Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Przede wszystkim nie porównujemy dwóch różnych roślin nawet w tych samych warunkach uprawy.
Jeśli podłoże jest wilgotne, a liście oklapnięte to doszło do uszkodzenia korzeni.
W związku z tym wpierw trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni. Dopiero po ich dokładnej ocenie będzie można coś powiedzieć więcej.
Przy okazji, ważny wpływ na przesychanie podłoża oprócz temperatury na ilość światła. Jeśli stoi w ciemnym kącie z dala od okna, to podłoże będzie wolniej przesychać.
Skrzydłokwiat stawiasz przy samym oknie.
Pamiętaj że nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka, tylko trzeba zrobić mieszankę z dużą ilością rozluźniacza - perlitu oraz podłoża do storczyków.
Jeśli podłoże jest wilgotne, a liście oklapnięte to doszło do uszkodzenia korzeni.
W związku z tym wpierw trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki i sprawdź stan korzeni. Dopiero po ich dokładnej ocenie będzie można coś powiedzieć więcej.
Przy okazji, ważny wpływ na przesychanie podłoża oprócz temperatury na ilość światła. Jeśli stoi w ciemnym kącie z dala od okna, to podłoże będzie wolniej przesychać.
Skrzydłokwiat stawiasz przy samym oknie.
Pamiętaj że nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka, tylko trzeba zrobić mieszankę z dużą ilością rozluźniacza - perlitu oraz podłoża do storczyków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dziękuję.
Zdrowych korzeni prawie nie było. No niestety ....
Zdrowych korzeni prawie nie było. No niestety ....
Pozdrawiam. Sławka
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę co się dzieje, ze skrzydłokwiatami na zdjęciach? Dopiero co zaczęły odżywać, a coś się dzieje. Jeden liść brązowiał na brzegach, drugi jakoś się zwija... Ten mniejszy, dopiero co wypuszcza ale też już widać, ze coś jest nie tak.
Mają stanowisko południowe, wiosną i latem więcej słońca popołudniu, ok. 70 cm od okna. Czy to choroba, czy za suche powietrze? Jak je ratować? Temperatura w pokoju to ok 23 stopnie. Proszę o radę.![Obrazek]()
Z góry dziękuję.

https://i.postimg.cc/sgbJX2j8/20250524-154328-1.jpg
Mają stanowisko południowe, wiosną i latem więcej słońca popołudniu, ok. 70 cm od okna. Czy to choroba, czy za suche powietrze? Jak je ratować? Temperatura w pokoju to ok 23 stopnie. Proszę o radę.
Z góry dziękuję.

https://i.postimg.cc/sgbJX2j8/20250524-154328-1.jpg
- norbert76
Serio? A ten żółte lepy, to co, dekoracja? Przecież to ziemiórki....
Podlej Mospilanem, powtórz przy kolejnym podlaniu i wymień lepy.
Najlepiej jednak również wcześniej przesadzić, chociaż ten mały to już raczej śmietnik.
Do czego dokładnie posadziłaś, do podłoża które radziłem wcześniej?
viewtopic.php?p=6477000#p6477000
Podlej Mospilanem, powtórz przy kolejnym podlaniu i wymień lepy.
Najlepiej jednak również wcześniej przesadzić, chociaż ten mały to już raczej śmietnik.
Do czego dokładnie posadziłaś, do podłoża które radziłem wcześniej?
viewtopic.php?p=6477000#p6477000
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję. Czyli to nie grzyb, tylko ziemiórki uszkadzają? Chcialabym uniknąć błędu dlatego proszę o radę Jaką dawkę mospilanu w tym przypadku zastosować na 1 litr wody?
Podłoże do kwiatow kupione w kwiaciarni zmieszałam z perlitem. Podlewałam też nawozem z czosnku o polysectem... mam też storczyki i w podłożu sa ziemiórki. Czy mogę te storczyki wykąpać w roztworze z Mospilanu?
Podłoże do kwiatow kupione w kwiaciarni zmieszałam z perlitem. Podlewałam też nawozem z czosnku o polysectem... mam też storczyki i w podłożu sa ziemiórki. Czy mogę te storczyki wykąpać w roztworze z Mospilanu?
- norbert76
Nawóz z czosnku? Czy nawóz z czosnkiem?
Nieważne, mamy XXI wiek i w handlu masz dedykowane preparaty...
Polysect jeśli używałaś Naturen jest słaby, bo to eko i nie zwalczysz tym ziemiórek. Przede wszystkim Ziemiórki to larwy, które żerują w podłożu podgryzając korzenie.
Najlepiej wymienić podłoże, a po przesadzeniu podlać Mospilanem. Stosujesz około 0,8 grama na litr.
Do nawożenia stosujesz mineralny nawóz do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, Substral, itp.
Co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato. W okresie jesienno zimowym raz co około 3 - 4 tygodnie. Po przesadzeniu odczekaj z dwa - trzy tygodnie z pierwszym nawozem.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Posadź do podłoża, jak pisałem poprzednio w wątku pod podanym linkiem. Użyj innej ziemi, innego producenta niż tej co dotychczas użyłaś.
W przypadku storczyków moczysz w tym samym preparacie, choć tutaj może wystarczyć wymiana podłoża i również innego producenta - polecam podłoże do storczyków z Biovity.
W każdym razie w przypadku innych roślin podlej tak samo, jak w przypadku Skrzydłokwiatów.
Nieważne, mamy XXI wiek i w handlu masz dedykowane preparaty...
Polysect jeśli używałaś Naturen jest słaby, bo to eko i nie zwalczysz tym ziemiórek. Przede wszystkim Ziemiórki to larwy, które żerują w podłożu podgryzając korzenie.
Najlepiej wymienić podłoże, a po przesadzeniu podlać Mospilanem. Stosujesz około 0,8 grama na litr.
Do nawożenia stosujesz mineralny nawóz do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, Substral, itp.
Co około 2 tygodnie w okresie wiosna lato. W okresie jesienno zimowym raz co około 3 - 4 tygodnie. Po przesadzeniu odczekaj z dwa - trzy tygodnie z pierwszym nawozem.
Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni. Posadź do podłoża, jak pisałem poprzednio w wątku pod podanym linkiem. Użyj innej ziemi, innego producenta niż tej co dotychczas użyłaś.
W przypadku storczyków moczysz w tym samym preparacie, choć tutaj może wystarczyć wymiana podłoża i również innego producenta - polecam podłoże do storczyków z Biovity.
W każdym razie w przypadku innych roślin podlej tak samo, jak w przypadku Skrzydłokwiatów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy w roztworze z mospilanem mogę też kąpać storczyki,?
Dziękuję za poradę i poświęcony czas. Ostatnie pytanie. Czy podlac mospilanem od razu po przesadzeniu? Czy odczekać aż nowe podłoże trochę przeschnie przed podlaniem?
Dziękuję za poradę i poświęcony czas. Ostatnie pytanie. Czy podlac mospilanem od razu po przesadzeniu? Czy odczekać aż nowe podłoże trochę przeschnie przed podlaniem?
- norbert76
Skrzydłokwiat to nie sukulent, inne rośliny podlewasz bezpośrednio po przesadzeniu. Zresztą ile masz tej wilgoci w podłożu?...
O storczykach pisałem przecież wyżej.
O storczykach pisałem przecież wyżej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta