Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Zgrabne znaczniki. Z czego zrobione?
Piękne wspomnienie lata. ;:3 ;:173
Jeszcze zima się dobrze nie zaczęła, a ja już tęsknię za latem.
Muszę Ci Małgosiu powiedzieć, że to ciasto z jabłkami wyparło u nas tradycyjną szarlotkę.
Mąż już tylko to chce.
Wczoraj zrobiłam z jabłkami, orzechami i suszonym śliwkami. Śliwki sama suszyłam .
Wyszło pyszne.
Dzięki jeszcze raz za przepis.
Cieplutko pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Asiu, to ze starych żaluzji. Jak budynek w poprzedniej firmie szedł do rozbiórki, to wzięłam sobie takie, co już wcześniej były zerwane.
Użyłam stary dziurkacz, stare nożyczki stalowe, młotek, deseczkę na podkładkę i marker. Do tego dokupiłam numeratory/znaczniki.
Troszkę stukania młotkiem, poprawiłam zagłębienia markerem i mam solidne etykiety. :D
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Bardzo pomysłowo zrobiłaś znaczniki i na pewno będą nie do zdarcia. Tym bardziej, że do złudzenia przypominają nieśmiertelniki.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie, taki był plan, żeby były "nieśmiertelne" :D
Muszę tylko troszkę poprawić estetykę wykonania i będą śliczne :D

Na wsi śnieg - wszystko śpi pod puchową kołderką :)
Część jabłonek ociąga się z zasypianiem, ale to w końcu jeszcze listopad :lol:
Obrazek Obrazek

Wczoraj zajęliśmy się dokańczaniem ocieplenia wnętrze garażu. Pół dnia wycinałam i lepiłam styropianki. Zostały do zrobienia najbardziej pracochłonne zakamarki. Już teraz dało się podgrzać wnętrze do "ludzkiej" temperatury +8st.C, żeby dało się pracować bez grubych kurtek. Może do wiosny zrobimy wnętrze :lol:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie podobna aura, tyle że na drzewkach owocowych nie ma liści.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu, jak się miało taką babcię, to szczepienia w genach odziedziczyłaś. :wink:
Jeszcze raz wielki szacunek, ;:180 jestem ignorantem w takiej sztuce.
Znaczniki piękne, dopracowane. ;:138 Moje też z recyklingu, ale jednoroczne. ;:173
Budynek gospodarczy ocieplony, a urządzanie wnętrza przy Twojej pracowitości i umiejętnościach też szybko ogarniecie. ;:215
Ciekawych prezentów od Mikołaja. :D :wit
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, śniegu już u mnie nie ma, ale liście na części drzewek są nadal. Jakoś drzewka nie zauważyły, że było -6 st.C nocami :lol:

Soniu, fakt, predyspozycje się dziedziczy, a czy się je rozwinie, czy nie, to już zależy od wielu czynników :)
Niestety, to ocieplanie i urządzanie stanowczo za wolno nam idzie. M jak zwykle nie ma czasu... szewc bez butów chodzi :(
Prezenty dziś były mega ciekawe :lol:

Zapomniałam dzisiaj wziąć ze sobą kluczy do mojej szopki, więc nie rozsiałam wapna w warzywniku i sadzie. Za to poszłyśmy z mamą na spacer po lesie. Spacer był owocny :)

Dziś Mikołaj nam przyniósł boczniaki i ucha bzowe :D
Obrazek
Obrazek Obrazek

Jak widać na powyższych obrazkach, grzyby można zbierać cały rok :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Małgorzato za przypomnienie.
W nawale spraw, które się dzieją, zapomniałem o uszakach, a corocznie je zbierałem. Ta mokra jesień na pewno im pomogła - w następnym tygodnia i ja pójdę na grzybobranie :)
Takie wspomnienie - kilka temu koniec stycznia i spadł duży śnieg. A ja planowałem wybrać się do ulubionego zagajnika z dzikim bzem w znacznej ilości.
Mijam na alejce pana z dziećmi na sankach i podchodzę do krzewów oblepionych wilgotnym śniegiem. Kopię w pień - śnieg spada, a uszaki rosną ... zbieram i tak dalej - powtarzam. Jak już sporo nazbierałem i wróciłem na aleję, to pan pyta "czy mogę spytać co pan zbierał?" _____ Grzyby - mówię ....
Nigdy nie widziałem bardziej zdumionego człowieka ;:306 Mina jego a raczej zastygnięcie w bezruchu - bezcenne.
Wytłumaczyłem, co to i co z tego zrobić - nie docierało do niego, ale jak spytałem czy zna grzyby mun - to znał, bo czasem żona kupowała. No to mu mówię - po co kupować chińskie jak u nas rosną? Po minie widziałem, że chyba mi nie uwierzył.
Dwa w jednym - piękna wprawa w świeżym śniegu i grzyby na kolację.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Tylko rosną na pniach dzikiego bzu?
Co z nich robicie ?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Służę uprzejmie, Andrzeju :)
Fascynująca jest ludzka niewiedza... albo ignorancja. Nawet, jak usłyszał rzeczowe wyjaśnienie, to nie chciał przyjąć do wiadomości :lol:

Asiu, uszaki bzowe są w konsystencji jak miękka chrząstka. Dodaję je do duszonych warzyw i podlewam sosem sojowym. Takie warzywa duszone z mięsem i uszakami są bardzo smaczne z ryżem, przyprawione czosnkiem, kurkumą oraz imbirem. Wszak one są często używane w kuchni orientalnej. Szukaj w zacienionych chaszczach umierającego bzu czarnego, jeśli umiesz go rozpoznać w formie bezlistnej. Jesienią te grzyby też rosną na umierających bzach. Czasem są na pniach tuż nad ziemią, a czasem i ze 2 metry wyżej :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Spotkałem też uszaki bzowe na olszy, ale jak nazwa wskazuje, najczęściej rosną na dzikim bzie.
Najciekawszym w rozmowie na temat tych grzybów z ludźmi zdziwionymi co to jest, że .. znają i jadają grzyby mun (czyli te same) ale uszaka naszego za darmo, to już nie wezmą :D
Mamy tak samo - z warzywami i ryżem :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, Andrzeju, czy uszak może wyrosnąć na lilaku? Wczesną wiosną, na pniu mojego dwudziestoletniego lilaka, widziałam czarne farfocle, a teraz zaglądam tam często, ale nic nie rośnie.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miam, miam...ale apetycznie i grzybowo u ciebie :D Smacznego i zdrowego dania ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, bo część ludzi nie ceni tego, co ma za darmo... witaminę D w kapsułkach kupują... za siłownie płacą, żeby w miejscu na bieżni pobiegać... i wiele innych takich dziwów wokół :lol:
Niektórzy cenią tylko to, za co płacą krocie i wierzą, że jest to bardzo cenne. A im droższe, tym lepsze dla niektórych :;230
No dziwny jest ten nasz nowoczesny świat ;:306

Martuś, ja chyba widziałam uszaki na czeremsze, ale bez liści, to nie jestem pewna, co to było. Na pewno nie był to czarny bez, bo korę miał ciemną i nie taką spękaną. Możliwe więc, że i na innych krzewach/drzewach mogą rosnąć. :)

Dziękuję, Iguś :)
Ja, mój M i moja mama bardzo lubimy grzyby jeść w przeróżnych wersjach. Młody zbiera z nami, ale jada tylko niektóre. Zjada uszaki bzowe w chińszczyźnie, czasem kotleta z kani lub boczniaka i czasem pieczarki na pizzy. :)

Dziś bez fotek, bo i nie ma co fotografować. Dzień krótki, to krótko na wsi byliśmy. :)

Posadziliśmy wreszcie na wsi ostatnie 8 lip, które 3 lata w doniczkach na RODos czekały. Kupiłam młode, kopane z gruntu i zadoniczkowałam, a one same sobie radziły przez ten czas z rzadka tylko podlewane. Mam nadzieję, że stworzą piękny szpaler wzdłuż drogi i płotów. Sadziliśmy na raty - razem 25 lip będzie i pszczoły będą miały pożytek. Już nie mogę się doczekać zapachu kwitnących lip :)

Posadziliśmy jabłonki, które czekały w doniczkach 2 lata. Kupiłam 10 podkładek A2 i sukcesywnie naszczepiałam, co mi w ręce wpadło, włącznie z ozdobnymi jabłoniami z sąsiedniego osiedla. Jak te różowości zakwitną wreszcie, to będzie bajkowo. :D

Posadziliśmy wzdłuż płotu resztę czarnych porzeczek, które czekały pół roku, a właściwie, to ukorzeniały się łącznie rok... w pojemniku bez otworów... czasem zasuszone, czasem podtopione, a ostatnio nawet skute lodem na kamień. Czarne porzeczki są niezniszczalne :lol:
Będzie żywopłot, który może odrobinę odstraszy jakieś gryzonie, może...

No i przyszły zamówione czereśnie - Narana i Felicita. Też już rosną. Trzymajcie kciuki, bo korzenie miały trochę przesuszone. Najgorzej przyjmują mi się właśnie czereśnie na wsi, ale część już się przyjęła na szczęście :)

Ufff, zmęczyłam się, a M jeszcze bardziej, bo to on ze szpadlem walczył :D
Mcin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 lip 2019, o 22:42

Post »

Witam
O Lipy piękne drzewa! Szkoda że naszych rodzimych lip drobno- i szerokolistnych ludzie mało sadzą ( we Wrocku np sadzą obce lipy krymskie). Brakuje w krajobrazie rodzimych drzew np: dębów, tak samo jak wierzb w tym ogławianych. Takie przedzimie mamy mokro i mgliście - to idealna pora na przesadzanie drzew i krzewów, wiosenne przez susze i ocieplenie, się tak nie udają. Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”