Roślinki Ani ;-)
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- Andziax007
- Kontakt:
- Andziax007
- Kontakt:
- Andziax007
- Kontakt:
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, bardzo ciekawe ubarwienie ma to Twoje syngonium.
Benek na pewno odbije. Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał
. Nie zmieniałaś mu czasami miejsca? Czasami benek traci listki po przelaniu, lub gdy stoi w przeciągach. To bardzo kapryśna roślinka. Moje uwielbiają zraszanie-robię im codziennie delikatne spryskiwanko, nie znoszą kiedy przekręcam doniczkę. Z miejsca sypią listkami 
Benek na pewno odbije. Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- Andziax007
- Kontakt:
- selene
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2008, o 00:29
Fikus reaguje na zmienny kąt padania światła. Mam dość dużego beniamina, który do jesieni ubiegłego roku rósł w kuchni przy oknie południowo zachodnim i by równomiernie rozrastał się- co tydzień przekręcałam go o 2-3 cm zgodnie ze wskazówkami zegara. Jesienią wstawiłam do kuchni kwietnik a fikusa przeprowadziłam do mojego pokoju , ale w miejsce gdzie nad nim wisi lampa energooszczędna.Mieszkanie mam ciemne bo sąsiedni dom skutecznie ogranicza dostęp światła więc doświetlam rośliny, ale tak urządziłam swój kącik z roślinami , że i ja z tego doświetlania korzystam. Beniamin nie zgubił żadnego listka po tej przeprowadzce i tutaj też go co tydzień przekręcam - może się przyzwyczaił? Dodatkowo przez okres jesienno- zimowym drastycznie ograniczam podlewanie fikusów , ale ja mam bardzo zimne mieszkanie w starym budownictwie.

Pozdrawiam.
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Jeśli dawno nie był przesadzany, albo gdy bryła korzeniowa jest już mocno przerośnięta, to jak najbardziej na wiosnę możesz mu zafundować nowe podłoże i większą doniczkęAndziax007 pisze:Miał zmieniane miejsce jak się przeprowadzaliśmy ale to buło jakiś rok temu a mimo to dalej gubi listki...Już nie mam pojęcia co mu dolega...Może powinnam go przesadzić na wiosnę jak myślisz?kati-1976 pisze: Zastanawiam, się tylko, czemu tak wyłysiał. Nie zmieniałaś mu czasami miejsca?
Pozdrawiam

Moje doniczkowce i sukulenty
- Andziax007
- Kontakt:
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój beniaminek wygubił listki dlatego, że miał za sucho. Rozpoczął się sezon grzewczy podlewam bezpośrednio na ziemię, więc na wierzchu miał wilgotną ziemię ale gdy zaczął mocno zrzucać listki
zajrzałam do doniczki a on miał tak strasznie sucho od dołu
i to była przyczyna teraz podlewam zdecydowanie więcej także do podstawki i jest już dobrze wypuszcza młode listki

- Andziax007
- Kontakt:
Dziękuję Kochaniutkie za rady przydadzą mi się....Pamiętacie moją dracena massangeana usychają jej końcówki. Poobcinałam te suche końcówki. A dzisiaj mój M.sam z siebie kupił mi biohumusa i wlałam do podstawki 3nakrętki. Mam nadzieje że to pomoże. U mnie w domu jest strasznie suche powietrze, dlatego codziennie "latam" z butelką i spryskuję moich maluszków...