Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9
- MustardOlive
- 100p

- Od: 22 sie 2025, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Przesadziłam właśnie te największe - może i nie powalały wielkością, ale miały ładne duże systemy korzeniowe.
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trzeba poprzestawiać w growboxie papryki bo zaraz nie będzie miejsca. Wywalam z niego tego annuma co miał być odmianą Peppadew. Skoro nie wiem co to będzie za odmiana to mi zbytnio na niej nie zależy i wyląduje na parapecie bez doświetlania. Powinna zwolnić trochę bo i zimniej będzie miała i na razie mniej luxów. W to miejsce idą doniczki z Cayenne Gold i Thai Orange bo jakoś nie miałem czasu i już za mocno pokiełkowały i muszę je zagrzebać w ziemi.

Aji Pineapple wysiane tak na próbę by sprawdzić w ogóle czy coś wykiełkuje w listopadzie ma już 4 miesiące ale przyznam że pierwsze 2 miesiące wegetowały w doniczce z kliwią i po tym czasie stwierdziłem, że je od ratuje. Trochę powyginane ale ładnie zaczęły rosnąć. Bryła korzeniowy zaczyna przerastać korzeniami i z doniczki p7 za chwilę po wędruje do p9. Aktualnie wszystkie doniczki w Growboxie to p7.
A jakie doniczki na start Wy preferujecie do pierwszej fazy wzrostu?
Aji pineapple

Aji Pineapple wysiane tak na próbę by sprawdzić w ogóle czy coś wykiełkuje w listopadzie ma już 4 miesiące ale przyznam że pierwsze 2 miesiące wegetowały w doniczce z kliwią i po tym czasie stwierdziłem, że je od ratuje. Trochę powyginane ale ładnie zaczęły rosnąć. Bryła korzeniowy zaczyna przerastać korzeniami i z doniczki p7 za chwilę po wędruje do p9. Aktualnie wszystkie doniczki w Growboxie to p7.
A jakie doniczki na start Wy preferujecie do pierwszej fazy wzrostu?
Aji pineapple

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Rowerzysta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy Cayenne Gold to to samo co Cayenne Golden Yellow ? Ja uprawiam tą drugą, choć przez ostatnie dwa lata jej nie miałem. W końcu udało mi się ją kupić. Duża, żółta, grubościenna, ostra papryka.
Papryki wysiewam po kilka sztuk do wspólnych doniczek ok. pół litrowych. Siewki pikuje w momencie, gdy pojawia się zalążek liścia właściwego. Pikuje je głęboko po same liścienie, robię tak już od dwóch lat z pozytywnym skutkiem. Pikuje od razu do wysokich litrowych doniczek. Wiem, że lepszy efekt dało by dwukrotne przesadzanie do coraz większej doniczki, ale za dużo mam sadzonek żeby się w to bawić. Wole poczekać te trzy miesiące i sadzonki spokojnie wyrosną. Dwukrotnie przesadzam tylko pomidory wczesnowiosenne.
Papryki wysiewam po kilka sztuk do wspólnych doniczek ok. pół litrowych. Siewki pikuje w momencie, gdy pojawia się zalążek liścia właściwego. Pikuje je głęboko po same liścienie, robię tak już od dwóch lat z pozytywnym skutkiem. Pikuje od razu do wysokich litrowych doniczek. Wiem, że lepszy efekt dało by dwukrotne przesadzanie do coraz większej doniczki, ale za dużo mam sadzonek żeby się w to bawić. Wole poczekać te trzy miesiące i sadzonki spokojnie wyrosną. Dwukrotnie przesadzam tylko pomidory wczesnowiosenne.
- AleOla
- 200p

- Od: 31 lip 2024, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja używam malutkich doniczek o śr 5 cm i wys. 5 cm.
Wkurzało mnie wyciąganie z paletek wielokomórkowych, a grupowych wysiewów też nie lubię
Przesadzam potem 2 razy. Pierwszy: jak zobaczę, że korzonki ładnie przyrosły ( do P9) i drugi do dużej docelowej lub P11 jeśli idzie do gruntu.

Wkurzało mnie wyciąganie z paletek wielokomórkowych, a grupowych wysiewów też nie lubię
Przesadzam potem 2 razy. Pierwszy: jak zobaczę, że korzonki ładnie przyrosły ( do P9) i drugi do dużej docelowej lub P11 jeśli idzie do gruntu.

Ola