pan ,ktory zajmuje sie storczykami pokazałreanimacje vandy Pokazał jak ciąć korzenie i jakie maja byc usunięte(nie tylko suche),ze przed posadzeniem w podloże.....TAK, W PODLOŻE a nie wisząca vanda z korzeniami na powietrzu; nalezy je spryskać woda z biochikolem i wsadzić do podloża w doniczkę nieprzeźroczystą i nie podlewac ok 2 tygodnie.Stwierdził ,ze vandy w naszym klimacie najlepiej sadzić do doniczek ,bo tylko wtedy możemy im zapewnić dobre warunki.Przyznam sie ,ze to mnie zaskoczyło.Zupelnie coś innego niż slyszałam i czytałam.Poza tym pokazane były storczyki zraszane wodą,bardzo mokre.Nikt im nie wyciera tam stożka wzrostu i zupełnie nic sie nie dzieje ,a wręcz TAK MA BYĆ.Kiedyś w moim wątku pisałam o wystawianiu storczyków na deszcz i podnioslo się ,,larum,,ze tak nie powinno sie robić,bo storczyki gniją.Ja tego u siebie nie zauwazyłam.Zraszam je codziennie z rana i zaden nie zgnił.Bylo coś dla konseserów wanilii(jak ja rozmnażać)Naprawde fantastyczny program.Bez żadnych udziwnień ,prosto wytłumaczona pielęgnacja storczyków.
A teraz się pochwalę moim nowo rozkwitniętym ciapusiem :wink: Śmieszy mnie ten jego ,,nosek,, jak u królika hihihiObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazwyczaj oglądam ten program a w sobotę przegapiłam a szkoda. Z tego co piszesz fajne rzeczy były mówione i zapewne pokazywane. Ta doniczka dla Vandy to ma być przezroczysta czy nie? Jeśli pamiętasz w jakie podłoże powinno się ją umieścić? Moja mama ma ale zielone liście przyrastają ale od 2 lat nie zakwitła. Może jakbym ją przesadziła do doniczki to by pomogło?
Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pan pokazal dokładnie w co przesadzał.To była mieszanka keramzytu ,wlukien kokosowych i dużych kawalków kory.Wydaje mi się ,ze to była typowa mieszanka z CASTORAMY(identyczną kupiłam,biały worek z nadrukiem storczykowym) na dno doniczki dodał pokruszony styropian ,vandę i podloże ,ktore wsypywal i opukiwał doniczkę.Doniczka była zwykła przemyslowa ,brązowa nieprzeźroczysta.Korzenie usunoł suche i te ,ktore były ułamane lub przełamane(żeby nie chorowały i nie gniły)Vanda była wsadzona do doniczki razem z koszyczkiem,w ktorym rosła(pan nie kazal jej usówać) Ciekawe co na ten temat powiedzą właściciele vandy ,ktorą uprawiają wisząca w oknie z korzeniami na zewnątrz.To zupełnie coś innego niz czytałam na forum.Pan ,ktory goscił w szklarni TV powiedzial wyraźnie ,ze to jedyna dobra droga w uprawie vandy w naszym klimacie,,domowym,,Mial się czym pochwalić,okazy mial piekne i bardzo ,bardzo dużo.....
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zamówiłam podłoże w Orchidsklepiku. Myślę, że takie podłoże będzie dobre. Co o tym myślisz?
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja go nigdy nie miałam ,ale wiem z opinii forumowiczek ,ze to najlepsze podloże jakie może byc dla storczyków.Najbardziej profesjonalne.To podloże jakie mogę mieć(dostępne w sklepie) odpowiada moim storczykom wiec nie szukam dalej ,ale gdybym miala wybierac na pewno bym zamówiła w ORCHIDSKLEPIKU
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja blisko siebie nie mam, w sklepach ogrodniczych to co sprzedają nie nadaje się do storczyków. Nie mając wyjścia zawsze zamawiam tam. Dziękuję ;:77
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ogladaliście w sobote o 7,30 na tv pr 1 rok w ogrodzie? Sluchajcie..myślałam ,ze umrę z radości.Program był o storczykach.Były porady zwiazane z przesadzaniem i pielegnacją i potrzebami storczyków.Pan ,ktory zajmuje się storczykami pokazałreanimacje vandy Pokazał jak ciąć korzenie i jakie maja być usunięte(nie tylko suche),ze przed posadzeniem w podloże.....TAK, W PODLOŻE a nie wisząca vanda z korzeniami na powietrzu; nalezy je spryskać woda z biochikolem i wsadzić do podloża w doniczkę nieprzeźroczystą i nie podlewac ok 2 tygodnie.Stwierdził ,ze vandy w naszym klimacie najlepiej sadzić do doniczek ,bo tylko wtedy możemy im zapewnić dobre warunki.Przyznam się ,ze to mnie zaskoczyło.Zupelnie coś innego niż slyszałam i czytałam.Poza tym pokazane były storczyki zraszane wodą,bardzo mokre.Nikt im nie wyciera tam stożka wzrostu i zupełnie nic się nie dzieje ,a wręcz TAK MA BYĆ.Kiedyś w moim wątku pisałam o wystawianiu storczyków na deszcz i podnioslo się ,,larum,,ze tak nie powinno się robić,bo storczyki gniją.Ja tego u siebie nie zauwazyłam.Zraszam je codziennie z rana i zaden nie zgnił.Bylo coś dla konseserów wanilii(jak ja rozmnażać)Naprawde fantastyczny program.Bez żadnych udziwnień ,prosto wytłumaczona pielęgnacja storczyków.
ja w to nie wierzę. zawsze najchętniej stosuję sprawdzone metody, nie lubię ryzykować. moim Vandom jest dobrze bez podłoża więc tak je zostawię. odkąd mam Vandy wiem, że powinny być bez podłoża i tak je uprawiam. stoją sobie w wazonach, co kilka dni wyciągam je i moczę w wiaderku z wodą. uprawiam tak Vandy odkąd je mam i nie narzekam.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

PESTKA@ pisze:Czy ogladaliście w sobote o 7,30 na tv pr 1 rok w ogrodzie
o tej godzinie zwykle przewracam się na drugi bok ;)

przez kilkanaście tygodni do "porannego" wstawania motywował mnie J23 :D
Edyta
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

AnnaL pisze:Ja zamówiłam podłoże w Orchidsklepiku. Myślę, że takie podłoże będzie dobre. Co o tym myślisz?
podłoże z Orchidsklepiku wielu storczykarzy uważa za najlepsze.. można je kupić nie tylko wysyłkowo (u nas jest np. w LM - cena taka sama jak na stronie www)
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”