Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hiacynt - wszystko o uprawie

Post »

Ja to was podziwiam, że takie wykopki co roku robicie i to chyba dwukrotnie, żeby zobaczyć przez chwilę kwiatki. ;:oj
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też posadziłam wczoraj moje hiacynty. Część z kupnych cebul, a część marketowych z doniczek. :)

Poniższe hiacynty były uratowane z wyprzedaży. Stały sobie na bocznym regale smętnie, bidulki, z powiędłymi kwiatkami, niemal całkiem zasuszone po 1 PLN/szt. Wybrałam takie, które wypuszczały nowy kwiatostan i kupiłam. Obcięłam zwiędły kwiatostan, podlałam, włożyłam do miski i zasłoniłam rafią doniczki. Tak wyglądały 27.01.2025r. po tygodniu stania w mieszkaniu.
Obrazek

Po przekwitnięciu wystawiłam je na balkon, żeby liście asymilowały dalej i żywiły cebule. W lecie uschły, to wywiozłam je na wieś i zostawiłam w doniczkach pod zadaszeniem, bo nie chciało mi się ich wykopywać. 3 z nich dostały wody z zacinającej ulewy. Zanim się zorientowałam, to wegetacja ruszyła i próbowały zakwitnąć. Kwiaty nie wyrosły, tylko zostały takie główki ledwo ponad cebulami. Pozwoliłam im rosnąć, żeby chociaż coś tam złapały słonka, ale kiepsko wyglądały i wkrótce zaschły. Jak je wczoraj sadziłam, to po oczyszczeniu z suchych łusek okazało się, że cebulom trochę ubyło na objętości. Ciekawa jestem, czy wyjdą z ziemi na wiosnę te 3 kwitnące 3 razy w tym roku... czy będą wydziwiać z terminem, jak to u kogoś na poprzednich stronach :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wykopuję wszystkich swoich cebul co roku ale co jakiś czas warto je jednak wykopać. Co prawda przy odpowiednim nawożeniu będą sobie radzić ale ze względu na choroby i konieczność podziału klonów warto się trochę natrudzić. Dzisiaj wysadziłem część hiacyntów i tulipanów.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w ogóle nie wykopuję cebulowych i oprócz tulipanów, które idą w głąb ziemi (oprócz starych odmian)
to reszta co roku wygląda dobrze kwitnąc. Czasem hiacynty poprzesadzam je grupując kolorami i tyle.
Koloman
200p
200p
Od: 15 kwie 2019, o 12:55

Post »

Przez tą porąbaną pogodę w moim ogrodzie wyszły z gruntu i zaczynają kwitnąć hiacynty!

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Łoo matko ;:oj . To teraz stół wigilijny Będziesz przystrajać zamiast ostrokrzewem czy gwiazdą betlejemską - bukietem hiacyntów z ogródka :wink: U mnie kwitną pierwiosnki :mrgreen:
Pozdrawiam Lucyna
Koloman
200p
200p
Od: 15 kwie 2019, o 12:55

Post »

Szczurbobik napisala:
To teraz stół wigilijny Będziesz przystrajać zamiast ostrokrzewem czy gwiazdą betlejemską - bukietem hiacyntów z ogródka
Pewnie tak, bo kolejne hiacynty zabierają się do kwitnienia.

Obrazek

Zmniejszyłam zdjęcie. Przypominam regulamin:
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. :idea: Iwona
Awatar użytkownika
Rubinekkk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lut 2026, o 14:56

Post »

Z ciekawostek, czy wiecie ze na każdym płatku hiacynta często pojawia się delikatny wzorek – cienka, ciemniejsza „kreseczka” lub żyłka biegnąca wzdłuż płatka. To nie jest przypadkowe przebarwienie, tylko naturalny „drogowskaz” dla owadów (tzw. nectar guides), który pomaga im trafić do nektaru. Dlatego hiacynty potrafią wyglądać jakby miały subtelnie „narysowane” kwiaty, zwłaszcza w odmianach niebieskich i fioletowych.
„Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się strach”
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Nie, nie wiemy, my przecież sadzimy te cebulki i potem już nigdy, przenigdy nie patrzymy co z nich wyrośnie. :lol: ;:130

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”