Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MustardOlive
100p
100p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.9

Post »

Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;:168 Przesadziłam właśnie te największe - może i nie powalały wielkością, ale miały ładne duże systemy korzeniowe.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trzeba poprzestawiać w growboxie papryki bo zaraz nie będzie miejsca. Wywalam z niego tego annuma co miał być odmianą Peppadew. Skoro nie wiem co to będzie za odmiana to mi zbytnio na niej nie zależy i wyląduje na parapecie bez doświetlania. Powinna zwolnić trochę bo i zimniej będzie miała i na razie mniej luxów. W to miejsce idą doniczki z Cayenne Gold i Thai Orange bo jakoś nie miałem czasu i już za mocno pokiełkowały i muszę je zagrzebać w ziemi.

Obrazek
Obrazek

Aji Pineapple wysiane tak na próbę by sprawdzić w ogóle czy coś wykiełkuje w listopadzie ma już 4 miesiące ale przyznam że pierwsze 2 miesiące wegetowały w doniczce z kliwią i po tym czasie stwierdziłem, że je od ratuje. Trochę powyginane ale ładnie zaczęły rosnąć. Bryła korzeniowy zaczyna przerastać korzeniami i z doniczki p7 za chwilę po wędruje do p9. Aktualnie wszystkie doniczki w Growboxie to p7.

A jakie doniczki na start Wy preferujecie do pierwszej fazy wzrostu?

Aji pineapple
Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy Cayenne Gold to to samo co Cayenne Golden Yellow ? Ja uprawiam tą drugą, choć przez ostatnie dwa lata jej nie miałem. W końcu udało mi się ją kupić. Duża, żółta, grubościenna, ostra papryka. :)

Papryki wysiewam po kilka sztuk do wspólnych doniczek ok. pół litrowych. Siewki pikuje w momencie, gdy pojawia się zalążek liścia właściwego. Pikuje je głęboko po same liścienie, robię tak już od dwóch lat z pozytywnym skutkiem. Pikuje od razu do wysokich litrowych doniczek. Wiem, że lepszy efekt dało by dwukrotne przesadzanie do coraz większej doniczki, ale za dużo mam sadzonek żeby się w to bawić. Wole poczekać te trzy miesiące i sadzonki spokojnie wyrosną. Dwukrotnie przesadzam tylko pomidory wczesnowiosenne.
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja używam malutkich doniczek o śr 5 cm i wys. 5 cm.
Wkurzało mnie wyciąganie z paletek wielokomórkowych, a grupowych wysiewów też nie lubię :wink:
Przesadzam potem 2 razy. Pierwszy: jak zobaczę, że korzonki ładnie przyrosły ( do P9) i drugi do dużej docelowej lub P11 jeśli idzie do gruntu.

Obrazek
Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”