Wspólne ogrodzenie,miedza
Re: Wspólne ogrodzenie,miedza
A ja sadzę kwiatki aby dokuczyć
?
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wystarczy porozmawiać z właścicielem pola i ewentualnie na piśmie dostać zgodę na obsadzenie nie problemowymi dla niego roślinami . Moja działka też na końcu sąsiaduje z polem ornym. Wystarczyła szczera rozmowa i rolnik sam oddzielił ok 3 metry gruntu od płotu aby mi nie niszczyć moich upraw opryskami. Rośnie tam pokrzywa na 2 m 
Co w takim razie z roślinami które przechodzą przez ogrodzenie? Czy tak naprawdę ten rolnik nie będzie się cieszył z faktu, że ktoś porządkuje ten nieużytek, a nie robi z tego problemów w jego kierunku? Ja to widzę w ten sposób. Pomagam mu w jego "problemie" i siedzę cicho.Andrzej997 pisze: ↑17 paź 2025, o 15:18 Rolnik ma rację, że ci kurzy, śmieci i smrodzi, bo taka jego praca i nie robi tego żeby ci dokuczyć.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, serio myślę, że właściciela należy zapytać o zdanie, bo to nie jest Twój pasek ziemi, tylko JEGO.
Różnica między Twoim podejściem, a jego jest taka, że on tego nie robi ani zamierzenie, ani celowo, żeby Ci chwasty przechodziły na trawniczek. Twoje działanie natomiast będzie zamierzone i celowe. On uprawia rolę, żeby mieć z czego żyć. Dla Ciebie natomiast nie jest to sprawa życia, a subiektywnego poczucia estetyki.
Rozumiem, że Cię wkurzają te chwasty i resztki z upraw rolnych, więc chyba warto załatwić sprawę po ludzku i porozmawiać z właścicielem.
Zawsze też możesz posadzić żywopłot z tui na swoim kawałku ziemi i po sprawie.
- Andrzej997
- 500p

- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Artysta1, miedza nie jest nieużytkiem. To ważny element rolnictwa, więc jej likwidacja szkodzi rolnikowi. 
I na tym poprzestańcie.
Zamykam temat na czas wyciszenia
Karo
I na tym poprzestańcie.
Zamykam temat na czas wyciszenia
Karo
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.