Miedzian

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miedzian

Post »

No to ja już nie wiem, czy potrzebujesz miedzianu do oprysku czy miedzi do nawożenia ?
Pozdrawiam! Gienia.
kama91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2025, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potrzebuję miedzianu do oprysków (np. brzoskwini przeciwko kędzierzowatości, ale też różnych innych roślin). Chciałam kupić duże opakowanie, ale w takim jest tylko "Miedź 50WP" czyli niby też 50% tlenochlorku miedzi (zakładam ze działa on tak samo niezależnie czy jest wyjęty z opakowania z napisem "nawóz" czy "środek ochrony roślin"), tyle że jeszcze z dodatkami (i te już mogą zmienić działanie). Stąd pytanie czy mimo tych dodatków (wymienionych wcześniej) nada się to jako zamiennik dla miedzianu, czy te dodatki jednak ograniczą zakres użycia, bo możliwe że dla takich opryskowych zastosowań, przy deklarowanym stężeniu dodatków będą one niemal obojętne (a może właśnie nie, tego się próbuję dowiedzieć).
Kamila
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że odezwie się spec a przecież są tacy na forum i wyjaśni co i jak.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę, że jest tu tez sporo takich, co wierzą w przeznaczenie. Ja do nich nie należę, ale to dobre miejsce, by się nim pokierować: skoro to nawóz, niech nawozem będzie.
btw. Miedzian 50WP nadal dostępny jest. Tyle, że zakup w opakowaniach profesjonalnych wymaga okazania zaświadczeniu o odbytym szkoleniu dla profesjonalistów.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kama91 pisze: 2 mar 2026, o 16:58 Skończył mi się "Miedzian 50WP" i chciałam kupić duże opakowanie żeby już było na dłużej, ale z dużych opakowań w jedynym ogrodniczym w mojej okolicy mają tylko "Miedź 50WP" z takim składem:

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH:
Miedź całkowita (Cu) w postaci tlenochlorku - 50% (m/m)
Molibden (Mo) w postaci sodu, rozpuszczalny w wodzie - 0,02% (m/m)

SKŁADNIKI:
tlenochlorek miedzi CAS 1332-40-7¹
węglan wapnia CAS 1317-65-3¹
¹CMC 1: pierwotne surowce i mieszaniny

Czy mogę to kupić i używać jak zwykłego miedzianu (na te same rośliny, w tych samych stężeniach, w tych samych terminach itd.), czy jednak te dodatkowe składniki jakoś ograniczają zastosowanie i bezpieczniej kupić zwykły miedzian?
Ja bym nie kupował. Może i ten "Nawóz" ma taki sam skład jak miedzian, ale to że jest tylko nawozem, to znaczy, że nie ma certyfikatów i badań, nie ma dopuszczeń dla roślin i nie ma pewności czy jest to środek o wymaganej czystości. W sensie rygoru prawnego podlegają innym wymaganiom. A do tego ten nawóz wcale nie jest jakoś mocno tańszy od ŚOR.
To trochę taka różnica jak między "lekiem" a "środkiem medycznym".
Jedno podlega zaawansowanym normom, badaniom i certyfikacji - a drugie można wyprodukować w betoniarce i łopatą sypać do worka :-)

Dobre i skuteczne środki miedziowe to np. Miedzian Extra 350 SC albo Nordox 75 WG.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Proszę o poradę pryskać drzewka najpierw olejem a potem miedzianem czy odwrotnie, i czy już jest ta pora?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz sobie opryskaj miedzianem a później gdy pączki pękają, wszelkie szkodniki się budzą zlej olejem, no i cieplej powinno być.
Ja rezygnuję z miedzianu, poleję tylko olejem.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”