Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Iga :wit
Hosty na prawdę bardzo lubię, pod każdym względem. Szkoda tylko, że nie mogę ich mieć w gruncie, bo byłyby jeszcze piękniejsze. A tak to przez lata mam je w donicach, mniejszych i większych. Wiem, że są ogrody gdzie ślimaków nie ma, ale w moim akurat mają się bardzo dobrze, niestety.
Cieszę się, że tegoroczne liliowce Cię zachwyciły. Tak, to był dobry dla nich sezon.
Ta cynia Envy jest wyjątkowo okazała, pięknie się krzewi no i ten jej delikatny limonkowy kolor. ;:333 Łodyżki ma grube, ta główna to średnica nawet 2,5 cm. Wysokość fajna bo około 50 cm.
Podobają mi się jeszcze te co od środka są limonkowe, a potem płatki są coraz bardziej różowe - no może kiedyś? :D

Kasiu - floksy na wsi to chyba cudowny obrazek. Tym bardziej, że teraz jest mnóstwo odmian. Ale chyba tylko te stare pachną najmocniej. Co roku przybywa w ogrodzie różnych ich kolorków, bo same się między sobą mieszają.
Host też będziesz miała coraz więcej i więcej bo fajnie się je dzieli.
Życzę szczęścia na nowym. :D A odkrywanie coraz to ciekawszych roślin, które już tam są od poprzedników też jest miłe.

Ewuś, powinnaś order dostać za ratowanie marketowych niezapielęgnowanych roślin ;:215
Tym bardziej raduje się serducho jak one Ci się tak super odwdzięczają. A my możemy się tym tutaj cieszyć razem z Tobą.

Soniu - no jeżówki u mnie tylko tak, na podwyższeniu chcą rosnąć. W tym roku zakupiłam taką jak rudbekia w odcieniach brązu i żółtego. Te rudbekie nie chcą u mnie bywać, więc zobaczymy czy jeżówka da radę.
Cieszę się, że jesteś zadowolona z przetaczników. Akurat je traciłam co roku dopóki nie zaczęłam ich sama wysiewać.
Kupiłam sobie werbenę podobną do przetacznika - werbena oszczepowata. Jestem ciekawa czy przezimuje. Też ją tak samo dodatkowo wysieję teraz przed zimą, jak właśnie przetaczniki.
Tak, też miałam niektóre pojedyncze kwiaty u Envy - ale i tak mi się podobały. Niektóre zaczynały od pojedynczych a potem w miarę rozwoju "zapełniały się". Ciężko mi z niej zebrać nasiona, kilka mam. :D

Halszko, wszystkie cynie lubię. Ale odmian jest ich tyle, że stale mam coś nowego :D Daliowe są śliczne. Miałam kiedyś te mini daliowe, no cudeńka. To są rośliny, które sieję albo dosiewam najpóźniej - nawet kwiecień, maj. Chyba są najbardziej ciepłolubne do wzrostu. Potem idą jak szalone.
Ach, przydałyby się u mnie jeżówki na rabatach - ale są szybko zjadane. Muszą więc być chronione na podwyższeniach.

Bufo - bufo - oczywiście nie tnę niczego w deszczu, wiem, wiem. Ale czasami i pod kroplami trzeba coś podziałać w ogrodzie albo chociażby tylko sobie pospacerować. :D
Dziękuję za miłe słowa. I cieszę się, że się rozkręcasz co do host ;:215

Lato minęło miło. Zahaczyłam m.in. o Filipowice (T. Ogr.) oraz o Cianowice - farma dalii. Pięknie? Pięknie!
A teraz kawalątek mojej ogrodowej jesieni:

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam się z Tobą Beatko w Twoim wątku po Twojej dłuższej nieobecności ;:196
Wznowiłaś swój wątek bardzo ładnym,ciekawym,kolorowym z wieloma gatunkami kwitnących roślin kolaż ;:138
Mam nadzieję,że nie znikniesz nam znów na dłużej?Miłego wieczoru i spokojnej nocy ;:19
Życzę dużo zdrówka i serdecznie pozdrawiam :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ja też się przywitam z Beatką....też zniknięcia tak jakoś nam się zdarzają, ale idzie zima czasu więcej to i pomaleńku się odnajdziemy i pokażemy co się dzieło w ogrodzie.

pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczności jesienne :)
Moje świecznice w tym roku nie kwitły - chyba mało padał deszcz :|
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Wow :shock: bosko u ciebie :D Piękne te trawy oraz ta dalia. Co to jest te białe w ostatnim rzędzie. Jakbyś dała ciut większy rozmiar to można by bardziej delektować się twoją jesienią :D Nie badż taka minimalistyczna ;:306 bo nasze ogrody to także wielka radość, tym bardziej że aura daje nieźle w kość w sezonie, przynajmniej u mnie :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Zarąbisty kolarz - jak zwykle Beatko :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadiusz - dziękuję :D
Znikam czasami tylko w jedną stronę, bo jestem na bieżąco z FO, ale nie zawsze mam sposobność pisania na wątkach.
Teraz już będzie więcej siedzenia w domu, więc obiecuję nadrobić zaległości. Zdjęć mam oczywiście sporo z lata. ;:108
Również dużo zdrówka życzę i słoneczka w sercu ;:3

O tak, Krysiu - pewnie i Ty masz sporo zdjęć ogrodowych, więc chętnie pocxzytam i pooglądam u Ciebie co i jak.
Znaczy niedźwiedzie idą spać a my się na zimę rozkręcamy forumowo. ;:333
Pozdrawiam ;:168

Bufo-bufo - bingo! Ja swoją świecznicę podlewam całe lato. Tak samo jak hortensje. Reszta roślin musi sobie radzić sama, oprócz oczywiście tych co w donicach a szczególnie pod zadaszeniem.

Iga - wiesz, jak będzie trochę więcej czasu domowego to i fotki się powiększą. ;:306
Na razie mixy, bo mimo listopada to jest super pogoda. A to pierwsza jesień, że mogę być w ogrodzie. Zwykle wszystko zostawiałam do wiosny, bo nie było szans na prace w ogrodzie.
To świecznica, ta o zielonych liściach. Niestety te piękne o brązowych liściach nie chcą być u mnie. Jedna od razu znikła, chyba zjedzona. A druga się bardzo bujała, więc teraz ją przesadziłam, ale chyba też ją nornice porwały. Zielona jest przy przegorzanie, do tej pory było ok.
A dalie w tym roku kupiłam sobie 4 odmiany w podobnej tonacji i wszystkie ładne zakwitły. Po raz pierwszy wiosną ścięłam ich czubki i z jednej bulwy miałam aż 25 pąków - no miły szok. To jednak chyba dobra metoda jeśli chce się mieć więcej kwiatów. Dwie końcówki mi się przyjęły, będą kolejne dalie.

Obrazek

Obrazek

Małgorzato - dla Ciebie wszystko - nawet kolaż ;:196 Ale oczywiście te pojedyncze fotki dla Ciebie też :D

I aktualne z ogrodu, nawet z wczoraj ;:3

Moja roślina nr 1: Wilczomlecz, piękny cały rok.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śliczna lwia paszcza, ale ciężko mi z niej zebrać nasiona. Kwitnie na okrągło i stale ma nowe gałązki, cudeńko.
Obrazek

Bardzo mi się podoba to zestawienie kolorystyczne: trawa Memory oraz hibiskus:
Obrazek

"Korki" trzmieliny oskrzydlonej:
Obrazek

Pęd wiciokrzewu - sam się tak ciekawie wokół siebie owinął:
Obrazek

Dzisiaj zapowiadają krótkotrwały śnieg - zobaczymy. Wczoraj była piękna pogoda, było słoneczko i ciepło. :D
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, bardzo Ci dziękuję i od razu mi lepiej :D
A powiedz mi, co to za roślina, która wygląda, jak biały wycior do butelek?
I jeszcze co to za wilczomlecz, bo nie znam takiego.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

No nie tego pięknego miskanta porównac do "wycioru do butelek" ;:219
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, no... nie miałam zamiaru urazić. Przepraszm :( :oops:

Ale to nie o miskanta mi chodziło, tylko o tą roślinę
Obrazek
To jest świecznica/pluskwica? Tak? Bardzo ciekawa roślina :)
No i wg mnie wypisz, wymaluj szczotka do mycia butelek :wink:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja odpowiem...to Świecznica....inaczej Pluskwica
Mam ją u siebie rośnie w półcieni i potrzebuje dość duźo wody za to zapach jej czuję się z dakeka
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Wilczomlerz i dalie ;:215
A ten wilczomlecz jakiego koloru ma kwiatki bo te czerwone liście fajnie się prezentują.
Kolażowe fotki z przyjemnością się ogląda.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie ci ta swiecznica kwitła.
Moja miała tylko jedną szczotkę do butelek. ;:306
Piękne dalie.
Szkoda, że one nie zimują .
Ale jest co wspominać.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato - tak, to świecznica. Ta o zielonych liściach. Ona na prawdę "świeci" w nocy, tak jak większość białych kwiatów. Ale ten wyjątkowy kształt wzmaga super efekt.
Wilczomlecz migdałolistny Walberton's Ruby Glow - to jest ten z fotki.
A miałam jeszcze kilka lat tego: wilczomlecz Ascot Rainbow, też śliczny.

Bufo - bufo ;:196 No dziękuję za czujność i obronę :D
Obie rośliny są super i miskant Memory i ta świecznica.

Krysiu - a wiesz, że jeszcze jakoś nie trafiłam na zapach tej świecznicy. Muszę sprawdzić w kolejnym sezonie.
Sądząc po kwiatach - może być podobny jak u laurowiśni.
Masz tę zieloną czy bordową? Za pewne obie ;:168

Dziękuję Ewo ;:168
Ten bordowy wilczomlecz od maja do lipca ma limonkowe kwiatostany. Potem przechodzą na różowo limonkowy, a teraz wygląda to tak - to aktualna fotka kwiatostanu, który zostawiłam do wysiania się.

Obrazek

Na zimę go podwiązuję niewidocznym sznurkiem, bez palika. Na deszczu nie trzeba ale jednak śnege potrafi go przygiąć.

Aniu - ja tę świecznicę mam już kilka lat. Ale dopiero w tym roku ją regularnie podlewałam w upalne dni. Efekt super, bo na jednej gałązce było aż 15 szczotek. Świecznica to jedna z nielicznych roślin, która u mnie nie wymaga podwiązywania.
Jeszcze jej nie ścięłam, jeszcze fajnie wygląda.
Dalie piękne i zgodne odmianowo z zamówieniem. Ale w tym tygodniu je wykopywałam i jedna miała jednak gala liściastego, więc wywaliłam wszystkie 4, niestety. Pozostałe były ok, ale jednak wolę być spokojna co do przyszłości. Będę kupować już rozkwitnięte dalie, będą w osobnych donicach by nie przechodziło to w glebę, jakby co. I będę traktować jak jednoroczne. no trudno.
Już bukszpany, hosty, żurawki, tulipany a teraz i dalie można kupić zainfekowane. Aż strach się bać. Na tulipanach zarazy jeszcze nie miałam, ale widzę, że się zdarza deformacja. W tym roku mam 10 nowych - zobaczymy.
Na szczęście żurawki i hosty też mam wszystkie zdrowe jak na razie :D

U mnie dzisiaj pierwszy śnieg tej jesieni. Pięknie posypało bo leciutko, tak idealnie wręcz.
A to kolejne fotki, wciąż mocne kwiatostany hortensji oraz przekwitnięte kwiatostany zawilca japońskiego.

Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko....u mnie Świecznice rosną dwie, ta o zielonych liściach jest znacznie wyższa od tej o ciemnych.
W tym roku zakwitły obie ale zadbałam o nie wyjątkowo, bardzo szybko reagują na niedobór wody, piwiędną liście i sxybko obsychają. wkleję u siebie nie zaśmicając twojego wątku.
A teraz o Wilczomleczu, bo też go mam ale trochę traktuję po macoszemu bo nawet jednego zdjęcia nie zrobiłam mu w swzonie.
Piękne dostojne nie pokładające się hortensje masz u siebie.

pozdrawism
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”