Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9
- MustardOlive
- 100p

- Od: 22 sie 2025, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Przesadziłam właśnie te największe - może i nie powalały wielkością, ale miały ładne duże systemy korzeniowe.
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trzeba poprzestawiać w growboxie papryki bo zaraz nie będzie miejsca. Wywalam z niego tego annuma co miał być odmianą Peppadew. Skoro nie wiem co to będzie za odmiana to mi zbytnio na niej nie zależy i wyląduje na parapecie bez doświetlania. Powinna zwolnić trochę bo i zimniej będzie miała i na razie mniej luxów. W to miejsce idą doniczki z Cayenne Gold i Thai Orange bo jakoś nie miałem czasu i już za mocno pokiełkowały i muszę je zagrzebać w ziemi.

Aji Pineapple wysiane tak na próbę by sprawdzić w ogóle czy coś wykiełkuje w listopadzie ma już 4 miesiące ale przyznam że pierwsze 2 miesiące wegetowały w doniczce z kliwią i po tym czasie stwierdziłem, że je od ratuje. Trochę powyginane ale ładnie zaczęły rosnąć. Bryła korzeniowy zaczyna przerastać korzeniami i z doniczki p7 za chwilę po wędruje do p9. Aktualnie wszystkie doniczki w Growboxie to p7.
A jakie doniczki na start Wy preferujecie do pierwszej fazy wzrostu?
Aji pineapple

Aji Pineapple wysiane tak na próbę by sprawdzić w ogóle czy coś wykiełkuje w listopadzie ma już 4 miesiące ale przyznam że pierwsze 2 miesiące wegetowały w doniczce z kliwią i po tym czasie stwierdziłem, że je od ratuje. Trochę powyginane ale ładnie zaczęły rosnąć. Bryła korzeniowy zaczyna przerastać korzeniami i z doniczki p7 za chwilę po wędruje do p9. Aktualnie wszystkie doniczki w Growboxie to p7.
A jakie doniczki na start Wy preferujecie do pierwszej fazy wzrostu?
Aji pineapple

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy Cayenne Gold to to samo co Cayenne Golden Yellow ? Ja uprawiam tą drugą, choć przez ostatnie dwa lata jej nie miałem. W końcu udało mi się ją kupić. Duża, żółta, grubościenna, ostra papryka.
Papryki wysiewam po kilka sztuk do wspólnych doniczek ok. pół litrowych. Siewki pikuje w momencie, gdy pojawia się zalążek liścia właściwego. Pikuje je głęboko po same liścienie, robię tak już od dwóch lat z pozytywnym skutkiem. Pikuje od razu do wysokich litrowych doniczek. Wiem, że lepszy efekt dało by dwukrotne przesadzanie do coraz większej doniczki, ale za dużo mam sadzonek żeby się w to bawić. Wole poczekać te trzy miesiące i sadzonki spokojnie wyrosną. Dwukrotnie przesadzam tylko pomidory wczesnowiosenne.
Papryki wysiewam po kilka sztuk do wspólnych doniczek ok. pół litrowych. Siewki pikuje w momencie, gdy pojawia się zalążek liścia właściwego. Pikuje je głęboko po same liścienie, robię tak już od dwóch lat z pozytywnym skutkiem. Pikuje od razu do wysokich litrowych doniczek. Wiem, że lepszy efekt dało by dwukrotne przesadzanie do coraz większej doniczki, ale za dużo mam sadzonek żeby się w to bawić. Wole poczekać te trzy miesiące i sadzonki spokojnie wyrosną. Dwukrotnie przesadzam tylko pomidory wczesnowiosenne.
- AleOla
- 200p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Ja używam malutkich doniczek o śr 5 cm i wys. 5 cm.
Wkurzało mnie wyciąganie z paletek wielokomórkowych, a grupowych wysiewów też nie lubię
Przesadzam potem 2 razy. Pierwszy: jak zobaczę, że korzonki ładnie przyrosły ( do P9) i drugi do dużej docelowej lub P11 jeśli idzie do gruntu.

Wkurzało mnie wyciąganie z paletek wielokomórkowych, a grupowych wysiewów też nie lubię
Przesadzam potem 2 razy. Pierwszy: jak zobaczę, że korzonki ładnie przyrosły ( do P9) i drugi do dużej docelowej lub P11 jeśli idzie do gruntu.

Ola
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
Grok podpowiada, że to ta sama odmianaRowerzysta pisze: ↑24 lut 2026, o 10:39 Czy Cayenne Gold to to samo co Cayenne Golden Yellow ? Ja uprawiam tą drugą, choć przez ostatnie dwa lata jej nie miałem.
Dobrze jak by była plenna bo ma być na sosy octowe lub na żółtego sambala a mam 12 nasion co puściły kiełki i licząc, że każdy krzak da w najgorszym przypadku pół kg owoców to powinno wystarczyć..W polskim internecie częściej pojawia się „Cayenne Gold”, a w anglojęzycznym „Golden Cayenne” lub „Cayenne Golden Yellow”, ale chodzi dokładnie o tę samą odmianę.
Też to przerabiałem. Jak ktoś ma ogrzewany tunel lub szklarnię to jeszcze ujdzie ale kopać się z tym w domu to odpada.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Rowerzysta

Cayenne Golden Yellow - pamiętam te paprykę jako masywną, bez powietrza w środku, ale gdy ją uprawiałem miałem za małą wiedzę, więc o plenności się nie wypowiadam.
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Grupowe wysiewy to zmora moim zdaniem, co z tego, że szybciej się sieje, jak później pikowanie schodzi wieki. Osobiście używam palet, ale rozciętych, co widać na załączonych poniżej
Zrobiłem parę fotek gwiazdom
AX011. Piri-piri x BBG7 Peach F1 - zdecydowanie wygląda jak mała chinense, do tego fioletowa łodyga, krzyżówka zdecydowanie udana, mrówki nie narobiły bałaganu

AX008. Piri-piri x Khang Starr Lemon Starrburst F1

AX001.004 Carolina Reaper x Not Pink Tiger F3 - nasiona z wolnego zapylenia, ale podejrzewam, że jednak doszło do samozapylenia; ale to w sumie będzie widać po owocach dopiero

AX001 F2, wygląda na to, że w końcu pojawiła się siewka z zieloną łodygą - w przypadku tej krzyżówki jest to akurat cecha niepożądana, jeśli nie zacznie się wybarwiać jak podrośnie, jest do likwidacji

Bonus, Purple Ghost Scorpion White, wygląda na to, że również posiada geny odpowiedzialne za odkładanie się antocyjanów w liściach i łodydze

Pozdrawiam, Aleksander
- Marconi_exe
- 1000p

- Kontakt:
U mnie z tygodnia na tydzień papryczki będą lądować na parapecie bo już zacząłem wysiew pomidorów wczesnych. Na razie z boxa wyleciały 2 krzaczki Aji Pineapple i te jakieś nieokreślone annum.
Cayenne Gold poszły już do doniczek, a także Thai Orange.
Zostały do przepikowania Chinese 5 colors i Aji Charapita. Chinese 5 Colors muszę wysadzić wszystkie 40 siewek bo tak naprawdę nie wiem czy dobrze zidentyfikowałem odmiany z suszu a pamiętam, że do doniczki rozgniotłem kilka papryczek. No muszę odświeżyć po prostu swój mikro bank nasion.
Jednak nie dokupuję prawdziwej Peppadew bo nie mam i tak już da dużo miejsca i z czasem też będzie kiepsko.
Liczyłem to samych pikantnych wyjdzie 150 doniczek. To już za dużo i dziś znalazłem wśród znajomych chętnego na sadzonki.

Muszę to samo ogarnąć bo mam tego od groma i ciut ciut.
Cayenne Gold poszły już do doniczek, a także Thai Orange.
Zostały do przepikowania Chinese 5 colors i Aji Charapita. Chinese 5 Colors muszę wysadzić wszystkie 40 siewek bo tak naprawdę nie wiem czy dobrze zidentyfikowałem odmiany z suszu a pamiętam, że do doniczki rozgniotłem kilka papryczek. No muszę odświeżyć po prostu swój mikro bank nasion.
Jednak nie dokupuję prawdziwej Peppadew bo nie mam i tak już da dużo miejsca i z czasem też będzie kiepsko.
Liczyłem to samych pikantnych wyjdzie 150 doniczek. To już za dużo i dziś znalazłem wśród znajomych chętnego na sadzonki.

Marek
Marek
- MustardOlive
- 100p

Praktycznie od drugiego sezonu upraw sieję pomidory do pojedynczych doniczek 4x4, a potem do 9x9, a w tym roku dostałam jakiejś pomroczności i paprykę posiałam do sześciopaków...
to będzie jedyny plus tego, że nie wszystkie kiełki rosły po wsadzeniu do ziemi - nie będę się męczyć z pikowaniem grupowym i nie pouszkadzam połowy...
Od wyłożenia do namakania 17.01 jeszcze nie wzeszła żadna Bishop's Crown i Chupetincho Red. Smutno mi, bo na te liczyłam i miały pójść do marynowania.
Od wyłożenia do namakania 17.01 jeszcze nie wzeszła żadna Bishop's Crown i Chupetincho Red. Smutno mi, bo na te liczyłam i miały pójść do marynowania.
- moritius

Jeśli masz jeszcze nasiona, polecałbym dosiać, przeszło miesiąc bez żadnych wschodów... to nie C. eximium czy inny egzotyk, którym schodzi po 45-60 dni wystartować.
U mnie dosiewy z 20.02 zaczynają powoli wybijać nad ziemię, póki co Wild Brazil, Red Savina Habanero i Fish. Z 19.02 pokazały się 7 Pot Primo, KS Starracha Hornet Longtail, kolejna AX011 F1 i kolejna AX001 F2. Reszta, póki co, jak zaklęta.
U mnie dosiewy z 20.02 zaczynają powoli wybijać nad ziemię, póki co Wild Brazil, Red Savina Habanero i Fish. Z 19.02 pokazały się 7 Pot Primo, KS Starracha Hornet Longtail, kolejna AX011 F1 i kolejna AX001 F2. Reszta, póki co, jak zaklęta.
Pozdrawiam, Aleksander
- Rowerzysta

MustardOlive Też bym Ci radził, jeszcze dosiać. Najlepiej na waciki po wcześniejszym moczeniu w wodzie. Ja moczę w roztworze woda + woda utleniona. Swoje papryki będę siał dopiero w poniedziałek za kilka dni. Skąd masz nasiona ?
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Jeżeli to Chupetincho jest od polskiego dostawcy 2x to chyba nie doczekamy się wschodów. W zeszłym roku Red nie skiełkował, w tym roku Yellow i Salmon już rosną a Red i White dalej/ponownie nic.
Pozdrawiam,
J
J
- moritius

Tym razem polecą nazwy, choć zwykle raczej unikam wymieniania na forum źródeł, z których zamawiam
.
Pisownia `Chupetincho` mówi mi, że mogą być od Pali2Razy, gdyż u nich taka pisownia (powinno być `Chupetinho`
), a w takim wypadku trochę zaskoczenie, ponieważ osobiście nie mam problemu z żadnymi nasionami nabytymi u nich.
Generalnie od jakiegoś czasu mamy całkiem przyzwoite źródła nasion ostrych i nie tylko - osobiście zamawiam głównie z Pixi Peppers, ale okazjonalne zamówienia z innych miejsc - póki co - raczej nie zawiodły, czy to Hydroponika Bez Ogródek, czy właśnie Pali2Razy. Jedynie zamawiane z Moje Pomidory, skąd w ubiegłych latach miałem nasiona Cheiro Roxa i Not Pink Tiger raczej unikam. Cheiro miały 0% kiełkowalności, Not Pink Tiger w granicy 10-15% maks.
Wracając do Chupetinho, Pixi mają białe w asortymencie, HBO czerwone. Raczej nie moja bajka, z chinense o mniejszych owocach jedynie Cheiro Roxa ma u mnie zapewnione miejsce (nawet Wild Brazil nie ma, w tym roku sieję go tylko dla odnowienia zapasu świeżych nasion), z którą mam nawet kilka potencjalnych krzyżówek w planach (jak np z BBG7 Peach, Jalapeno x Cheiro Roxa czy Piri-piri x Cheiro Roxa).
Pisownia `Chupetincho` mówi mi, że mogą być od Pali2Razy, gdyż u nich taka pisownia (powinno być `Chupetinho`
Generalnie od jakiegoś czasu mamy całkiem przyzwoite źródła nasion ostrych i nie tylko - osobiście zamawiam głównie z Pixi Peppers, ale okazjonalne zamówienia z innych miejsc - póki co - raczej nie zawiodły, czy to Hydroponika Bez Ogródek, czy właśnie Pali2Razy. Jedynie zamawiane z Moje Pomidory, skąd w ubiegłych latach miałem nasiona Cheiro Roxa i Not Pink Tiger raczej unikam. Cheiro miały 0% kiełkowalności, Not Pink Tiger w granicy 10-15% maks.
Wracając do Chupetinho, Pixi mają białe w asortymencie, HBO czerwone. Raczej nie moja bajka, z chinense o mniejszych owocach jedynie Cheiro Roxa ma u mnie zapewnione miejsce (nawet Wild Brazil nie ma, w tym roku sieję go tylko dla odnowienia zapasu świeżych nasion), z którą mam nawet kilka potencjalnych krzyżówek w planach (jak np z BBG7 Peach, Jalapeno x Cheiro Roxa czy Piri-piri x Cheiro Roxa).
Pozdrawiam, Aleksander
- MustardOlive
- 100p

Tak, nasiona od nich, a Bishop z wymiany. Jednych i drugich jeszcze mam, jutro wyłożę do namakania nowe, a te przełożę z papierków do ziemi grupowo - może coś ruszy po zmianie warunków. Chupetinho White natomiast skiełkowało mi nieźle - połowa nasion wzeszła, reszta odmian z tego sklepu też rośnie. Po mniej, po więcej, ale rosną.
Może to taka partia, bo ktoś też już pisał, że mu czerwone nie wzeszły
A Chiero Roxa to wyścigówka - wyłożone do moczenia 17.01, a 4.02 ostatnie "spóźnialskie" poszły do ziemi jako już spore kiełki (potem je poskręcało, ale wiem już że to wina ziemi, nie papryki).
Pierwsze dwa tygodnie bym im w ogólnym rozrachunku odjęła, bo w połowie stycznia temperatura spadła nam na podlasiu do -28 i tak już została, i mimo, że nasiona leżały na grzejniku, to wcale za ciepło im tam nie było (woda w grzejnikach miała ledwo 34 stopnie). Ruszyły dopiero w lutym.
Dziękuję, że podałeś sprawdzone sklepy
a te MojePomidory omijałam szerokim łukiem - przy dużej części odmian mają na zdjęciach okrągławe czerwono-malinowe owoce zamiast chociaż zbliżonych kształtem i kolorem do wzorcowych, wiec albo niedbalstwo od momentu wysiewu aż do wstawienia zdjęć, albo mają tak skundlone odmiany, że zostały już tylko cechy dominujące.
Może to taka partia, bo ktoś też już pisał, że mu czerwone nie wzeszły
A Chiero Roxa to wyścigówka - wyłożone do moczenia 17.01, a 4.02 ostatnie "spóźnialskie" poszły do ziemi jako już spore kiełki (potem je poskręcało, ale wiem już że to wina ziemi, nie papryki).
Pierwsze dwa tygodnie bym im w ogólnym rozrachunku odjęła, bo w połowie stycznia temperatura spadła nam na podlasiu do -28 i tak już została, i mimo, że nasiona leżały na grzejniku, to wcale za ciepło im tam nie było (woda w grzejnikach miała ledwo 34 stopnie). Ruszyły dopiero w lutym.
Dziękuję, że podałeś sprawdzone sklepy
- Rowerzysta

Tak właśnie myślałem, że nasiona od palącego dwa razy. W zeszłym roku kiepsko kiełkowały i wiele ludzi na nie narzekało. W sklepie moje pomidorki wydaje mi się, że kupowałem nasiona wiele lat temu. Rozpoznaje to po zdjęciach. Z pomidorami różnie bywało, ale z papryką problemów nie miałem. Jeszcze trzy dni i wysiewam.
Marconi_exe Skąd masz nasiona ? Bo masz Cayenne Golden Yellow tak jak ja.
Marconi_exe Skąd masz nasiona ? Bo masz Cayenne Golden Yellow tak jak ja.