Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Marconi_exe pisze: 5 mar 2026, o 21:52Problem wylądował w wiadrze z obierkami :)
Też się widzę nie patyczkujesz, i w sumie dobre podejście. Zeszłego roku zutylizowałem tak większość roślin F2 z mojej krzyżówki AX005 (C. frutescens x Fatalii White) - te, które miały owoce bez sensu bardzo szybko wylądowały na kompoście, tylko jedna, z której nie udało się otrzymać żadnych nasion z samozapylenia wylądowała na zimowaniu (i wygląda na to, że całkiem dobrze je zniosła). Będę musiał ją przyciąć, mimo zmniejszonej ilości wody i niższej temperaturze, praktycznie cały czas rosła :lol:.
Obrazek

W tym roku już zlikwidowałem dwie siewki z kontynuacji AX001 F2 - te, na których do tej pory nie pokazały się fioletowe liście. Pozostałe są niemal czarne, te zostają, może uda się jakiś ciekawy kształt owocu + w końcu jakiś jasny owoc.
forresty pisze: 6 mar 2026, o 07:26W listopadzie wysiewałem na próbę trynidada kupionego normalnie w sklepie od legutki bodaj i wzszedł bez problemu znacznie szybciej w niższej temperaturze
Jak wspominałem parę postów wcześniej, jeśli chodzi o super-hoty, Pixi Peppers to moim zdaniem chyba najlepsze polskie źródło nasion, jak na razie nie zawiodłem się wcale, a i wybór mają przeogromny (do tego, z tego co widziałem, w sezonie mają fajne promocje - w ubiegłym roku przy określonych progach zamówień dorzucali nasiona ciekawych baccatum jak np Zebrange; dwa lata temu, kiedy zamawiałem u nich trochę więcej, dostałem w gratisie KS Lemon Starrburst, KS Misery Sweet X, KS Peach Starrkist, KS Starracha Hornet Longtail, z których KSLSB i KSPSK na stałe weszły na moją listę; co do KSMSX i KSSHL, ubiegły sezon nie był dla nich łaskawy, nie udało mi się spróbować żadnego owocu, ale w tym roku się to zmieni myślę, tzn jeśli uda mi się nie zabić siewek). Jedyny minus, czasem mają literówki w nazwach :lol: - ale wtedy zwykle na fotce jest prawidłowa.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Okazało się, że Hot Lantern które wysiałem to prawdopodobnie F2. Mam trzy typy z jednych nasion. Jedne wysokie, drugie niskie krępe i już mają pierwsze pąki kwiatowe i jest trzeci typ ale tylko jedna roślina za to z mocno fioletową nóżką. Proporcje takie:
;:181 wysokich 6
;:181 niskich krępych 3
;:181 średniego wzrostu z fioletową łodygą 1szt.
Nie znam się na genetyce ale chyba ciekawsze okazy będą na tych krzaczkach co jest ich mniej.
Obrazek

Zawiązki kwiatów na tej niskiej krępej.
Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Od dzisiaj zaczynam przesadzanie z P7 do P9.

Obrazek

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
forresty
50p
50p
Od: 15 mar 2017, o 08:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje nasiona dalej bez śladu życia. Pierwsze już miesiąc czasu leżą i nic. Następne (te już wymoczyłem w herbacie dodatkowo) mają 13 dzień na rozkładzie - też brak oznak. 2 dni temu dodałem kolejne nasionka. 3 odmiany - zero efektów. Mają ciepło, grzyba brak, wilgotno. Chyba już nic z nich nie będzie. Trudno. Zostaną mi na ten rok habanero yellow, moruga, chyba 7pot bain strain i dobrze mi się chowa thai chili z tego co widzę.
Temperatura źródła ciepła to 29-30st. W pojemniczku mają 27-28. Sprawdziłem miernikiem z sondą. To chyba nie jest za ciepło dla chili? Dodam ziarenko morugi żeby zobaczyć czy ona bez problemu wzejdzie i bedę miał jasność czy to nasiona do d.. czy ja cos nie tak robię.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powinno być ok, jeśli tylko nie mają po 40+ stopni :lol:. Może jeszcze coś będzie z tych 13-dniowych, z miesięcznymi może być już krucho. U siebie właśnie dzisiaj zaobserwowałem jedną Carolina Reaper z trzyletnich nasion, 13 dni od wysiewu na wilgotny papierowy ręcznik. Też już myślałem, że nic z niej nie będzie, a chciałem w tym roku akurat choć jedną na uzupełnienie zapasu nasion.
Jak chcesz to odezwij się może bliżej września, będę pewnie miał porobione zapasy świeżych nasion to może coś tam się uda zmontować :wink:.

Tak to wygląda obecnie u mnie, już prawie wszystko (poza paroma niedobitkami) przesadzone do 9cm i większych
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

forresty pisze: 15 mar 2026, o 12:28 A moje nasiona dalej bez śladu życia. Pierwsze już miesiąc czasu leżą i nic. Następne (te już wymoczyłem w herbacie dodatkowo) mają 13 dzień na rozkładzie - też brak oznak. 2 dni temu dodałem kolejne nasionka. 3 odmiany - zero efektów. Mają ciepło, grzyba brak, wilgotno. Chyba już nic z nich nie będzie. Trudno. Zostaną mi na ten rok habanero yellow, moruga, chyba 7pot bain strain i dobrze mi się chowa thai chili z tego co widzę.
Temperatura źródła ciepła to 29-30st. W pojemniczku mają 27-28. Sprawdziłem miernikiem z sondą. To chyba nie jest za ciepło dla chili? Dodam ziarenko morugi żeby zobaczyć czy ona bez problemu wzejdzie i bedę miał jasność czy to nasiona do d.. czy ja cos nie tak robię.
Niektórzy zapaleńcy skaryfikują delikatnie stare nasiona. Papier ścierny 800. Dodatkowo są różne szkoły w czym moczyć. O herbacie nie słyszałem ale ze znanych to woda utleniona lub woda z dodatkiem sody oczyszczonej. Są przypadki że komuś wykiełkowały nasiona po 2 miesiącach. Ale to nie reguła.
Najważniejsze w przechowywaniu nasion to niska temperatura i warunki beztlenowe. Słoik z gumową uszczelką z klipsem.
Marek
forresty
50p
50p
Od: 15 mar 2017, o 08:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawno temu też nacinałem nasionka, ale w sumie to nie czułem potrzeby żeby to robić w następnych latach. Kiedyś kupiłem na ale taką torebkę mixów - nasion zmieszanych i w zasadzie wszystko powschodziło bez problemów. Tutaj nic. A nasiona mam dopiero od 70 dni wiec u mnie nie mogło się za bardzo nic złego stać chyba choć rzeczywiście nie trzymałem ich w lodówce.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ale p2x mógł je nieodpowiednio przechowywać.
Marek
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Moje carolinki szaleją. Mają już 2-litrowe doniczki i z 50 cm wysokości.

To 2 sztuki, których nie obcinałam celem rozkrzewienia, ale usuwałam kwiaty.

Obrazek

Teraz pozwolę im już chyba wiązać owoce.
Ola
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Kiedy były wysiewane Twoje Carolinki? Czy uprawiałaś je w poprzednich sezonach z tych samych nasion?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

AleOla pisze: 15 sty 2026, o 15:02 Moje Carolinki wysiane tuż po świętach (oczywiście wcześniej podkiełkowane -ok 3tyg):
Po raz pierwszy wysiałam Caroline Reaper, więc niewiele mogę dodać.
Ola
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wild Brasil trochę przetrzymamy w małej doniczce i już ma pąki kwiatowe. Rośliny mają jakieś 15cm.
Siedzę w tunelu foliowym w 30st.C i przesadzam co się da i co trzeba.

Obrazek

Obrazek
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”