Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2026

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2026

Post »

Maryniu, dziękuję :)
Trzeba sobie umilać życie jakoś :D

Kasiu, na początek wystarczy Ci 1 doniczka z ziemią. Potem rozpikujesz po ok. 2-3 tygodniach :)

Soniu, to są wczesne pomidorki. To Betaluxy tak się spieszą. One mają już ok. 6 tygodni od wysiewu i gdyby nie wrócił mróz, to już by były rozdane koleżankom w pracy do ozdabiania biura :lol: U mnie dzisiaj sypał śnieg, więc roślinki mają pierzynkę na kilka najbliższych dni. Dalej na północ i wschód zapowiadają większe opady śniegu, więc się szykuj na kolejną siłownię :wink:

Martusiu, jeszcze nie mam odwagi skubać szpinaku. Poczekam z tym, aż bardziej się rozrośnie. Koleusom na pierwsze 2-3 tygodnie wystarczy przecież doniczka z gęstym wysiewem, dopiero potem je rozpikujesz. Moje mają miesiąc i patrz, jakie już kolorowe :D
Za ranniki jestem Ci bardzo wdzięczna, bo bardzo je lubię, a ciągle zapominałam o nich na jesień. Ciekawe, że z każdej bulwki jest po 4-5 kwiatków :)

Olu, a moje posłonki chyba się zmarnowały... :(

Moniczko, siej koleusy. Za miesiąc będziesz miała już takie kolorowe, jak moje :D

Dzisiaj u mnie śnieg sypał ;:138 Cieszę się, bo mróz wrócił, a roślinki bez pierzynki by były. Zapowiadają kolejne mrozy i opady śniegu. Zima, jak za dawnych lat :heja

Minęła połowa lutego, więc dzisiaj wysiałam pierwsze planowe warzywka:
- por
- seler
- kalarepę
- cebulę mix
Wolę zapisać chociaż tutaj w wątku, żeby potem nie było, jak z cebulą... ;:306
A co ja się naszukałam nasion cebuli Alisa Craig, to nie macie pojęcia. Niestety, nie znalazłam... a dałabym sobie rękę odciąć, że kupiłam. Ach ta peseloza :;230
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Małgosiu , czym doświetlasz rozsady ?
Asia
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, na poprzedniej stronie pokazałam lampy. :)

U mnie jest taka zima :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne zdjęcia siewek a ujęcie Ranników konkursowe brawo ;:433
Zima jest piękna,zwłaszcza w Twoim kadrze ;:138
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę ;:19
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Małgosiu najbliższy wyjazd do miasta wykorzystam na zakup nasion koleusów ;:138 Spróbuję, chociaż te wysiewy to u mnie kiepsko wychodzą :? Chyba czas zainwestować w lampy. Wózki super, chociaż to siodełko na kółkach to dla osoby z płaskim brzuchem, no bo jak tu się schylać na siedząco ;:131 ? No i teren musi być równy ;:131 No nic, czekamy na relację po przetestowaniu :)
Ale mnie rozśmieszyłaś walorami szklarni :D Tylko mąż nieogrodnik tego nie rozumie a argument Grecji nie będzie trafiony, bo akurat tam chce polecieć :lol: Wygooglowałam sobie co to są ogórki partenokarpiczne i już wiem, że to są te cholery, które zaśmierdziały mi się w beczce a w dodatku do końca wyglądały pięknie. A jak zapylacie te pomidorki w biurze na oknie?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Arku :)
To był akurat dość pochmurny poranek w parku, a ten porzucony rower miejski, robił jakieś takie smutne wrażenie...

Mireczko, będę miała motywację do spłaszczenia brzucha, bo o tym nie pomyślałam :lol:
Ogórki partenokarpiczne to takie, które nie potrzebują zapylenia do zawiązania owoców. To jest cała grupa odmian. Sieję je do tunelu dla mamy. Pod chmurką nie ma to większego znaczenia, czy one potrzebują zapylenia, czy nie, jak zapylaczy fruwa pełno. Ja myślę, że zaśmierdnięcie ogórków, to nie wina odmiany, a temperatury kiszenia i bakterii, które zdominowały "nastaw". Jest wiele szczepów bakterii kwasu mlekowego i nie zawsze wszystko wychodzi idealnie.
Ostatnio zachciało mi się twarogu z wiejskiego mleka. Jak przywiozłam od ciotki mleko prosto od krowy, to po wytrzęsieniu w samochodzie i nastawieniu w mieszkaniu, wyszedł mi inny twaróg, niż ciotce. Mleko skwaśniało, ale się nie zsiadło. Ogrzałam najpierw pół litra na próbę, bo już nie można było dłużej czekać. Potem ogrzałam resztę. "Mój" twaróg przypominał nieco mozarellę :lol:

Byliśmy wczoraj na wsi, żeby powycinać część młodych drzew wzdłuż rowu. No urobiliśmy się, ale trzeba wycinki skończyć do końca lutego ze względu na sezon lęgowy.

U mnie dziś cały dzień ponuro i deszczowo. Reszta śniegu stopniała. Zajęłam się więc domowymi robótkami znów i odpoczywam po wczorajszym fitnesie .

Tak wygląda mój jedyny słoneczny parapet :)
Obrazek
Koleusy w wieku 5 tygodni. Największe wysadziłam już do pudełeczek po serkach :)
Obrazek Obrazek
Basella rubra jeszcze przed rozsadzeniem. Musiałam rozsadzić i dać miejsce maluszkom, bo by się udusiły. Mam 3 sztuki z 4 nasion :)
Obrazek
Sad z resztkami śniegu
Obrazek
A wierzba wygląda uroczo nawet w środku zimy :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”