Miedzian

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miedzian

Post »

Eeeej, miedzian to środek tylko zapobiegawczy, najsłabszy z wszystkich i niczego nie utłucze. Grzybów też nie. :wink: Ale jeśli posmarujemy nierozcieńczonym miedzianem Extra np miejsce ucięcia gałęzi to przypali.
Pozdrawiam! Gienia.
x-A-7
---
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisałem, że "tłucze" ale nie że "utłucze".
Co nie zmienia faktu, że nie jest wybiórczym środkiem i działa na wszystko bardziej lub mniej. Ulotkę ktoś czytał?
https://www.gov.pl/documents/912055/913 ... ersion=1.0
Tylko zacytuję
H410 - Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki.
I ten środek podobno jest akceptowany w rolnictwie ekologicznym. Od teraz będę inaczej patrzeć na produkty bio.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Najlepiej, to sprawdzić, jaki jest poziom miedzi w glebie. Miedź jest mikroelementem niezbędnym roślinom. Wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo.

Niektóre środki ochrony roślin są konieczne. Kto słyszał o zatruciach sporyszem, ten wie, o czym mówię. Buławinka czerwona jest grzybem powszechnie występującym na trawach, czyli na zbożach też.
x-A-7
---
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Ale mi tu chodziło bardziej o zaburzenie równowagi i zmniejszenie bioróżnorodności, bo podobno bez tego to już tylko zostaje pryskanie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od bardzo dawna kupuje miedzian w płynie i nigdy nie był przezroczysty, zawsze był niebieski :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
200p
200p
Od: 10 lip 2023, o 00:02

Miedzian

Post »

Witam w jakim stadium pomidora pod osłonami możemy używać miedzian 50wp.oraz miedzian 350sc przy chorobowe bakterioza
Bóg zapłać ;)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod osłonami (w szklarni) praktycznie nie pryskam niczym, nawet przy wysadzaniu rozsady. Tylko w gruncie. Miedzianem psikam
zapobiegawczo przy wysadzaniu liście od spodu.Później już miedzianu nie używam. Za słaby na grzyby, bakterii też nie utłucze i może rośliny uszkodzić.
Pozdrawiam! Gienia.
kwiatek_kw
100p
100p
Od: 13 wrz 2020, o 11:22

Post »

Podsumowując lekturę wątku. Miedzian w stosunku do drzew owocowych stosujemy jesienią po opadnięciu liści czy w okresie wiosennym luty/ marzec? Stosujemy prewencyjnie na wszystkie drzewka owocowe czy po wystąpieniu jakieś choroby? Mam problem z moniliozą na morelach. Do tej pory usuwałem chore gałązki i zabezpieczałem rany maścią. W tym roku pierwszy raz zastosowałem miedzian na moreli Compakta w ilości 10g/ 5l w lutym i tak wystąpiła choroba.
Pozdrawiam Piotr
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatku, Jedni stosują miedzian jesienią - zwłaszcza ci, którzy mają brzoskwinki i morelki. Inni wiosną prewencyjnie bardziej p-ko chorobom bakteryjnym i wirusowym niż grzybowym. Ja stosuję wiosną, nie mam moreli ani brzoskwiń. Nie zawsze są warunki by zrobić oprysk. Już dwa lata nie robiłam oprysku miedzianem , nie było warunków, albo wiało albo lało, udało mi się w lutym złapać jeden , piękny dzień by opryskać olejem. Na moniliozę żaden miedzian nie pomoże.
Ja mam Topsin, signum, switch, są też jakieś inne. Jeżeli usychają Ci kwiatki i gałązki przy kwiatkach, (czyli to jest typ grzyba Monilioza laxa) muszą być wykonane co najmniej dwa opryski z tych preparatów- na początku i pod koniec kwitnienia. Niektórzy dla pewności pryskają też w pełni kwitnienia. Natomiast jeśli masz ten drugi typ moniliozy (monilioza fructigena), która powoduje gnicie owoców, opryski z wcześniej wymienionych preparatów rozpoczynamy po opadnięciu płatków, (i je powtarzamy w zależności od pogody przez cały czas ), a zwłaszcza wtedy gdy owoce zaczynają dojrzewać- bo wtedy następuje masowe zarażanie moniliozą . I trzeba pamiętać o okresie karencji.
Pozdrawiam! Gienia.
kwiatek_kw
100p
100p

Post »

Nurtuje mnie jeszcze geneza/ źródło tej choroby. Drzewko w szkółce jest już zakażone, czy choroba może przenieść się z innego drzewka zakażonego w ogrodzie?
Pozdrawiam Piotr
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://www.dionp.pl/brunatna-zgnilizna ... monilioza/
W necie można wszystko wyszperać.
Pozdrawiam! Gienia.
kwiatek_kw
100p
100p

Post »

Dziękuje
Pozdrawiam Piotr
kama91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2025, o 10:17

Post »

Skończył mi się "Miedzian 50WP" i chciałam kupić duże opakowanie żeby już było na dłużej, ale z dużych opakowań w jedynym ogrodniczym w mojej okolicy mają tylko "Miedź 50WP" z takim składem:

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH:
Miedź całkowita (Cu) w postaci tlenochlorku - 50% (m/m)
Molibden (Mo) w postaci sodu, rozpuszczalny w wodzie - 0,02% (m/m)

SKŁADNIKI:
tlenochlorek miedzi CAS 1332-40-7¹
węglan wapnia CAS 1317-65-3¹
¹CMC 1: pierwotne surowce i mieszaniny

Czy mogę to kupić i używać jak zwykłego miedzianu (na te same rośliny, w tych samych stężeniach, w tych samych terminach itd.), czy jednak te dodatkowe składniki jakoś ograniczają zastosowanie i bezpieczniej kupić zwykły miedzian?
Kamila
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamilo, nie kupuj miedzianu w proszku, pyli. Maseczka obowiązkowa. Ja mam baaardzo przykre i bolesne doświadczenia z pylącymi preparatami.
Kup sobie w płynie miedzian Extra 350. Jest o wiele wygodniejszy w użyciu , a i zawiera adiuwant ,o wiele lepiej się rozprowadza.
Dawkowanie 15 ml na 5 l wody.
Pozdrawiam! Gienia.
kama91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2025, o 10:17

Post »

No troszkę może się pylić, ale i tak rozrabiam to sobie jak jestem już ubrana do pryskania w maseczkę i rękawiczki, więc to nie taki problem (zresztą jak się odmierza delikatnie łyżeczką to jest ok, o ile kogoś akurat nie zacznie korcić w nosie :D). Masz oczywiście rację, że te w płynie fajniejsze, ale też wychodzą na ogół drożej w przeliczeniu. Proszek też łatwiej dodać np. do maści ogrodniczej. No ale popatrzę czy nie mają jakichś litrowych buteleczek, bo jak rozumiem ten "Miedzian Extra 350SC" to jest dokładnie to samo co "Miedzian 50WP" (zakładając stosowanie się do dawkowań na opakowaniach), tyle że w płynie?

No i pamiętajmy też o sednie mojego poprzedniego pytania (w razie gdybym została tylko z taką opcją), czyli czy te wyżej wymienione, dodatkowe składniki w "Miedź 50WP" wpływają jakoś znacząco na zastowanie tego środka w porównaniu ze zwykłym, czystym "Miedzian 50WP" (tj. bez tego dodatkowego molibdenu itd.) i czy można tego spokojnie używać jako bezpieczny zamiennik wszędzie tam gdzie użyłoby się miedzianu, w tych samych stężeniach, o tych samych porach roku itd. Bo z tego co rozumiem, tylko tym dodatkiem się to różni, ale nie wiem czy ma on jakiś znaczący wpływ na zakres użycia.
Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”