Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Marconi_exe pisze: 5 mar 2026, o 21:52Problem wylądował w wiadrze z obierkami :)
Też się widzę nie patyczkujesz, i w sumie dobre podejście. Zeszłego roku zutylizowałem tak większość roślin F2 z mojej krzyżówki AX005 (C. frutescens x Fatalii White) - te, które miały owoce bez sensu bardzo szybko wylądowały na kompoście, tylko jedna, z której nie udało się otrzymać żadnych nasion z samozapylenia wylądowała na zimowaniu (i wygląda na to, że całkiem dobrze je zniosła). Będę musiał ją przyciąć, mimo zmniejszonej ilości wody i niższej temperaturze, praktycznie cały czas rosła :lol:.
Obrazek

W tym roku już zlikwidowałem dwie siewki z kontynuacji AX001 F2 - te, na których do tej pory nie pokazały się fioletowe liście. Pozostałe są niemal czarne, te zostają, może uda się jakiś ciekawy kształt owocu + w końcu jakiś jasny owoc.
forresty pisze: 6 mar 2026, o 07:26W listopadzie wysiewałem na próbę trynidada kupionego normalnie w sklepie od legutki bodaj i wzszedł bez problemu znacznie szybciej w niższej temperaturze
Jak wspominałem parę postów wcześniej, jeśli chodzi o super-hoty, Pixi Peppers to moim zdaniem chyba najlepsze polskie źródło nasion, jak na razie nie zawiodłem się wcale, a i wybór mają przeogromny (do tego, z tego co widziałem, w sezonie mają fajne promocje - w ubiegłym roku przy określonych progach zamówień dorzucali nasiona ciekawych baccatum jak np Zebrange; dwa lata temu, kiedy zamawiałem u nich trochę więcej, dostałem w gratisie KS Lemon Starrburst, KS Misery Sweet X, KS Peach Starrkist, KS Starracha Hornet Longtail, z których KSLSB i KSPSK na stałe weszły na moją listę; co do KSMSX i KSSHL, ubiegły sezon nie był dla nich łaskawy, nie udało mi się spróbować żadnego owocu, ale w tym roku się to zmieni myślę, tzn jeśli uda mi się nie zabić siewek). Jedyny minus, czasem mają literówki w nazwach :lol: - ale wtedy zwykle na fotce jest prawidłowa.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Okazało się, że Hot Lantern które wysiałem to prawdopodobnie F2. Mam trzy typy z jednych nasion. Jedne wysokie, drugie niskie krępe i już mają pierwsze pąki kwiatowe i jest trzeci typ ale tylko jedna roślina za to z mocno fioletową nóżką. Proporcje takie:
;:181 wysokich 6
;:181 niskich krępych 3
;:181 średniego wzrostu z fioletową łodygą 1szt.
Nie znam się na genetyce ale chyba ciekawsze okazy będą na tych krzaczkach co jest ich mniej.
Obrazek

Zawiązki kwiatów na tej niskiej krępej.
Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Od dzisiaj zaczynam przesadzanie z P7 do P9.

Obrazek

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”