Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Przede wszystkim nie porównujemy dwóch różnych roślin nawet w tych samych warunkach uprawy.
Jeśli podłoże jest wilgotne, a liście oklapnięte to doszło do uszkodzenia korzeni.
W związku z tym wpierw trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni. Dopiero po ich dokładnej ocenie będzie można coś powiedzieć więcej.
Przy okazji, ważny wpływ na przesychanie podłoża oprócz temperatury na ilość światła. Jeśli stoi w ciemnym kącie z dala od okna, to podłoże będzie wolniej przesychać.
Skrzydłokwiat stawiasz przy samym oknie.
Pamiętaj że nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka, tylko trzeba zrobić mieszankę z dużą ilością rozluźniacza - perlitu oraz podłoża do storczyków.
Jeśli podłoże jest wilgotne, a liście oklapnięte to doszło do uszkodzenia korzeni.
W związku z tym wpierw trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni. Dopiero po ich dokładnej ocenie będzie można coś powiedzieć więcej.
Przy okazji, ważny wpływ na przesychanie podłoża oprócz temperatury na ilość światła. Jeśli stoi w ciemnym kącie z dala od okna, to podłoże będzie wolniej przesychać.
Skrzydłokwiat stawiasz przy samym oknie.
Pamiętaj że nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka, tylko trzeba zrobić mieszankę z dużą ilością rozluźniacza - perlitu oraz podłoża do storczyków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
sawka

- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dziękuję.
Zdrowych korzeni prawie nie było. No niestety ....
Zdrowych korzeni prawie nie było. No niestety ....
Pozdrawiam. Sławka
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę co się dzieje, ze skrzydłokwiatami na zdjęciach? Dopiero co zaczęły odżywać, a coś się dzieje. Jeden liść brązowiał na brzegach, drugi jakoś się zwija... Ten mniejszy, dopiero co wypuszcza ale też już widać, ze coś jest nie tak.
Mają stanowisko południowe, wiosną i latem więcej słońca popołudniu, ok. 70 cm od okna. Czy to choroba, czy za suche powietrze? Jak je ratować? Temperatura w pokoju to ok 23 stopnie. Proszę o radę.![Obrazek]()
Z góry dziękuję.

https://i.postimg.cc/sgbJX2j8/20250524-154328-1.jpg
Mają stanowisko południowe, wiosną i latem więcej słońca popołudniu, ok. 70 cm od okna. Czy to choroba, czy za suche powietrze? Jak je ratować? Temperatura w pokoju to ok 23 stopnie. Proszę o radę.
Z góry dziękuję.

https://i.postimg.cc/sgbJX2j8/20250524-154328-1.jpg
- norbert76

Serio? A ten żółte lepy, to co, dekoracja? Przecież to ziemiórki....
Podlej Mospilanem, powtórz przy kolejnym podlaniu i wymień lepy.
Najlepiej jednak również wcześniej przesadzić, chociaż ten mały to już raczej śmietnik.
Do czego dokładnie posadziłaś, do podłoża które radziłem wcześniej?
viewtopic.php?p=6477000#p6477000
Podlej Mospilanem, powtórz przy kolejnym podlaniu i wymień lepy.
Najlepiej jednak również wcześniej przesadzić, chociaż ten mały to już raczej śmietnik.
Do czego dokładnie posadziłaś, do podłoża które radziłem wcześniej?
viewtopic.php?p=6477000#p6477000
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję. Czyli to nie grzyb, tylko ziemiórki uszkadzają? Chcialabym uniknąć błędu dlatego proszę o radę Jaką dawkę mospilanu w tym przypadku zastosować na 1 litr wody?
Podłoże do kwiatow kupione w kwiaciarni zmieszałam z perlitem. Podlewałam też nawozem z czosnku o polysectem... mam też storczyki i w podłożu sa ziemiórki. Czy mogę te storczyki wykąpać w roztworze z Mospilanu?
Podłoże do kwiatow kupione w kwiaciarni zmieszałam z perlitem. Podlewałam też nawozem z czosnku o polysectem... mam też storczyki i w podłożu sa ziemiórki. Czy mogę te storczyki wykąpać w roztworze z Mospilanu?
- norbert76

Nawóz z czosnku? Czy nawóz z czosnkiem?
Nieważne, mamy XXI wiek i w handlu masz dedykowane preparaty...
Polysect jeśli używałaś Naturen jest słaby, bo to eko i nie zwalczysz tym ziemiórek. Przede wszystkim Ziemiórki to larwy, które żerują w podłożu podgryzając korzenie.
Najlepiej wymienić podłoże, a po przesadzeniu podlać Mospilanem. Stosujesz około 0,8 grama na litr.
Do nawożenia stosujesz mineralny nawóz do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, Substral, itp.
Co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato. W okresie jesienno zimowym raz co około 3 - 4 tygodnie. Po przesadzeniu odczekaj z dwa - trzy tygodnie z pierwszym nawozem.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Posadź do podłoża, jak pisałem poprzednio w wątku pod podanym linkiem. Użyj innej ziemi, innego producenta niż tej co dotychczas użyłaś.
W przypadku storczyków moczysz w tym samym preparacie, choć tutaj może wystarczyć wymiana podłoża i również innego producenta - polecam podłoże do storczyków z Biovity.
W każdym razie w przypadku innych roślin podlej tak samo, jak w przypadku Skrzydłokwiatów.
Nieważne, mamy XXI wiek i w handlu masz dedykowane preparaty...
Polysect jeśli używałaś Naturen jest słaby, bo to eko i nie zwalczysz tym ziemiórek. Przede wszystkim Ziemiórki to larwy, które żerują w podłożu podgryzając korzenie.
Najlepiej wymienić podłoże, a po przesadzeniu podlać Mospilanem. Stosujesz około 0,8 grama na litr.
Do nawożenia stosujesz mineralny nawóz do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, Substral, itp.
Co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato. W okresie jesienno zimowym raz co około 3 - 4 tygodnie. Po przesadzeniu odczekaj z dwa - trzy tygodnie z pierwszym nawozem.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Posadź do podłoża, jak pisałem poprzednio w wątku pod podanym linkiem. Użyj innej ziemi, innego producenta niż tej co dotychczas użyłaś.
W przypadku storczyków moczysz w tym samym preparacie, choć tutaj może wystarczyć wymiana podłoża i również innego producenta - polecam podłoże do storczyków z Biovity.
W każdym razie w przypadku innych roślin podlej tak samo, jak w przypadku Skrzydłokwiatów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy w roztworze z mospilanem mogę też kąpać storczyki,?
Dziękuję za poradę i poświęcony czas. Ostatnie pytanie. Czy podlac mospilanem od razu po przesadzeniu? Czy odczekać aż nowe podłoże trochę przeschnie przed podlaniem?
Dziękuję za poradę i poświęcony czas. Ostatnie pytanie. Czy podlac mospilanem od razu po przesadzeniu? Czy odczekać aż nowe podłoże trochę przeschnie przed podlaniem?
- norbert76

Skrzydłokwiat to nie sukulent, inne rośliny podlewasz bezpośrednio po przesadzeniu. Zresztą ile masz tej wilgoci w podłożu?...
O storczykach pisałem przecież wyżej.
O storczykach pisałem przecież wyżej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
Na kilku nowych liściach skrzydłokwiatu, pojawiły się suche plamki, niektóre z tych plamek mają w środku otworki.
Moje pytanie-czy to może być od zbyt częstego nawożenia? Jakieś dwa-trzy tygodnie temu Agrecol do zielonych "wjechał" ze zbyt duża częstotliwością. Dawka wg producenta, ale był chyba ze trzy razy pod rząd, podlany w kilkudniowym odstępie.

Na kilku nowych liściach skrzydłokwiatu, pojawiły się suche plamki, niektóre z tych plamek mają w środku otworki.
Moje pytanie-czy to może być od zbyt częstego nawożenia? Jakieś dwa-trzy tygodnie temu Agrecol do zielonych "wjechał" ze zbyt duża częstotliwością. Dawka wg producenta, ale był chyba ze trzy razy pod rząd, podlany w kilkudniowym odstępie.

- norbert76

To nie są zmiany od przenawożenia... 

Chociaż co to za pomysł, żeby podawać nawóz mineralny przy każdym podlewaniu??? 
Po prostu czasami pojawiają się pojedyncze plamki z różnych powodów, np uszkodzenia mechaniczne.
Jedyne nad czym się skupił to sprawdź czy nie ma szkodników, najlepiej z użyciem szkła powiększającego i również inne rośliny.
Po prostu czasami pojawiają się pojedyncze plamki z różnych powodów, np uszkodzenia mechaniczne.
Jedyne nad czym się skupił to sprawdź czy nie ma szkodników, najlepiej z użyciem szkła powiększającego i również inne rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To nie był żaden pomysł tylko życie
Czasem tak się zdarza jak ma się dużo na głowie, ale to nie o to chodzi w tym poście. Stało się i nie odstanie.
Roślina przejrzana z lupą-nic nie widać niby.
Roślina przejrzana z lupą-nic nie widać niby.
- norbert76

Jak nie spryskujesz wodą, to jest to przekwitanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A uschnięte końcówki liści? O czym może świadczyć?
Nie spryskuję. Co ile spryskiwać? Nazowić też w zimie?
Nie spryskuję. Co ile spryskiwać? Nazowić też w zimie?
- norbert76

Rośliny tropikalne nawozi się przez cały rok. W okresie jesienno zimowym co około 3 podlewanie.
Mineralnym nawozem do roślin zielonych albo kwitnących.
Na zdjęciu nie widzę uschniętych końcówek liści. Przy roślinie masz włączony grzejnik?
Roślin nie spryskuje się wodą, to nic nie daje. Do podniesienia wilgotności powietrza służy nawilżacz.
Mineralnym nawozem do roślin zielonych albo kwitnących.
Na zdjęciu nie widzę uschniętych końcówek liści. Przy roślinie masz włączony grzejnik?
Roślin nie spryskuje się wodą, to nic nie daje. Do podniesienia wilgotności powietrza służy nawilżacz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta